2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Epehólyagműtét laparoszkóppal

  Az epehólyag 8-10 cm hosszú, a máj alsó felszínén helyezkedik el. Az epehólyag raktározza a máj által termelt epét, űrtartalma kb. 30-60ml. Az epe az emésztés során az epevezetéken keresztül a vékonybélbe ürül a hasnyálmirigy kivezető csövével együtt a záróizommal ellátott úgynevezett Vater-papillán keresztül, az emésztést és zsírfelszívódást segítik. Az epekövek kialakulásához több tényező vezet, ezek közül elsődleges az epe megváltozott összetétele, ami a koleszterin kicsapódásához vezet.

  Ezen kívül még kalcium és bilirubin (epefesték) alkotja. Gyakran társul a kórkép bakteriális fertőzéssel, ami az epehólyag akut vagy krónikus gyulladásához vezet. A kisebb méretű kövek, vagy az epehomok (sludge) ki tud ürülni az epehólyagból annak összehúzódásakor, és elzáródást okozhatnak. A nagy méretű kövek nem tudnak kijutni, ugyanakkor teljes elzáródást okozhatnak, az epe akár 300 ml-esre is megnőhet. Ebben az esetben, ha nincs bakteriális fertőzés, akkor az epe felszívódik és egy fájdalmatlan nyákkal teli epehólyag marad vissza.

  Sok esetben az epekövesség nem okoz panaszt, de minél hosszabb idő telik el, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az epekőhordozóból panaszos epekőbeteg lesz. A tünetmentes epekövesség minimum 5 éves fennállása után a májban szöveti elváltozások alakulhatnak ki és valószínűsíthetően az epehólyagrák előfordulása is gyakoribb. A nemzetközi szemlélet szerint minden esetben, tehát panaszmentes epekövesség esetén is javasolt a műtét elvégzése a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

  Epehólyagműtét laparoszkóppal

  Melyek a betegség alapvető tünetei?

  Az epekőbetegség legjellemzőbb tünetei:

  • puffadás
  • jobb bordaív alatti diszkomfort érzet
  • epekövesség görcs, mely étkezést követően jelentkezik és jellemzően a jobb mellkasfélbe, lapockába sugárzik
  • emésztési zavarok

  Bakteriális fertőzés esetén akut gyulladás alakul ki, ami heves fájdalommal, gyakran lázzal járó állapot. Az epehólyag fala elhal, tályog alakul ki, ami hashártyagyulladás kialakulásához vezet. Emellett májtályog, epesipolyok, icterus (sárgaság) alakulhatnak ki.

  Az ürülő kövek epeúti elzáródást okozhatnak. Ha ez magasan az epehólyag közelében következik be, akkor epeköves panaszok alakulnak ki. Ha alacsonyan, a Vater-papilla előtt, akkor nem csak epeúti, hanem a hasnyálmirigy kivezető járatának elzáródásához és annak gyulladásához vezethetnek. Ez övszerű nagy fájdalommal, elesettséggel, rossz közérzettel, hányással, lázzal járhat.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  A szakmai irányelvek szerint az epehólyag műtéti eltávolítása javasolt. Hagyományosan jobb bordaív alatti kis metszésből végezték a beavatkozást. Kb. 30 évvel ezelőtt a minimál invazív laparoszkópos beavatkozás vált elfogadottá. A korábbi beavatkozáshoz képest számos előnnyel bír:

  • rövidebb műtéti idő
  • kisebb megterhelés
  • kevesebb fájdalom
  • gyorsabb felépülés
  • 1-2 napra rövidült kórházi tartózkodás
  • a műtét alatti és azt követően kialakuló szövődmények előfordulásának (hasfali hegsérv, hasűri fertőzés, vérzés, sebgyógyulás zavarai) valószínűsége csökken.

  Mi történik Önnel a műtőben?

  A beavatkozás menetének rövid leírása:
  A köldök felett ívelt kb. 10-15 mm-es metszést ejtünk és egy speciális ún. Veres-tűt szúrunk a hasüregbe, amin keresztül egy számítógépes rendszer 15 Hgmm-es túlnyomást hoz létre a hasüregbe széndioxid befújásával. Ezt követően a tű helyére 10 mm átmérőjű trokárt juttatunk be, amibe az optikát helyezzük. A kamera segítségével körbe nézünk a hasüregben, majd szem ellenőrzése mellet a szegycsont alatt szintén 10 mm átmérőjű, a jobb bordaív alatt pedig 1db, szükség esetén utóbbi alá meg egy további 5mm-es segédtrokárt helyezünk. Ez utóbbin keresztül az asszisztens segíti az operatőri az epehólyag pozícionálásában. Az operatőr letisztítja az epehólyagot az összenövésektől, kipreparálja az epehólyagból kivezető epeutat (ductus cysticust) valamint kipreparálja az epehólyagra menő arteriat (arteria cysticat). Mindkét képletre 2 + 1 klipp kerül felhelyezésre.

  A 2. és 3. klipp között ollóval a képleteket átvágjuk, és az epehólyag kipreparálása után az epehólyagot a 10 mm-es operációs trokáron keresztül “endobag”-be helyezve eltávolítjuk. Ha szükséges öblítünk és vérzést csillapítunk. Befejezésül az egyik jobb oldali 5 mm-es trocar eltávolítása előtt vékony szilikonfurulya-draint hagyunk az epehólyag helyén. Ha szükséges, a szegycsont alatti sebbe hasfali öltést teszünk hegsérv kialakulásának megelőzése céljából, majd a sebeket bőrvarrattal egyesítjük.

  A trokár behelyezése műtéti úton.
  A trokár behelyezése

  Tekintse meg videónkat melyben az epekövesség műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!