2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Húgycsőtükrözés és hólyagtükrözés (urethrocystoscopia)

  Amennyiben panaszai a húgycső vagy a húgyhólyag megbetegedésére utalnak, tükrözéses vizsgálatot javaslunk (urethrocystoscopia). Ez az optikus vizsgálóeszköz lehetővé teszi a húgycső és a hólyag alapos áttekintését. A vizsgálat során a különböző szervekből mintavétel is történhet szövettani és laborvizsgálatok céljából.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A tükrözés menete

  Nőbeteg esetén az eszköz az egyenes húgycsövön keresztül általában könnyedén a hólyagba bevezethető, különösebb fájdalommal nem társul. Férfiaknál, a hosszabb és kanyargósabb húgycső miatt a vizsgálat némi kényelmetlenséggel jár együtt.

  A beavatkozás előkészítése során a húgycső külső nyílásának környékét megfelelően fertőtlenítjük, sterilen elhatároljuk. A vizsgálat előtt síkosító anyagot fecskendezünk a húgycsőbe, melynek fájdalomcsillapító és fertőzéscsökkentő hatása is van. Néhány perc várakozás után az optikus eszközt szemkontroll mellett vezetjük a húgycsövön keresztül a hólyagba. A bevezetés során teljes hosszában áttekintjük a húgycsövet, majd folyadékkal történő feltöltést követően a hólyagot vizsgáljuk meg.

  A húgycső, hólyag áttekintése során számos kóros eltérést találhatunk (pl. húgycsőszűkület, hólyagdaganat, gyulladásos elváltozás, hólyagkő, fejlődési rendellenesség). A vizsgálat általában csak néhány percig tart.

  Bizonyos esetekben, amikor a pácines ezt kifejezetten kéri, illetve ha egyidejűleg egyéb diagnosztikus vagy terápiás beavatkozást is tervezünk (szöveti mintavétel, vérzéscsillapítás, kisméretű hólyagkő eltávolítása, húgyvezető katéter/sztent felhelyezése és eltávolítása, retrograd pyelographiás/ kontrasztanyagos húgyútfestés vizsgálat), a beavatkozás altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik. Ezt minden alkalommal külön is megbeszéljük Önnel.

  Milyen szövődményekkel kell számolni?

  Szövődmények ritkán jelentkeznek. Amennyiben az Ön kísérőbetegségei (véralvadási zavarok, vese- illetve húgyúti gyulladások) a beavatkozás veszélyét növelik, ezek kockázatát Önnel a vizsgálat előtt megbeszéljük, szükség esetén kezeljük (pl. vércukor beállítás, antibiotikus kezelés, véralvadásgátló le/ átállítása).
  A tükrözést követő órákban és napokban, a nyálkahártya felületes sérülése miatt a vizelés kellemetlen, esetenként fájdalmas lehet, vizelete véressé válhat. Ezek a jelenségek önmagukban nem kóros elváltozások. A legfontosabb a bő folyadékbevitel, hiszen a vizeletkiáramlás gyakoriságának fokozásával a fájdalom is hamarabb szűnik. Hegesedéssel gyógyuló (striktúra) húgycső-nyálkahártyasérülés nagyon ritka esetszámban fordul csak elő.

  A beavatkozás során előfordulhat a húgycső - és a hólyagfal oly mértékű sérülése (kilyukadása, ún. perforáció), amely nagyon ritkán műtéti ellátást is igényelhet. Leggyakrabban katéter felhelyezése, viselése mellett pár nap alatt spontán gyógyul.

  Vesemedencegyulladás, férfiaknál prosztata - vagy mellékheregyulladás szintén nagyon ritka, de megjegyzendő szövődmény lehet. Ezek gyógyszeres kezelést igényelnek. Egyoldali mellékheregyulladás esetén a nemzőképesség megtartott, amennyiben az ellenoldali here működése ép. Kétoldali mellékheregyulladás, mely nemzőképtelenséghez vezet, rendkívül ritkán fordul elő. Fontos a mielőbbi kezelés megkezdése és szoros kontroll.

  Amennyiben a vizsgálattal együtt, a korábbiakban említett módon valamilyen beavatkozás is történik, a kezelés után utóvérzés jelentkezhet.
  A hólyagtükrözés következtében a későbbiekben ritkán húgycsőszűkület is kialakulhat.

  Minden fent megnevezett szövődmény további kezelést tehet szükségessé, adott esetben műtéti feltárásra is sor kerülhet.

  Hogyan vehetem igénybe az ellátást?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás vagy beutalás szükséges.
  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.

  Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:

  • Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat

  A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető, vagy hozott leleletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:

  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vizelettenyésztés, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport+Rh ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk

  Amennyiben a felsoroltakon túl a beavatkozás előtt további vizsgálat szükséges urológusa vagy aneszteziológusa egyezteti Önnel.

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Szabad mozgás, nyári boldogság!

  Vegye igénybe ortopédiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!