2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Nyitott synovectomia műtét

  Az ízületeket, így a térdízületet is egy nyálkahártya béleli ki belülről. Ennek a nyálkahártyának a gyulladása bekövetkezhet az ízületen belüli mechanikus problémák, porcleválások, szabadtestek, porcfelszín egyenetlenségek, kopások okozta mechanikus problémák következtében.

  A belhártya gyulladása fájdalmas, főleg az ízület mozgatásakor, mivel a mozgás közben a megnövekedett folyadékmennyiség az ízületi belhártyát feszíti. Az ízület általában megduzzad az ízületi folyadék nagyobb mennyisége miatt. Emellett az ízület melegebbé is válhat, általános gyulladásos jelek is jelentkezhetnek.

  Az esetek egy részében a synovitist okozhatja góc is, vagyis a szervezetben máshol jelenlévő rejtett gyulladás (pl. fogászati, urológiai, nőgyógyászati vagy gégészeti góc).

  Az ízületi belhártyagyulladás reumatológiai betegségek, elsősorban reumatoid arthritis, lupus, köszvény következtében is előfordulhat.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Nem műtéti kezelés

  A kezelést minden esetben kivizsgálással kell kezdeni. Meg kell tudni a belhártyagyulladás okát. Ez sokszor hosszabb időt igényel, góckutatással, laboratóriumi vizsgálatokkal, szükség esetén reumatológiai kivizsgálással. Amennyiben ezen vizsgálatok során kiderül a kiváltó ok, akkor természetesen az adott területen –fogászat, urológia, nőgyógyászat, gégészet, reumatológia- kell folytatni a kezelést. Amennyiben a kiváltó okot megszűntetik, általában néhány hét, hónap alatt a gyulladásos tünetek is megszűnnek. Néhány esetben maradnak a tünetek és a gyulladás. Ezt gyulladáscsökkentők szedésével, fizikoteráiás kezelésekkel lehet tovább javítani, csökkenteni. Ugyanezek a kezelési módok jönnek szóba akkor, ha a háttérben nem igazolódik sem góc, sem reumatológiai, sem egyéb kiváltó ok. Ha mindezen kezelések ellenére továbbra is fennállnak az ízületi fájdalmak, duzzanatok, akkor műtéti kezelés mellett döntünk.

  Műtéti kezelés

  Az ízületi belhártya gyulladás műtéti kezelését enyhe esetekben minimálinvazív, kis behatolásokon keresztüli artroszkópos módszerrel végezzük. Az artroszkópos beavatkozás előnye, hogy a műtéti terhelése kisebb, mint egy nyitott műtét során, így a beavatkozás utáni fájdalom is kisebb, valamint a felépülés időtartama is rövidebb.

  Az artroszkópos beavatkozás célja a gyulladt belhártyarészek eltávolítása, a lehető legnagyobb területen. Ezt egy speciális, erre a célra kifejlesztett borotvával végezzük.

  Az artroszkópos műtét után mindössze két-három apró vágás látható a térden. A műtét során a jó vérellátású belhártyát nagyobb felületen megsértjük, ahonnan a műtétet követően kisebb vérzések lehetségesek, ezért az esetek nagy részében egy -az ezt a vért kivezető- csövet hagyunk a térdízületben, mely a műtétet követő napon kerül eltávolításra. Otthon ajánlott rendszeresen végezni a megtanult gyógytornát, illetve az operált végtagot szükség szerinti tehermentesíteni.

  A beavatkozás után általában egy hónapos kíméletet javaslunk. Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket hazaengedjük. A műtét után meghatározott ideig trombózisprofilaxis alkalmazása válhat szükségessé, amit a beteg saját maga is be tud adni. Előfordulhat, hogy a műtét során kisebb porcsérüléseket, porcfelszín egyenetlenségeket is találunk, természetesen szükség esetén ezek ellátása is megtörténik.

  Mi történik a műtét során?

  A műtét során két-három 1cm méretű heget ejtünk a térd két oldalán, hogy az artroszkópos optikával és eszközökkel behatolhassunk a térdízületbe. A beavatkozás során speciális manuális eszközök, illetve motoros shaver (borotva) segítségével eltávolítjuk a gyulladásos belhártya területeken a szövetrészeket. A területet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, törmelékeket. Amennyiben makroszkóposan a gyulladt szövet képe indokolja, azt szövettani vizsgálatra küldjük.

  Nagy kiterjedésű gyulladás esetén ízületi feltárást alkalmazunk, hogy a gyulladt ízületi belhártya a térdízület minden részéről biztonságosan eltávolítható legyen. Erre főleg azért van szükség, hogy a betegség kiújulása minél kisebb valószínűséggel forduljon elő. Ezekben az esetekben, főleg a műtéti utáni néhány napban, a gyógyulás elhúzódóbb, a pácienstől nagyobb türelmet igényel. A műtét során, amennyire lehetséges, alapos vérzéscsillapítást végzünk, de általában szükséges egy szívócső (drain) behelyezése az ízületbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le.

  A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel a páciens térdére.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A gyulladásos folyamat továbbra is fennáll, ezzel további fájdalmat, esetleg mozgási nehézséget okozva. A krónikusan, hosszú ideig fennálló gyulladás esetén a porcfelszín is károsodhat, mely hosszútávon az ízület kopásához (artrózis) vezethet. Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami kizárólag további, esetleg nagyobb műtéti beavatkozással kezelhető.

  A krónikusan, hosszú időn keresztül fennálló ízületi belhártya gyulladások egyes szövettani változatai időnként rosszindulatú elfajulásra is hajlamosak.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!