A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Pszichológia

A telefonos szakorvosi konzultáció mellett az új hivatalos eljárásrendnek megfelelően ismét lehetőséget biztosítunk személyes vizsgálatokra is!

Foglaljon időpontot online, vagy hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a 489-5200 számon!

Mi a pszichológia?

A mai modern felfogásunk szerint a pszichológia az emberi gondolkozás, viselkedés és érzelmi élet összefüggéseit vizsgáló tudományterület. A klinikai pszichológiai munka hagyományosan a pszichiátriai kórképek diagnosztikájával és gyógyításával foglalkozik, ugyanakkor pszichológiai ellátást nemcsak a mentális zavarral élők, hanem olyan egészséges, jól alkalmazkodó emberek is gyakran igénybe veszik, akik valamely életterületen jelentkező problémával szeretnének dolgozni, szeretnék önismeretüket elmélyíteni, viselkedésükben, emberi kapcsolataikban változásra vágynak. A lélektani munka segíthet az önismeret fejlesztésében azáltal, hogy viselkedésünk, gondolkozásunk, és érzelmi reakcióink tudatos és nem tudatos mozgatórugóinak feltárása révén önmagunk lélektani működésének jobb megértésére teszünk szert.

Milyen problémákkal érdemes felkeresnie pszichológiai magánrendelésünket?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes szakember segítségét igénybe venni? Mikortól számít ”igazi” problémának egy életnehézség, tünet vagy konfliktus? Ezekre a kérdésekre a legkézenfekvőbb válasz, hogy akkor valódi probléma valami, ha a saját életünkben annak látjuk azt – szenvedünk tőle, úgy érezzük, hogy akadályozza a boldogulásunkat, vagy sok energiát von el mindennapjainkból.
Érdemes terápiás munkába kezdeni, ha egy adott életterületen belátjuk, hogy nehézséggel küzdünk, és ezen szeretnénk változtatni.

Jellegzetes és gyakran előforduló problémák:
 • fokozott szorongás;
 • pánik zavar, fóbiás reakciók (szociális fóbia, lámpaláz);
 • párkapcsolati, kapcsolati konfliktusok;
 • hangulati zavarok (lehangoltság, depresszió, vagy intenzíven/szélsőségesen(?) hullámzó hangulat);
 • alvásproblémák (szomnológiai, neurológiai kivizsgálást követően);
 • önelfogadás problematikája (önértékelés, identitás, szexuális orientáció);
 • szexuális zavarok (urológus/ nőgyógyász szakorvossal együttműködve)
 • PTSD, trauma feldolgozás
 • útkeresési, önállósodási nehézségek (kapunyitás)
 • szomatizációs tünetek (belgyógyászati kivizsgálást követően, negatív lelet birtokában)
 • viselkedésproblémák (indulatkezelés, önérvényesítés stb.)
 • pszichoszomatikus megbetegedések (szomatikus szakorvossal karöltve: táplálkozási zavarok, fejfájás, derékfájdalom, krónikus nőgyógyászati panaszok, emésztőrendszert érintő panaszok, stresszel kapcsolatos szív-, érrendszeri betegségek, immunológiai megbetegedések stb.)

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

A pszichológiai ellátás első lépése a komplex kivizsgálás, melynek eredménye meghatározza a későbbi pszichoterápiás munka kereteit, módját és irányát. A klinikai vagy pszichoterápiás első interjú során probléma megfogalmazása, részletes feltérképezése történik. Emellett további, a terápiás munka szempontjából fontos témákra kérdezhet rá a szakember (érzelmi élet jellemzői, mindennapi tevékenységek, tanulmányok/munka, társas kapcsolati jellemzőik, életút, meghatározó élmények), mely által teljesebb képet kap a pszichológiai konzultációra érkező személyről.

A kivizsgálási folyamatban különféle tesztek és vizsgáló eljárások segítségével a személyiség és a lelki állapot további jellemzői kerülnek felmérésre. A tájékozódási szakasz zárásaként a szakember visszajelzi meglátásait és javaslatot tesz a terápia formai és idői kereteire, a terápia hosszúságára. Bizonyos esetekben néhány alkalmas pszichológiai konzultáció megoldást kínálhat, ugyanakkor a régóta fennálló érzelmi és/vagy viselkedésproblémák megoldása elmélyült és folyamatos lélektani munkát kíván.

A cikk Fülöp Emőke közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz:

+36 1 999-1727

A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.