2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  A húgycső vélhetően jóindulatú daganatának műtétje (húgycső karunkulus műtét, excisio polypus urethrae)

  Az előzetes kivizsgálások a húgycső vélhetően jóindulatú elváltozását állapították meg, melynek műtéti megoldása szükséges.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Milyen veszélyekkel kell számolni kezelés nélkül?

  Kezelés nélkül a kisfokú vérzés felerősödhet, a polypus jelentősebben előtüremkedhet, kizáródhat, és ezáltal a fájdalom, gyulladás, illetve nyálkahártya alatti bevérzés alakulhat ki. Fokozottá válik a húgyúti fertőzés rizikója is.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Gyógyszeres kezelés (pl. ecsetelés) tartós, kielégítő javulást nem jelent. Az Ön esetében a húgycsőpolypus műtéti eltávolítását tartjuk a legmegfelelőbbnek. Kérésére orvosa az alternatív kezelések előnyeiről és hátrányairól felvilágosítást ad.

  Mi történik a műtét során?

  A műtét altatásban (narkózis) vagy gerincvelőhöz közeli érzéstelenítésben (spinál-, peridural anaesthesia), ritkán helyi érzéstelenítésben történik. Az érzéstelenítésről külön felvilágosítást fog kapni altatóorvosától.

  A műtét rövid leírása: kőmetsző testhelyzetben a hüvelyt feltárják majd a húgycső elején lévő  polypust eltávolítják (szövettani elemzésre elküldik) és utána a kimetszés alapját elektromos árammal koagulálják, sz.e. öltéssel végeznek vérzéscsillapítást. 

  A műtétet általában hólyagkatéter behelyezésével fejezik be. A katéterviselés időtartama egyénenként és műtétenként is változó, erről a műtétet követően kezelőorvosa részletesebb felvilágosítást tud adni. Amennyiben a sebe a megfigyelés időszaka alatt békés, kezelőorvosa hazaengedi.

  Milyen szövődményekkel lehet számolni?

  Egyetlen orvos, a legnagyobb gondosság mellet sem tudja garantálhatni a kezelés biztos kimenetelét, ill. abszolút rizikómentességét. Az orvosi beavatkozások általános veszélyei, mint például a sebfertőzések, trombózisok, embóliák (érelzáródás, például kisebb vérrög által), valamint a szomszédos szervek, idegek, erek sérülései, hála a modern orvostudománynak nagyon ritkán fordulnak elő. Ezek ellen sokkal többet tudunk tenni, mint régebben.

  A legnagyobb óvatosság és körültekintés mellet is előfordulhatnak azonban a műtét alatt, illetve utána szövődmények.

  Szövődmények a műtét során:

  Vérzés, ami általában koagulációval csillapítható. Nagyobb vérveszteség esetén idegen vér adásával (transzfúzió) kell számolni. Nagyon ritkán, vérkészítmények adása kapcsán, fertőzések átvitelének lehetőségével (például: fertőző májgyulladás, HIV) kell számolni.

  Igen ritkán megsérülhet a húgycső záróizomzata, ami a későbbiekben a vizeletvisszatartás akaratlagos szabályozásának zavarát okozhatja. Akaratlan vizeletvesztés (incontinentia) alakulhat ki.

  Egyes esetekben megsérhülhet a húgycső és a hugyhólyag. Ilyenkor a sérülések megvarrása szükséges. A húgycső varrása a hasfalon keresztüli feltárásban történik.

  Húgycső közelében elhelyezkedő szervek (pl. végbél, hüvely, erek, idegek) sérülésének a lehetősége igen csekély, de teljességgel nem zárható ki. A húgycső sérülése kapcsán későbbi sipolyképződéssel rendkívül ritka esetekben találkozhatunk. Ezen sérülések további műtéti beavatkozásokat tehetnek szükségszerűvé.

  A jelentősebb komplikációkról a fentiekben tettünk említést. Ezeken kívül előfordulhatnak még nem gyakori, váratlanul jelentkező szövődmények, a műtét előtti kivizsgálás, előkészítés és az utókezelés során (pléldául infúzió adásakor, esetleges vérátömlesztéseknél, bőrbevérzések, gyulladások, allergiás reakciók stb.)

  Elenyészően kis százalékban, mint minden műtéti beavatkozásnál, úgy a tervezett műtét során, illetve után is, felléphetnek olyan váratlan orvosi események, melyek akár a beteg elhalálozását vonhatják maguk után.

  Szövődmények a műtét után:

  A thrombosis, vagy egy darabja általi érszakasz elzáródása (embólia) minden műtét említendő utólagos rizikója. Ezért amennyiben megengedett vérhígítást alkalmazunk.

  Ritkán utóvérzés léphet fel a műtétet követően, amit vagy konzervatív úton vagy esetlegesen ismételt műtéti beavatkozással lehet csillapítani.

  A műtétet követően az eredeti kozmetikai állapot megváltozik, vérömleny, heg, varr, szín-, alak-, formabeli eltérés jelentkezik az operált területen és közelében. Néhány napon át a bőr és nyálkahártya duzzanata jelentkezhet. Műtét után vizeletürítési nehezítettség, vizeletrekedés alakulhat ki.

  Műtét után vizeletkésztetéses panaszok jelentkezhetnek, melyek akár a műtétet megelőző panaszoknál súlyosabbak. Ezek a panaszok általában átmeneti jellegűek, gyógyszerrel kezelhetőek.

  A húgycső akaratlagos záróizomzatának esetleges sérülése miatt a vizeletvisszatartás zavart szenvedhet (incontinentia). Előfordulhat különböző gyógyászati segédeszközök (betét) használatának, illetve ún. anti-inkontinens műtéteknek a szükségessége.

  Az alsó húgyutak fertőzése is előfordulhat (hólyaghurut). Ezt antibiotikus kezeléssel és bő folyadékfogyasztással általában rövid időn belül orvosolni lehet. Ellenálló kórokozó, vagy gyengébb immunrendszer esetén a felsőbb húgyútak fertőződése (például vesemedence-gyulladás) alakulhat ki, mely akár kórházi kezelést is magával vonhat.

  Műtét utáni hüvelyváladékozás, esetleges hüvelygyulladás felléphet. Előfordulhat az elülső hüvelyfal érzéketlensége, valamint szexuális együttlét alatti fájdalom. A megfelelő türelmi-, kímélő időszakot követően a megszokott szexuális élmény az eltávolított bőrterület kapcsán újszerűen hathat. Igen ritkán kialakulhat a hólyag és a hüvely között vizeletsipoly.

  A műtét alatti testhelyzetből adódóan alsó végtagi zsibbadás léphet fel. 

  Mi várható a műtéttől?

  A műtét előtti zavart, fájdalmas vizeletürítés az esetek többségében jelentősen javul. A gyakori vizeletürítéshez kapcsolódó panaszok csökkennek. A gyulladásos epizódok, vérzés és a vizeletleletben észlelt laboreltérések normalizálódnak.  Szövettani bizonyosságot (jó vagy rosszindulatú-e) nyer az elváltozás.

  Mire kell odafigyelni?

  Elbocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál.

  A műtétet követően urológiai járóbetegrendelésen történő gondozása szükséges. A szövettani eredmény függvényében dől el az Ön további kezelésének menete. Ezt a kontrollvizsgálat során egyezteti kezelőorvosával.

  Minden vizeletürítéssel kapcsolatos panaszt, különösen vérzést, lázat, fájdalmat azonnal jelezzen orvosának! Amennyiben rendelési időn kívül lépnek fel panaszai, haladéktalanul keresse fel a legközelebbi sürgősségi ambulanciát. Otthonában továbbra is fogyasszon megfelelő mennyiségű, egyenletesen elosztott folyadékot! A fizikai megterhelést kerülje a műtétet követő két hétig! 

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!