2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Mellékhere-gyulladás (epididymitis)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.30., csütörtök

  A mellékherék a herét körülölelve helyezkednek el, szerepük a hímivarsejtek érésében és tárolásában van. A mellékhere-gyulladás, vagy epididymitis a mellékherék és a mellékhereüreg gyulladását jelenti. A betegség általában bakteriális fertőzés következtében alakul ki, és a leggyakrabban a fiatal felnőtteket és az idősebb férfiakat érinti.

  A mellékhere-gyulladás tünetei

  A mellékheregyulladás tünetei közé tartozik a láz, a hidegrázás, a fejfájás, a fájdalom és érzékenység a here, illetve a mellékherék területén, amit kísérhet duzzanat, vörösség. Vizelési nehézség, ondóürítési zavar is előfordulhat. A mellékheregyulladás tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, és súlyosbodhatnak idővel, ha nem kezelik őket megfelelően.

  A mellékhere-gyulladás okai

  A mellékhere-gyulladás kiváltó okai általában bakteriális fertőzések, például húgyúti, nemi úton terjedő és ritkábban szisztémás fertőzések. Az ismételt húgyúti fertőzések vagy a krónikus prosztatagyulladás hajlamosító tényezők lehetnek a mellékhere-gyulladás kialakulásában.

  A mellékhere-gyulladás vizsgálata

  A tünetekkel urológust kell felkeresni, aki a mellékhere-gyulladás diagnózisának megerősítése érdekében vér-, vizelet- és ultrahangos vizsgálatokra támaszkodik. A kezelés általában antibiotikumok alkalmazását jelenti a bakteriális fertőzés megszüntetésére. A fájdalom és a duzzanat enyhítésére gyulladáscsökkentő gyógyszereket, jegelést és pihenést is ajánlhatnak.

  A mellékhere-gyulladás kezelése

  A kezelés függ a gyulladás súlyosságától és okától. Általában a mellékhere-gyulladás terápiája során a fájdalmat és a duzzanatot enyhítő gyógyszereket írnak fel, például nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-k). Fontos az oki tényezők kezelése is, mint például a baktériumok vagy a gombák elleni gyógyszerek szedése. A pihenés, valamint a herepárna alkalmazása csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Súlyosabb esetekben, mint például a gennyes mellékhere-gyulladás esetében, műtéti beavatkozás is szükséges lehet. Ez utóbbi súlyos állapot, gyakran a fájdalom megszűntével is fennállhat.

  Fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, ha a mellékhere-gyulladás tünetei jelentkeznek, mivel az időben elkezdett kezelés segíthet a szövődmények elkerülésében, mint például a herevízsérv, a heregyulladás, a meddőség és tályog kialakulása, életveszélyes fertőzéses állapot vagy here elvesztése. A betegség megfelelő kezelése általában gyors javulást eredményez.

  A leírás Dr. Póth Sándor közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.