2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Térdízületi mozaikplasztika műtét

  A térdízületi izolált porckárosodás, porcelhalás okainak egy része ismeretlen. Lehet azonban lokális keringési, illetve sérülés által kiváltott ok is a háttérben. Néha sorozatos mikrotraumák következtében alakul ki. Az elváltozás leggyakrabban fájdalmat okoz, mely elsősorban terhelés közben jelentkezik, de előfordul nyugalmi fájdalom is. Néha az ízület duzzad, mozgás közben akadozás, néha teljes elakadás (ízületi blokk) is előfordulhat. Ritkán az elhalt csontos-porcos darabka a helyéről kilökődik, és az ízületben mozgó szabadtestként különböző helyeken okozhat fájdalmat, elakadást. A betegség sokszor röntgenfelvétellel is jól látható, időnként azonban MRI vizsgálat szükséges a pontos felderítéséhez, lokalizálásához.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Nem műtéti kezelés

  Kivizsgálás során a fizikális vizsgálat mellett szükséges egy röntgenfelvétel elvégzése. Amennyiben ez nem mutat elváltozást, MRI vizsgálat válhat szükségessé. A diagnózis felállítását követően fontos a térd terhelésének csökkentése, a fizikai munka, sport szüneteltetése, különös tekintettel az irányváltoztató mozgásokra. A térd duzzanata esetén nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése javasolt. Ezt különböző fizikoterápiás kezelésekkel egészíthetjük ki. Amennyiben a kezelés hatására nem javulnak a panaszok, műtéti kezelés mellett döntünk.

  Műtéti kezelés

  Amennyiben az elváltozás artroszkóppal jól kezelhető, biztonságosan megközelíthető akkor fedett beavatkozásra kerül sor. Ha erre nincs lehetőség a rossz megközelíthetőség miatt, akkor nyitott, feltárásos műtétet végzünk. A műtét során a térdízületben nem terhelő ép porcfelszínekkel borított területről kis porcos, csontos hengereket távolítunk el, és azokat helyezzük át mozaikszerűen a terhelő felszínen lévő defektus helyére. Sajnos ezzel a módszerrel csak bizonyos méretű, általában 2x2 cm, azaz 4 cm2 nagyságú területen végezhető el a porc pótlása. A torna általában másnap elkezdhető a kezelőorvos és a gyógytornász utasításától függően. A műtétet követően az operált oldali végtag teljes tehermentesítése javasolt 4-6, majd részleges tehermentesítése további 2-4 hétig az operáló orvos utasítása szerint. A térd mozgatását azonban a műtétet követően azonnal meg kell kezdeni. Otthon ajánlott a megtanult gyógytornát rendszeresen végezni, illetve az operált végtagot szükség szerint tehermentesíteni.

  Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket otthonukba engedjük.

  Mi történik a műtét során?

  Artroszkópos műtét során a térdízületben 2-3 kis, maximum 1 cm-s artroszkópos behatolást ejtünk. Ezt követően felkeressük a defektust és a széli részeken megtisztítjuk a még sérült porcrészletektől. A defektust lemérjük, és általában a térdkalács-combcsonti ízületi részről, ú.n. nem terhelő felszínről speciális műszerkészlettel megfelelő számú és méretű csontos, porccal borított hengert távolítunk el, majd helyezünk a defektus területére. A csonthengerek „graftok” méretét úgy határozzuk meg, hogy lehetőleg mozaikszerűen a legnagyobb területen fedjék a defektust.

  Nyitott műtét esetén néhány cm-s bőrmetszést alkalmazunk általában ott, ahol a szakma szabályai szerint a legkönnyebben elérjük a defektust. Feltárást követően felkeressük a defektust és a széli részeken megtisztítjuk a még sérült porcrészletektől. A defektust lemérjük, és a térdkalács-combcsonti ízületi részről, ú.n. nem terhelő felszínről speciális műszerkészlettel megfelelő számú és méretű csontos, porccal borított hengert távolítunk el, majd helyezünk a defektus területére. A csonthengerek „graftok” méretét úgy határozzuk meg, hogy lehetőleg mozaikszerűen a legnagyobb területen fedjék a defektust. A műtét utánvérzést csillapítunk, a sebet rétegesen zárjuk. A kivételi helyen lévő „csonthiányos területek” általában a műtétet követően néhány hét alatt feltelődnek és kötőszövetes porcboríték képződik rajtuk. Ennek ugyan a teherbírása kisebb, de mivel ezen felszíneken jóval kisebb a terhelés, panaszt nem okoznak. Az ízületbe draincsövet helyezünk a műtét után képződött váladék, maradék vérzés eltávolítása végett. A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel a páciens lábára a lábfejtől a combjáig.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A fájdalom továbbra is fennáll, ezzel további szubjektív kellemetlensége, esetleg mozgási nehézséget okozva. Jellemzően gyorsul az ízület kopása és egy idő után ez a folyamat visszafordíthatatlanná válik. A krónikusan, hosszú ideig fennálló gyulladás után a műtéti kezelés is kevesebb sikerrel kecsegtet.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!