2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
    Betegségek

    Ischias

    Foglaljon időpontot most!

    Következő online elérhető időpont: 2024.07.22., hétfő

    Az ischias az ülőideg, vagyis a nervus ischiadicus gyulladása, mely szervezetünk legvaskosabb, leghosszabb perifériás idege. A gerincvelőből kilépő ideggyökökből szedődik össze, a medencéből a csípő-fartájon lép ki, és fut le a végtagokba. A térdhajlatban két ágra oszlik (nervus peroneusra és nervus tibialisra). Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, lábszár, és lábak érző beidegződéséről is.

    A működési zavar sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem egy önálló betegség, hanem egy tünet, mely más, egyéb kiváltó ok, betegség következményeként jelenik meg.

    back-pain3

    Az isiász (ischias) kialakulásának okai

    Az idegpálya gyulladása eredhet a gerinc elváltozásaiból, de okozhatja a gerincen kívüli szervi elváltozás, testi, ún. Szomatikus betegség, vagy a hátterében pszichés probléma is állhat.

    Az isiász legjellemzőbb oka a degeneratív gerincbetegségek közül gyakori elváltozás, a porckorongsérv. A porckorongsérv létrejöttében a falát alkotó, külső roston gyűrűn (anulus fibrosus) keletkezett repedések, szakadás szerepel. Bennéke, egy puha, kocsonyás állagú rugalmas anyag, a nucleus pulposus kitüremkedik, a sérülés helyén, összenyomva ezzel a gerinccsatornában (canalis spinalis), vagy az idegpálya járatban (foramen) haladó idegfonatot (cauda), vagy az itt haladó ideggyököt (neuront). Az ideggyök gyulladása eredményezi az ülőideg gyulladását.

    A porckorongsérv (discus hernia) mellett egyéb okok is kiválthatják az ülőidegfonat összenyomódását.

    Az isiász hátterében az ágyéki (lumbális) gerinccsatorna-szűkülete, vagy a csigolyák közötti porckorong kopásos betegsége is állhat. A porckorongok betegségének következményeként az egyik csigolyatest a másikon el is csúszhat, nyomást gyakorolva az idegi elemekre.

    Idős korban az isiász gyakori oka lehet a csontritkulás miatt bekövetkezett csigolya-összeroppanás (kompressziós törés). Gondolnunk kell daganatos megbetegedésre is, gyanú esetén ennek kizárása fő cél.

    Az isiász (ischias) tünetei

    A deréktáji fájdalom, mely általában valamelyik alsó végtag irányába sugárzik. A fájdalom, érzéskiesés és mozgászavarok az ideg lefutása mentén bárhol előfordulhatnak. Különösen gyakoriak a derék és a térd között, a fartájék közepétől a vádli külső felszínén haladva a 4. és 5. lábujj között, valamint a far belsejétől a belboka irányába futva, a belső talpfelszínen véget érve.

    Az ülőideg feszítési tünete, a Lasegue-tünet (ejtsd: laszeg): a hanyattfekvő beteg nyújtott lábát emeljük, normál esetben ez 90 fokig vihető, gyulladás esetén az érintett oldalon a mozgás elakad. Keresztezetten pozitív a tünet, ha az ellentétes oldalon is korlátozott a végtag hajlítása. 

    A fájdalom megjelenésének szögértékével jellemezzük a gyulladás mértékét.

    A fájdalom sokféle lehet, az enyhe rossz érzéstől, az égő fájdalmon át, egészen a kínzó gyötrelemig fokozódhat, mozgáskorlátozottságot eredményezhet. A fájdalom olykor lassan kezdődik, és idővel fokozódik, de jöhet hirtelen is. Rendszerint az egyik alsó végtag érintett. Az ideggyöki fájdalom, koponyaűri nyomás fokozódásakor (pl. köhögés, tüsszentés, erőlködés) hirtelen erősödik. A fájdalmon kívül előfordulhat zsibbadás, reflexkiesés, izomgyengeség (paresis) az ideg lefutása mellett, tűszúrások érzése (főként a lábon, lábujjakon) (paraesthesia), valamint vizelet- és széklet-visszatartási nehezítettséggel, súlyos esetben annak képtelenségével is járhat (inkontinencia).

    Néhány esetben tartós idegkárosodás, érzéskiesés, részleges bénulás maradhat vissza, de ez szerencsére ritkán jellemző. A széklet- és vizelet-visszatartási képtelenség a gerincvelő csúcsából lófarokszerűen távozó idegszálak (cauda equina - kauda ekvina) károsodására utalhat, melynél a tünetek lovaglónadrág-szerű elhelyezkedést mutatnak. Ez az állapot súlyos, azonnali orvosi ellátást igényel.

    Korlátozott a mozgás, a beteg megtekintésekor feltűnő, hogy a sérült oldalát tehermentesítve, gyakran előrehajló testhelyzetben áll, megtámaszkodva áll (antalgiás tartás).

    Vizsgálattal az ágyéki gerinc mozgása korlátozott, gyakran egyáltalán nem kivihető, a gerinc mellett haladó izmok görcsös állapota révén a beteg csaknem merev helyzetben van. A gerinc érintett része ütögetésre, nyomásra érzékeny, fájdalmas. A Lasegue-tünet pozitív, reflexkalapáccsal érzés- és reflexkiesés figyelhető meg.

    Az isiász (ischias) diagnosztikája

    A kivizsgálás során röntgen vizsgálat készül a gerincről, a csípőízületekről, ez sokszor elkülönítő diagnosztikai szempontból szükséges. Röntgen vizsgálattal a csontos elváltozások igazolhatóak, a pontos diagnózis felállításához kiegészítően CT, vagy MR-vizsgálat kellhet. Az idegkárosodás mértékének meghatározására neurofiziológiai vizsgálat készülhet.

    A szükséges kivizsgálási utat célszerűen a fizikális vizsgálatot követően a szakorvos határozza meg.

    Mi a teendő, ha nem gerinc eredetű a folyamat?

    Nem gerinc eredetű elváltozások esetében további vizsgálatok vállnak szükségessé, a szervi okok kiderítésére labor, hasi-kismedencei ultrahang, vagy további egyéb speciális eljárások. Mivel a fájdalom megítélésében meghatározó tényező a beteg pszichés állapota, ezért a gerinc eredetű fájdalmak vizsgálatában nélkülözhetetlen a pszichológuspszichiáter közreműködése.

    Az isiász kezelése

    Heveny panaszok idején legfontosabb a nyugalomba helyezés, az ágynyugalom. Kiegészítően gyógyszeres terápia, fájdalomcsillapítás, és gyulladáscsökkentésre nem-szteroid gyulladáscsökkentők, vagy szteroid gyógyszerek, izomlazítók adása, mellyel a fájdalmat sokszor fenntartó görcsös izom-összehúzódás oldásával érjük el a fájdalomcsillapító hatást. A gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.

    Az akut tünetek oldódását követően kíméletes mobilizálást kezdhetünk. A gerinctorna állapotra, fizikai erőnlétre szabott, szerepe kiemelt jelentőséggel bír a megelőzésben, gondozásban, aktív kezelésben egyaránt, a legfontosabb terápiás eszköz.

    Fizikoterápia - nem annyira az akut, mint a krónikus fájdalom kezelésében lehet létjogosultsága.

    Műtéti beavatkozás bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, kitartó konzervatív kezelés eredménytelensége esetén akkor jön szóba, ha a panaszok, tünetek hátterében egyértelmű, az előbbiekkel összefüggő gerincelváltozás igazolódott.

    Megelőzés, a gerincprevenció, ez egy komplex életmódváltás, ergonómiai, statikai, rendszeres célzott fizikai aktivitásprogrammal.

    A rendszeres testmozgás legfőbb célja a gerincet támasztó hosszú hátizmok megerősítése, a porckorongok tehermentesítése. A mozgásformák között a leginkább kisebb statikai terhet jelentő mozgásformák kerülnek előtérbe, amelyeknél nem kell tartanunk a saját testsúlyunkat, mint pl. úszás, kerékpározás, lovaglás. Az ülőmunkát végzőknél kiemelten fontos a helyes ülés, a jó szék. Ügyeljünk a helyes testtartásra, a gyakori hajolás árthat. Nehéz tárgyak emelése, a direkt fizikai megterhelés engedélyezett mértékét beszélje át kezelőorvosával. A gyógyulás gyakran több hetet is igénybe vehet, de az esetek döntő többségében kitartó konzervatív kezeléssel meggyógyul.

    Hasznos tudnivalók

    Emeljen egyenes gerinccel, guggolásból, a terhelés legyen szimmetrikus, kerülje a csavaró mozdulatot. Egyéb hasznos tanácsokat itt találhat.
    Az ágy legyen stabil, és egyenletes. A besüppedés a csigolyák közötti réseket különbözőképpen terheli.

    A heveny szakban hideg-meleg fürdőkezelés, masszírozás, manipuláció nem engedélyezett. Helyezkedjen el legpihentetőbb helyzetben, merev fekhely gyakran segít. Bénulás, széklet- vagy vizelet-inkontinencia esetén sürgős kórházi ellátásra van szükség!

    Miben segíthetünk?

    Intézetünk kiemelt gerincgyógyászati ellátó hely, évente országosan mind a járó, mind a fekvőbeteg ellátás terén a legtöbb gerincbeteget látjuk el. A speciális szakorvosi ellátás mellett a korszerű diagnosztikai módszerek is rendelkezésre állnak, alacsony sugárterhelést jelentő direkt digitális röntgen precíz mérési eljárást tesz lehetővé, de CT, MR vizsgálat, és ultrahangos eljárás is biztosítani tudunk. Rendelkezünk a legkorszerűbb műtéttechnikai megoldásokkal, a konzervatív kezelési lehetőségekkel. Magasan képzett gyógytornász munkacsoportunk stabil hátteret biztosít a mozgásterápia terén.

    A leírás a Budai Egészségközpont gerincsebész szakorvosainak közreműködésével készült.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.