2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Prosztata bemetszés (húgycsövön keresztül, TUIP)

  Amikor vizeletürítési zavarok hátterében a hólyag szűkülete, merevsége (sphinctersclerosis) és/vagy a prosztata megnagyobbodása (prostata hyperplasia) áll, műtéti megoldása szükséges.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Milyen veszélyekkel kell számolni a kezelés nélkül?

  Normális körülmények között a gesztenye nagyságú prosztata a hátsó húgycsőszakaszt veszi körül a hólyagnyak és a húgycső záróizomzata között.

  Különböző okok miatt a 35. életév körül a prosztata növekedésnek indul. A növekedés az 50. életév körül már olyan kifejezett lehet, hogy a hátsó húgycsőszakaszt összenyomhatja ezzel akadályozva a vizeletáramlást. Ez tartós gáttáji diszkomfort, fájdalom, gyengült vizeletsugár, utócsepegés, gyakori vizeletürítés, nehezített vizelés, vagy hirtelen kialakuló teljes vizelési képtelenség formájában nyilvánulhat meg.

  A hólyagnyak az a terület, ahol a húgyhólyagból ered a húgycső. Itt is a rendszer megfelelő átjárhatósága, rugalmassága elengedhetetlen az optimális vizelés megvalósulásához. Ennek a területnek veleszületett vagy korábbi beavatkozások, katéterviselés nyomán szűkülete, merevsége alakulhat ki. Ez is, mint a megnagyobbodó prosztata a vizelet eláramlását akadályozza. Gyakran véres vizelet, vagy hólyagkövek kialakulását is okozhatja. Egy hólyagnyaki szűkület mellett a prosztata megnagyobbodásával is találkozhatunk.

  Krónikus vizeletürítési zavar a hólyag kitágulásához, falának kötőszövetes átalakulásához, zsákszerű kiboltosulások (diverticulum) képződéséhez vezethet. A hólyag rugalmassága, ürítési képessége tönkre mehet. A vizelés után a hólyagban visszamaradó vizelet miatt gyakran fertőzések, hólyagkövek alakulhatnak ki. Előfordulhat jelentősebb vérzés a prosztata kitágult visszereiből.

  Előrehaladott állapotban ún. túlfolyásos akaratlan vizeletvesztés (ischuria paradoxa) és a vizelet egészen a vesékig észlelhető pangása alakulhat ki, ami akár veseelégtelenséget is okozhat.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Gyógyszeres kezelés az ön esetében tartós, kielégítő javulást nem jelent. Ezért javasolt a hólyagnyak, szükség esetén a prosztata húgycsövön át magas frekvenciájú árammal (diatermia) történő műtéte. Ez az eljárás évtizedek óta az esetek többségében a legjobban bevált kezelési módszer.

  Alternatívaként a lézer alkalmazása is szóba jöhet, de ez előnyt leginkább az erősen vérhigított páciensek esetén jelenthet. A végeredmény tekintetében nem jobb az elektromos vágásnál.

  A különböző eljárások előnyeiről és hátrányairól orvosa további felvilágosítást ad. Különösen nagy prosztata estén szóba jöhet részleges, un. féllebeny eltávolítás. Az extrém nagyméretű dülmirigy műtéti megoldása hasfalon keresztül (nyílt, vagy laporoszkópos technikákkal) történik. Hosszabb húgycsőszakasz merevsége további, bonyolultabb – akár nyálkahártya átültetést is igénylő – műtéttel oldható meg. Sajnos a hólyagnyak vagy a húgycső elmerevedése, hegesedése rosszul gyógyuló és gyakran visszatérő elváltozásnak számítanak.

  Hogyan történik a műtét kivitelezése?

  A műtét altatásban (narkózis) vagy gerincvelőhöz közeli érzéstelenítésben (spinál-, epiduralanaesthesia) történik. Az érzéstelenítésről külön felvilágosítást fog kapni altatóorvosától.

  A műtét során a húgycsövön keresztül speciális hólyagtükrözéshez alkalmas eszközt (resectoscop) vezetnek a hólyagjába. A beavatkozást optika felhasználása mellett, tehát nem vakon kivitelezik. Intézetünkben a kamera modern, digitális, keskeny eszköz, így a húgycső megterhelése is minimális, illetve a képet részletgazdag felbontásban (HD minőség) látja az operatőr. Ezzel is fokozva az ön biztonságát és a műtét precizitását.

  A resectoscop elektromos kaccsal rendelkezik, ami magas frekvenciájú áramot használva vágásra és vérzéscsillapításra is alkalmas. Amennyiben kisebb terület merevedett, hegedt el, úgy néhány bemetszéssel és a vérzékeny terület lesütésével a szűkület megoldható.

  Speciális esetekben, hasfali katétert helyeznek fel a műtőben, ezzel gyorsítva az operációt, illetve azzal a céllal, hogy biztonságosabb körülményt létesítsenek egy hosszabb beavatkozásokhoz.

  A húgycsőbe bedomborodó, a vizeletáramlást akadályozó prosztataszövetet szemkontroll mellet állandó mosást alkalmazva rétegről-rétegre haladva kis „szeletekben“ vágják ki. Így a prosztata mirigyes állománya a prosztata tokjáig eltávolításra kerül. Tehát a prosztata mirigyállományának „belső“, megnagyobbodott része kerül eltávolításra, az ún. sebészi tok érintetlen marad. Az eltávolított szövetszeletkéket a hólyagból kimossák és szövettani feldolgozásra a kórbonctani intézetbe küldik. A műtét végén a húgycsőben lévő sebfelszínen vérzéscsillapítást (koaguláció) hajt végre az operatőr.

  A beavatkozás után a seb nyugalomba helyezése érdekében és esetleges öblítés-mosás céljából kb. 2-5 napra állandó hólyagkatéter kerül behelyezésre.

  A prostata transurethralis resectioja
  A prostata transurethralis resectioja

  Kell-e a műtét kiterjesztésével számolni?

  A munkaeszköz sikeres bevezetéséhez, esetleges fennálló húgycsőszűkületek műtéti megoldása, bemetszése (urethrotomia interna) szükségessé válhat. Amennyiben hólyagkövességet diagnosztizálnak, ezen kövek szétzúzása és eltávolítása a tervezett műtéttel egy ülésben kerül elvégzésre.

  Fertőzésre hajlamos betegeknél (pl.: cukorbetegek), a herék és mellékherék gyulladását elkerülendő a herezacskón ejtett 1-2 cm-es metszésből az ondóvezetékek lekötésre (vasectomia) kerülhetnek. Ez a megtermékenyítési képesség elvesztésével jár együtt. Ennek esetleges elvégzését műtét előtt egyezteti önnel kezelőorvosa.

  Előzetesen nem diagnosztizált, előre nem látható lelet (pl.: hólyagdaganat) esetében a műtéti terv megváltozása (pl.: hólyagtumor eltávolítása, a prosztata érintetlen marad) válhat szükségessé.

  Amennyiben pl. egy daganat a húgyvezetékre, illetve a húgyvezetékbe terjed ennek a területnek az elektrorezekciója szükséges. Adott esetben a későbbi hegesedésből adódó szövődmények csökkentése érdekében belső sínező csövecske (sztent, uréter katéter, MJ, DJ) kerülhet felhelyezésre. A húgyvezeték érintettségének bizonyítására szükség lehet további diagnosztikai, illetve kezelési eljárások (röntgen, húgyvezeték endoszkópos vizsgálata, szövettani mintavétel,) elvégzésére.

  Mivel a műtét egy önnel történő ismételt megbeszélés céljából nem szakítható meg, szükségünk van az ön kifejezett hozzájárulásához a műtét esetleges, orvosi szempontból indokolt kiterjesztéséhez.

  Érinti a beavatkozás a szexuális funkciót?

  A merevedési képességet a beavatkozás általában nem érinti. A nemi, vagy (libido) csökkenése inkább lelki eredetű, közvetlen összefüggés a műtéttel nem mutatható ki.

  A nemzőképesség ezzel szemben általában elveszik, mert a hólyagnyak bemetszése miatt ejakulációkor az ondó nem a húgycső felé, hanem a hólyagba áramlik. A műtét nem nyújt teljes biztosítékot a megtermékenyítés elvesztésére, ehhez az ondóvezetékek lekötése szükséges!

  Mi várható a műtéttől?

  A műtét előtti nehezített vizeletürítés az esetek többségében jelentősen javul. A vizeletsugár erősebbé válik, csökken a vizelés után hólyagban maradó vizelet mennyisége. A gyakori vizeletürítéshez kapcsolódó panaszok csökkennek. Mindezek mellett a műtét után bizonyos ideig vizeletürítési és tartási nehézségek állhatnak fenn.

  Előfordul, hogy a régóta fennálló vizelet elfolyási akadály miatt a hólyag funkcióját elvesztve nem tud rendesen működni. Ilyen esetekben a műtétet követően gyógyszeres kezelések, katéter használat, speciális operatív megoldások válhatnak szükségessé.

  Otthonába bocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!