2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Revíziós térdprotézis-beültetés

  Előfordul, hogy a térdprotézis nem funkcionál megfelelően, egészségügyi problémákat tapasztal a páciens, ezért az életminőség javítása érdekében a szakorvos javasolja az implantátum cseréjét.

  A következő esetekben válhat indokolttá a térdprotézis cseréje:

  • fertőzés alakult ki az ízületben,
  • az egyik komponensnél mechanikai kilazulás állapítható meg,
  • instabillá vált a protézis,
  • gyulladásos reakciót indítottak el a kopástermékek,
  • elrepedt, eltört a csont a protézis körül,
  • elkopott vagy eltört a protézis.

  Panaszok, tünetek, amelyek megelőzik a térdprotéziscserét

  Jelezheti a térdprotézissel kapcsolatos problémát fájdalom, amely fokozódhat nagyobb terhelésre, hosszabb időtartamú járásra, ugyanakkor enyhülhet vagy megszűnhet nyugalomban.

  Ha fertőzés alakul ki, hidegrázás, láz, duzzanat, bőrpír tapasztalható. 

  Jellemző tünet a csökkenő járóképesség és járástávolság, a végtag-rövidülés, a sántítás, továbbá törés vagy ficamodás esetén a járásképtelenség is.

  Hogy történik a revíziós műtét a fertőződött protézisnél?

  Fertőződés esetén leggyakrabban a két ülésben elvégzett protéziscsere és a tartós antibiotikumkezelés a legmegfelelőbb eljárás. Az első műtét során a fertőzött (úgynevezett: biofilmmel fedett) protéziskomponensek és a környező devitalizált (élettelen) szövet eltávolítása történik, majd bőséges öblítést követően szükség esetén behelyezünk egy ideiglenes, antibiotikummal impregnált, cement távtartót (spacert). 

  Ezt a távtartót általában két hónapig a helyén hagyják, ezalatt a beteg antibiotikumos terápiát kap, szükség esetén laborvizsgálatot végzünk. Miután a sebész úgy ítéli meg, hogy a fertőzést sikerült felszámolni, egy második műtét során beültetésre kerül a végleges revíziós protézis.

  Hogy zajlik a revíziós térdprotézisműtét?

  A térdprotéziscserét gerinc-érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük. 

  Feltárjuk a térdízületet a térdkalács felett ejtett metszésen keresztül. A revíziós műtét során általában nagyobb metszésre van szükség, és nagyobb vérveszteséggel járhat a beavatkozás, mint az eredeti térdprotézis-beültetés. (A metszés mindig úgy történik, hogy a sebész minél jobban hozzáférjen a térdízülethez.)

  Ezután a károsodott ízületi felszíneket eltávolítjuk, majd a lábszárcsonton és a combcsonton a protézis helyét kiképezzük úgy, hogy stabilan rögzíthetővé váljon csontcement segítségével a szövetbarát műanyagból, valamint fémből készült protézis.

  Ha csak az egyik fele érintett a térdízületnek, akkor úgynevezett féloldali, ha mindkét fele, akkor teljes térdprotézis-beültetést végzünk. Előfordul az is, hogy a térdkalács ízületi felszínét is pótolni kell.

  A térdízület tengelye és a szalagrendszer megfelelő feszessége visszaállítható a csonteltávolítás mértékének, illetve a protézis komponensek méretének megválasztásával.

  Egy vagy két szívócsövet helyezünk a műtéti területbe a beavatkozással együtt járó utóvérzésre tekintettel. Majd gondos vérzéscsillapítást követően zárjuk a sebet. Felkerül a fedőkötés és a rugalmas pólya.

  Revíziós térdprotézis-beültetés
  A beültetett revíziós protézis

  Rendkívül fontos a műtét idejének megfelelő meghatározása, a beavatkozás alapos előkészítése, megtervezése. A legnagyobb szakmai gondosság ellenére ritkán előfordul, hogy már nem lehet új protézist beültetni, ekkor végső esetben elmerevítés alkalmazható.

  Mi történik, ha elmarad a térprotéziscsere?

  A beavatkozás halogatásának következtében szövődmények alakulhatnak ki. Számítani lehet a fájdalom fokozódására, továbbá súlyosbodhat a mozgáskorlátozottság, jelentős mértékben romolhat az életminőség. Mindemellett csökkenhet a későbbiek folyamán elvégzett műtét eredményessége.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!