2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)

  Még karácsony előtt szeretné szükségessé vált műtétjét elvégeztetni? Ügyfélközpontú szervezési folyamatainknak köszönhetően gyors határidővel fogadjuk pácienseinket. Gyógyuljon magánkórházi részlegünkön biztonságosan, hogy az ünnepeket már otthona kényelmében tölthesse!
  Telefonálok +3614895200
  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A testsúlycsökkentés céljából végzett gyomor-bél műtét a kórosan elhízott páciensek esetén alkalmazott beavatkozás. A túlsúlyműtétek feltétele a társbetegségek megléte vagy a kialakulásuk magas kockázata. Nem elsővonalbeli kezelési mód, a sebészetet megelőzi számtalan sikertelen fogyókúra. A túlsúly műtéti kezelése a legdrasztikusabb, ugyanakkor a leghatékonyabb megoldás, a tartós fogyás kulcsa is egyben.

  A bariátriai beavatkozás menete, technikája

  A műtét altatásban történik. A beavatkozás a hasüreg metszéssel történő megnyitásával (laparotómia), vagy több apró, hasfalkímélő metszésen keresztül, úgynevezett minimálisan invazív módon (laparoszkópia) történhet.

  Behatolás módjai a bariátriai műtét során

  Minimálisan invazív, laparoszkópos műtét

  • A műtétet laparoszkópos úton tervezzük, melynek lényege, hogy a hasüreget széndioxiddal feltöltjük a köldök felett ejtett pár centiméteres metszésen keresztül egy speciális tű segítségével vagy optikai trokár használatával. Az így képzett térbe ugyanezen nyíláson keresztül egy kamerát vezetünk be. A hasüreg áttekintése után a beteg hasűri szerveihez egyedileg tervezett, általában négy másik apró bőrmetszésen keresztül sebészi eszközöket (fogó, olló, vérzéscsillapító eszközök, varrógépek stb.) vezetünk a hasüregbe. Magát a műtétet egy monitoron keresztül figyeljük.

  Hasüreg megnyitásával járó műtét – laparotómia

  • Lényegét tekintve a műtét nem különbözik a laparoszkópos technikától, csak azt a hasüreg kiterjesztett megnyitásával végezzük.

  Testsúlycsökkentő műtéti megoldások

  A gyomor térfogatát csökkentő testsúlycsökkentő műtéti megoldások

  Sleeve-gastrectomia

  • A gyomorból varrógépek segítségével egy kb. 200 ml térfogatú csövet (csőgyomrot) hozunk létre. A cső átmérője kb. 2 cm. A levágott gyomorrészt eltávolítjuk.
  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)

  Emésztést befolyásoló megoldások

  Gyomor bypass

  • Roux-en-Y bypass
   • A gyomorból varrógépek segítségével egy fémklippekkel lezárt kis gyomrot (pouch) készítünk, melynek térfogata kb. 50 ml. Ezt összevarrjuk a vékonybéllel, úgy, hogy az emésztés számára fontos kb. 1.5 m vékonybélszakaszt kiiktatjuk az emésztő enzimek, epesavak útjából, majd a gyomorhoz felvezetett szakaszt összevarrjuk a máj, hasnyálmirigy felől érkező vékonybéllel (Roux-en-Y bypass). Amennyiben a műtéti feltárás során észlelt anatómiai viszonyok (túl rövid vékonybelet ellátó érrendszer) nem teszik lehetővé a gyomor bypass vagy omega loop bypass elvégzését, akkor sleeve-gastrectomiát végzünk helyette.
  • Omega loop bypass
   • Omega loop bypass esetén a Roux-Y bypass-nál részletezettekhez hasonlóan alakítjuk ki a gyomor pouch-ot, majd ezt összevarrjuk a vékonybéllel egy a testtömeg indextől a tervezett fogyástól függően megválasztott ponton. A vékonybél nem kerül átvágásra.
  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)
  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)

  Kombinált megoldások

  SASI-bypass (single anastomotic sleeve-ileostomy)

  • Sleeve gastrectomia képzése után a gyomor alsó 1/3-ra egy 150-200 cm-re levő vékonybélkacsot varrunk fel, de az Omega-műtéttel ellentétben az összeköttetés alatt a gyomrot nem zárjuk le, hanem megtartjuk a patkóbél irányába is az ürülést. Így minimalizálni lehet a bypass műtétek során egyébként fellépő hiánybetegségeket, felszívódási zavart, ugyanakkor a hatásfoka tapasztalatunk szerint a bypass műtétével megegyező.
  Testsúlycsökkentő műtét (bariátria)

  Lehetséges változtatások, kiegészítések a testsúlycsökkentő műtét során

  Előre nem látható körülmények (korábbi műtétekből, gyulladásból adódó összenövések, másirányú hasűri betegség felfedezése), illetve a műtét során kialakuló komplikációk (komolyabb vérzés) szükségessé tehetik a tervezett műtéti megoldás adott helyzethez adaptált megváltoztatását. Ilyen lehet a minimálisan invazív (laparoszkópos) műtét átváltása a hasfal felvágásával és a hasüreg megnyitásával történő operációra.

  A bariátriai műtét utáni gondozás és kontroll vizsgálatok

  A kezelés sikere csak részben múlik a műtéten. A várt fogyás elérése komplex feladat, mely sebész kezelőorvosi, dietetikusi, pszichológusi segítségen kívül feltételezi a beteg közreműködését, kezelésbe vetett hitét, akaratát. A szaktanácsoktól eltérő betegmagatartás növeli a késői szövődmények esélyét, csökkenti a fogyás mértékét.

  A lehetséges egészségügyi problémák időben történő észlelése, megelőzése miatt indokolt a rendszeres kapcsolattartás az operáló orvossal. Panaszmentes esetben a protokoll szerinti kontrollvizsgálatok időpontja:

  • telefonos jelentkezés az első 3 héten heti egyszer
  • kórházi elbocsátás után 3 hónappal
  • egy évig 3 havonta
  • ezt követően 6 havonta

  Gyomorfekély megelőzésére 3 hónapig savcsökkentő gyógyszer szedése javasolt. Amennyiben a gyomorfekély kialakulása szempontjából plusz rizikófaktorokkal rendelkezik (nem-szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszer gyakori szedése, szteroid kezelés, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás), a savcsökkentő kezelés 3 hónapon túl is indokolt lehet.

  A testsúlycsökkentő beavatkozás elmaradásának esetleges veszélyei

  Az extrém túlsúly ismert kockázatának, szövődményeinek megjelenése, fennmaradása, súlyosbodása.

  Kapcsolódó cikkek

  Várhatóan 10 évvel rövidebb az életkilátás egy 40-es testtömegindexnél a szakirodalom szerint. A fogyás azonban jelentős túlsúly esetén egyáltalán nem könnyű. Hogy segíthet a bariátriai műtét? Erről beszélgetett Erős Antónia Prof. Dr. Juhász Árpád PhD sebész főorvossal.

  Tekintse meg videónkat melyekben a túlsúly műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Télköszöntő kedvezmények

  Fül-orr-gégészeti és neurológiai szakorvosi vizsgálatok 20% kedvezménnyel