2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Felső húgyúti katéter

  Különböző vesét, húgyutakat érintő panaszok esetén kettős-J katéter (Double J, DJ), vagy egyszeri-J (Mono J, MJ) katéter húgycsövön keresztül történő felvezetése, illetve bőrön kereszüli vesekatéter (Percutan Nephrostoma = PCN, Transrenalis Drain = TD) beszúrása lehet szükséges.

  Telefonos elérhetőség gomb

  Felső húgyúti katéter egyik vagy mindkét oldali behelyezésére szükség lehet az alábbi esetekben:

  • vesepangás és vesegyulladás
  • halmozott, csillapíthatatlan vesetáji görcsök
  • vesemedence szakadása
  • húgyvezeték sérülés
  • veseelégtelenség (húgyvérűség)

  Az elzáródás, sérülés átmeneti vagy tartós megszűnése révén a fájdalom, a hányás és egyéb tünetek mérséklődése, szabad vizeletelfolyás, a gyulladás és a vesekárosodás csökkenése, valamint az életveszélyes (szeptikus) állapot elkerülése várható. Amennyiben a páciens állapota stabilizálódott, bizonyos kórképek esetén egy második ülésben kerül sor a probléma végleges megoldására (pl. kőeltávolítás, rekonstrukciós beavatkozás stb.)

  A nem műtéti kezelés csupán tüneti, végleges megoldást nem jelent. A beavatkozás elmaradása életveszélyes, visszafordíthatatlan egészségügyi károkat okozhat. A húgyvezeték és vesemedence tágulatát, vesekárosodást, vesemedence-szakadást, vesemedence-gyulladást, vérmérgezést, veseleállást, húgyvérűséget okozhat, mely átmeneti vagy tartós vesekatéter viselést, esetleg művese kezelést, veseeltávolítást tehet szükségessé, tartós fájdalmat okozhat. Végső soron halálhoz is vezethet.

  Mi történik önnel a műtét előtt?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás, vagy beutalás szükséges.
  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.  

  Fontos: női páciens esetén a vizsgálat előtt minimum egy terhességi gyorstesztet szükséges elvégezni. Tervezett műtét esetén a vérvizsgálatból történő várandóssági-kontroll labor a preferált.

  A műtét menete

  A húgycsövön keresztüli beavatkozás során egy urológiai vizsgálóasztalra fekszik a páciens. A húgycsőnyílást és környékét fertőtlenítjük. Tükrözéses vizsgálattal a húgycsövön át egy fém eszközzel a húgyhólyagba jutunk. A hólyag üregét fiziológiás sóoldattal töltjük fel, csak úgy, mint a felső húgyutakat, illetve kontrasztanyagot is fecskendezünk a húgyutakba. Ezt követően az eszköz munkacsatornáján át felvezetjük a Kettős-J katétert. A beavatkozás szem ellenőrzése mellett, illetve röntgen alkalmazásával történik (várandósok esetében ultrahangos kontrollt alkalmazunk). A fém eszközt eltávolítjuk, a felhelyezett cső a testen belül helyezkedik el. Előfordulhat olyan típus (MJ) aminek az egyenes vége a húgycsövön keresztül a külvilágra vezet.

  A húgycsövön keresztüli eltávolítás során a behatolás azonos, azonban egy speciális fogóeszközzel lehúzzák a korábban felhelyezett felső húgyúti katétert.

  A bőrön keresztüli katéter felhelyezése során a páciens félig, vagy teljesen hason fekvő pozícióban fekszik. Helyi érzéstelenítést – igény esetén altatást – követően ultrahangos kontroll mellett megszúrják a pangó kehelyrendszert. A helyes pozíció-kontrollra itt is kontrasztanyagot alkalmazunk. A szúrt csatornát speciálisan feltágítják annyira, hogy a végleges katétertípust a bőrön keresztül a húgyúti rendszerbe juttathassák. A katéter ilyen felhelyezést követően legtöbbször félig a páciensben, félig kivezetve, zsákkal vagy szeleppel ellátva, a testen kívül helyezkedik el. Egyes esetekben, ha pl. az alsóbb húgyutaknál (húgycső, hólyag) a felhelyezés akadályozott, bőrön keresztül vezetik be, de testen belülre kerül a katéter, illetve a sztent. Szükség esetén a kivezetett véget a bőrfelszínhez öltik, fixálják azt. Ez az öltés a TD eltávolításának, cseréjének idejéig a bőrben marad. Alapvető bőrfelületi higiénét igényel csupán. Erről tájékoztatjuk pácienseinket a beavatkozást követően.

  A húgyúti katétereket, illetve sztenteket eltávolítani vagy időszakosan cserélni szükséges. Ez katétertípustól függően lehet 1-2 hónap, vagy akár éves időtartam. A leggyakoribb katétertípusokat 3-4 hónapon belül eltávolítják.

  Felső húgyúti katéter
  Felső húgyúti katéter

  Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos mutatja be magánkórházi szolgáltatásainkat!


  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!
   

  Szabad mozgás, nyári boldogság!

  Vegye igénybe ortopédiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!