2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Felső húgyúti katéter

  Különböző vesét, húgyutakat érintő panaszok esetén kettős-J katéter (Double J, DJ), vagy egyszeri-J (Mono J, MJ) katéter húgycsövön keresztül történő felvezetése, illetve bőrön kereszüli vesekatéter (Percutan Nephrostoma = PCN, Transrenalis Drain = TD) beszúrása lehet szükséges.

  Telefonos elérhetőség gomb

  Felső húgyúti katéter egyik vagy mindkét oldali behelyezésére szükség lehet az alábbi esetekben:

  • vesepangás és vesegyulladás
  • halmozott, csillapíthatatlan vesetáji görcsök
  • vesemedence szakadása
  • húgyvezeték sérülés
  • veseelégtelenség (húgyvérűség)

  Az elzáródás, sérülés átmeneti vagy tartós megszűnése révén a fájdalom, a hányás és egyéb tünetek mérséklődése, szabad vizeletelfolyás, a gyulladás és a vesekárosodás csökkenése, valamint az életveszélyes (szeptikus) állapot elkerülése várható. Amennyiben a páciens állapota stabilizálódott, bizonyos kórképek esetén egy második ülésben kerül sor a probléma végleges megoldására (pl. kőeltávolítás, rekonstrukciós beavatkozás stb.)

  A nem műtéti kezelés csupán tüneti, végleges megoldást nem jelent. A beavatkozás elmaradása életveszélyes, visszafordíthatatlan egészségügyi károkat okozhat. A húgyvezeték és vesemedence tágulatát, vesekárosodást, vesemedence-szakadást, vesemedence-gyulladást, vérmérgezést, veseleállást, húgyvérűséget okozhat, mely átmeneti vagy tartós vesekatéter viselést, esetleg művese kezelést, veseeltávolítást tehet szükségessé, tartós fájdalmat okozhat. Végső soron halálhoz is vezethet.

  Mi történik önnel a műtét előtt?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás, vagy beutalás szükséges.
  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.  

  Fontos: női páciens esetén a vizsgálat előtt minimum egy terhességi gyorstesztet szükséges elvégezni. Tervezett műtét esetén a vérvizsgálatból történő várandóssági-kontroll labor a preferált.

  A műtét menete

  A húgycsövön keresztüli beavatkozás során egy urológiai vizsgálóasztalra fekszik a páciens. A húgycsőnyílást és környékét fertőtlenítjük. Tükrözéses vizsgálattal a húgycsövön át egy fém eszközzel a húgyhólyagba jutunk. A hólyag üregét fiziológiás sóoldattal töltjük fel, csak úgy, mint a felső húgyutakat, illetve kontrasztanyagot is fecskendezünk a húgyutakba. Ezt követően az eszköz munkacsatornáján át felvezetjük a Kettős-J katétert. A beavatkozás szem ellenőrzése mellett, illetve röntgen alkalmazásával történik (várandósok esetében ultrahangos kontrollt alkalmazunk). A fém eszközt eltávolítjuk, a felhelyezett cső a testen belül helyezkedik el. Előfordulhat olyan típus (MJ) aminek az egyenes vége a húgycsövön keresztül a külvilágra vezet.

  A húgycsövön keresztüli eltávolítás során a behatolás azonos, azonban egy speciális fogóeszközzel lehúzzák a korábban felhelyezett felső húgyúti katétert.

  A bőrön keresztüli katéter felhelyezése során a páciens félig, vagy teljesen hason fekvő pozícióban fekszik. Helyi érzéstelenítést – igény esetén altatást – követően ultrahangos kontroll mellett megszúrják a pangó kehelyrendszert. A helyes pozíció-kontrollra itt is kontrasztanyagot alkalmazunk. A szúrt csatornát speciálisan feltágítják annyira, hogy a végleges katétertípust a bőrön keresztül a húgyúti rendszerbe juttathassák. A katéter ilyen felhelyezést követően legtöbbször félig a páciensben, félig kivezetve, zsákkal vagy szeleppel ellátva, a testen kívül helyezkedik el. Egyes esetekben, ha pl. az alsóbb húgyutaknál (húgycső, hólyag) a felhelyezés akadályozott, bőrön keresztül vezetik be, de testen belülre kerül a katéter, illetve a sztent. Szükség esetén a kivezetett véget a bőrfelszínhez öltik, fixálják azt. Ez az öltés a TD eltávolításának, cseréjének idejéig a bőrben marad. Alapvető bőrfelületi higiénét igényel csupán. Erről tájékoztatjuk pácienseinket a beavatkozást követően.

  A húgyúti katétereket, illetve sztenteket eltávolítani vagy időszakosan cserélni szükséges. Ez katétertípustól függően lehet 1-2 hónap, vagy akár éves időtartam. A leggyakoribb katétertípusokat 3-4 hónapon belül eltávolítják.

  Felső húgyúti katéter
  Felső húgyúti katéter

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!