2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy egészségközpontunkban a bariátriai műtétekre 2024. április 8-ától 10% kedvezményt biztosítunk, amely visszavonásig érvényes.

  A testsúlycsökkentés céljából végzett gyomor-bél műtét a kórosan elhízott páciensek esetén alkalmazott beavatkozás. A túlsúlyműtétek feltétele a társbetegségek megléte vagy a kialakulásuk magas kockázata. Nem elsővonalbeli kezelési mód, a sebészetet megelőzi számtalan sikertelen fogyókúra. A túlsúly műtéti kezelése a legdrasztikusabb, ugyanakkor a leghatékonyabb megoldás, a tartós fogyás kulcsa is egyben.

  A bariátriai beavatkozás menete, technikája

  A műtét altatásban történik. A beavatkozás a hasüreg metszéssel történő megnyitásával (laparotómia), vagy több apró, hasfalkímélő metszésen keresztül, úgynevezett minimálisan invazív módon (laparoszkópia) történhet.

  Behatolás módjai a bariátriai műtét során

  Minimálisan invazív, laparoszkópos műtét

  • A műtétet laparoszkópos úton tervezzük, melynek lényege, hogy a hasüreget széndioxiddal feltöltjük a köldök felett ejtett pár centiméteres metszésen keresztül egy speciális tű segítségével vagy optikai trokár használatával. Az így képzett térbe ugyanezen nyíláson keresztül egy kamerát vezetünk be. A hasüreg áttekintése után a beteg hasűri szerveihez egyedileg tervezett, általában négy másik apró bőrmetszésen keresztül sebészi eszközöket (fogó, olló, vérzéscsillapító eszközök, varrógépek stb.) vezetünk a hasüregbe. Magát a műtétet egy monitoron keresztül figyeljük.

  Hasüreg megnyitásával járó műtét – laparotómia

  • Lényegét tekintve a műtét nem különbözik a laparoszkópos technikától, csak azt a hasüreg kiterjesztett megnyitásával végezzük.

  Testsúlycsökkentő műtéti megoldások

  A gyomor térfogatát csökkentő testsúlycsökkentő műtéti megoldások

  Sleeve-gastrectomia

  • A gyomorból varrógépek segítségével egy kb. 200 ml térfogatú csövet (csőgyomrot) hozunk létre. A cső átmérője kb. 2 cm. A levágott gyomorrészt eltávolítjuk.
  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)

  Emésztést befolyásoló megoldások

  Gyomor bypass

  • Roux-en-Y bypass
   • A gyomorból varrógépek segítségével egy fémklippekkel lezárt kis gyomrot (pouch) készítünk, melynek térfogata kb. 50 ml. Ezt összevarrjuk a vékonybéllel, úgy, hogy az emésztés számára fontos kb. 1.5 m vékonybélszakaszt kiiktatjuk az emésztő enzimek, epesavak útjából, majd a gyomorhoz felvezetett szakaszt összevarrjuk a máj, hasnyálmirigy felől érkező vékonybéllel (Roux-en-Y bypass). Amennyiben a műtéti feltárás során észlelt anatómiai viszonyok (túl rövid vékonybelet ellátó érrendszer) nem teszik lehetővé a gyomor bypass vagy omega loop bypass elvégzését, akkor sleeve-gastrectomiát végzünk helyette.
  • Omega loop bypass
   • Omega loop bypass esetén a Roux-Y bypass-nál részletezettekhez hasonlóan alakítjuk ki a gyomor pouch-ot, majd ezt összevarrjuk a vékonybéllel egy a testtömeg indextől a tervezett fogyástól függően megválasztott ponton. A vékonybél nem kerül átvágásra.
  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)
  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)

  Kombinált megoldások

  SASI-bypass (single anastomotic sleeve-ileostomy)

  • Sleeve gastrectomia képzése után a gyomor alsó 1/3-ra egy 150-200 cm-re levő vékonybélkacsot varrunk fel, de az Omega-műtéttel ellentétben az összeköttetés alatt a gyomrot nem zárjuk le, hanem megtartjuk a patkóbél irányába is az ürülést. Így minimalizálni lehet a bypass műtétek során egyébként fellépő hiánybetegségeket, felszívódási zavart, ugyanakkor a hatásfoka tapasztalatunk szerint a bypass műtétével megegyező.
  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)

  Lehetséges változtatások, kiegészítések a testsúlycsökkentő műtét során

  Előre nem látható körülmények (korábbi műtétekből, gyulladásból adódó összenövések, másirányú hasűri betegség felfedezése), illetve a műtét során kialakuló komplikációk (komolyabb vérzés) szükségessé tehetik a tervezett műtéti megoldás adott helyzethez adaptált megváltoztatását. Ilyen lehet a minimálisan invazív (laparoszkópos) műtét átváltása a hasfal felvágásával és a hasüreg megnyitásával történő operációra.

  A bariátriai műtét utáni gondozás és kontroll vizsgálatok

  A kezelés sikere csak részben múlik a műtéten. A várt fogyás elérése komplex feladat, mely sebész kezelőorvosi, dietetikusi, pszichológusi segítségen kívül feltételezi a beteg közreműködését, kezelésbe vetett hitét, akaratát. A szaktanácsoktól eltérő betegmagatartás növeli a késői szövődmények esélyét, csökkenti a fogyás mértékét.

  A lehetséges egészségügyi problémák időben történő észlelése, megelőzése miatt indokolt a rendszeres kapcsolattartás az operáló orvossal. Panaszmentes esetben a protokoll szerinti kontrollvizsgálatok időpontja:

  • telefonos jelentkezés az első 3 héten heti egyszer
  • kórházi elbocsátás után 3 hónappal
  • egy évig 3 havonta
  • ezt követően 6 havonta

  Gyomorfekély megelőzésére 3 hónapig savcsökkentő gyógyszer szedése javasolt. Amennyiben a gyomorfekély kialakulása szempontjából plusz rizikófaktorokkal rendelkezik (nem-szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszer gyakori szedése, szteroid kezelés, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás), a savcsökkentő kezelés 3 hónapon túl is indokolt lehet.

  A testsúlycsökkentő beavatkozás elmaradásának esetleges veszélyei

  Az extrém túlsúly ismert kockázatának, szövődményeinek megjelenése, fennmaradása, súlyosbodása.

  Kapcsolódó cikkek

  Várhatóan 10 évvel rövidebb az életkilátás egy 40-es testtömegindexnél a szakirodalom szerint. A fogyás azonban jelentős túlsúly esetén egyáltalán nem könnyű. Hogy segíthet a bariátriai műtét? Erről beszélgetett Erős Antónia Prof. Dr. Juhász Árpád PhD sebész főorvossal.

  Tekintse meg videónkat melyekben a túlsúly műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!