2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Gégegyulladás

  Júniusi kedvezmények

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.13., csütörtök

  A gégegyulladásnak akut és krónikus formája van. Akut gégegyulladás minden korosztálynál előfordulhat, általában nem önállóan, hanem más felső légúti hurutokkal egyidejűleg jelentkezik. Krónikus formáját főként a dohányzás, irritáló anyagok, vagy a hangképző szervek tartós, erős igénybevétele okozza. Tipikus előadói illetve tanárbetegség, hiszen az ő esetükben nemcsak a sok, hangos beszéd, hanem a tantermek száraz levegője és a krétapor is hozzájárul a kialakulásához. Kezelése a fül-orr-gégészeti osztályra tartozik.

  b_gegegyulladas

  A gégegyulladás okai és kialakulása

  A gégegyulladás virális és bakteriális fertőzés, az akut gégegyulladást pedig allergia is okozhatja. A gégefedő akut gyulladását, az epiglottitis-t többnyire gennykeltő baktériumok okozzák, ilyet 10 év alatti gyermekeken látjuk leginkább, de későbbi életkorban is előfordulhat. A betegség nyomán néha tályog is kialakul.

  Szintén kisgyermekkorban fordul elő leggyakrabban a többnyire egyszerű meghűléses betegségeket kísérő úgynevezett pseudocroup (azaz a gége alsó részének, az ún. subglottis gyulladása), ami a diftériához hasonló tüneteket okoz.

  A krónikus gégegyulladás elsősorban azokat sújtja, akik munkájuk vagy lakóhelyük révén folyamatosan irritáló anyagokkal (füst, kipufogógáz, vegyszergőz) kerülnek kapcsolatba, vagy akiknek hangképző szervei a túlerőltetés miatt fogékonyabbak a fertőzésekre.

  Gégegyulladás és allergia

  Allergiások is gyakran küzdenek a gégegyulladásra jellemző tünetekkel. Náluk az allergiás reakció miatt megvastagodott, ödémás hangszalagok okozzák a rekedtséget és gyakori köhögést.

  A gégegyulladás tünetei

  A gégegyulladás jellemző tünete a rekedtség, amely az enyhén karcos hangtól a teljes beszédképtelenségig terjedhet:

  • A gégefedő akut gyulladása esetén nehézlégzés is igen gyorsan kialakulhat, ami azonnal kórházi kezelést, erélyes antibiotikus terápiát, néha a légút mesterséges biztosítását teszi szükségessé.
  • Köhögés, toroktáji fájdalmak, a nyelés nehezítettsége is gyakori tünet.
  • Subglottikus gégegyulladás esetén jellegzetes az ún. kutyaugatás-szerű köhögés.
  • A tünetek nagyon hasonlítanak a veszélyes régi betegség, a diftéria tüneteire. A diftériát népi nevén torokgyíknak hívták, ma már védőoltással védekezünk ellene.
  • Láz vagy hőemelkedés nem minden esetben velejárója a gégegyulladásnak.

  A gégegyulladás diagnosztikája

  A diagnózis a beteg anamnézise, klinikai tünetei, fizikális vizsgálata, torkának megtekintése alapján háziorvosi vizsgálattal is valószínűsíthető, de a biztos diagnózist fül-orr-gégész szakorvos állítja fel a gége tükrözéses vizsgálata során..

  A gégegyulladás kezelése

  A gégegyulladás kezelése mindig a kiváltó oknak megfelelően történik:

  amennyiben a gégegyulladást vírusfertőzés okozta, a hangot kímélni kell, a vírusok elleni harchoz pedig erősíteni a szervezetet. Ajánlatos a gégét kímélő, a gyulladt nyálkahártyát nyugtató ételeket fogyasztani és kerülni az erős, csípős, túl fűszeres, savas fogásokat, valamint a szénsavas italokat.

  Bakteriális fertőzés esetén szükségessé válhat antibiotikumok, gyulladáscsökkentők szedése.

  Rekedtség, hangvesztés esetén a betegnek néhány napig tilos beszélnie! Suttognia sem szabad, mivel a suttogás a normál beszédnél is jobban feszíti, terheli a hangszalagokat.

  Súlyos duzzanat, nehézlégzés, gyorsan romló tünetek esetén a fulladás veszélye miatt kórházi kezelés is szükségessé válhat.

  A leírás a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.