2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Radiológiai osztály

  Emlődiagnosztika

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  Állásfoglalás

  Országos Mammográfiás Szűrési Munkabizottság (02. verzió)
  A WHO szerint a mammográfia az egyetlen hatékony emlőrák szűrővizsgálati módszer.

  Tomoszintézissel végzett emlőszűrő vizsgálat

  A modern képalkotó emlődiagnosztika alapmódszere a röntgen mammográfia, melynek során a női emlőről natív röntgenképek készülnek. Tomoszintézis, vagy 3D mammográfiának nevezett módszer során az emlőről 1 mm vastagságú szeletek készülnek, mely jobb felbontást, részletgazdagabb képet biztosít. Irodalmi adatok szerint tomoszintézissel 41%-al több invazív típusú emlődaganatot lehet kimutatni, mint a hagyományos, úgynevezett 2D mammográfiával. 

  Panaszokkal és tünetekkel rendelkező páciensek vízsgálata a klinikai mammográfia. Tünet és panaszmentes nők vizsgálata a szűrő mammográfia.

  Mammográfiai vizsgálat

  A mammográfia előnyei

  • magas diagnosztikus pontosság (klinikai gyakorlatban 90%-os, szűrő vizsgálatban 80%-os valódi pozitív arány)
  • az emlőrák a klinikai tünetek megjelenése előtt átlagosan 2 évvel korábban diagnosztizálható
  • tudományos bizonyítékok alapján a rendszeres ismételt mammográfiás szűrés az emlőrák halálos kockázatát felére csökkenti

  Az emlő ultrahangvizsgálata 35 éves kor felett a mammográfia kiegészítője, míg 35 éves kor alatt – malignus daganat gyanúját kivéve – önmagában vagy első vizsgálatként is alkalmazható.

  Az emlő ultrahangvizsgálata önmagában vagy első vizsgálatként nem alkalmas sem emlőrákok primer diagnosztikájára, sem szűrésre. Követésre is csak ultrahanggal jól látható, azonosítható elváltozásnál használható, de ez nem helyettesíti az időszakos mammográfiát. A fent részletezett okok miatt az emlő ultrahangvizsgálatát csak a mammográfiában jártas személy (jelen szabályok szerint: radiológus szakorvos) végezheti. A hagyományos komplex emlődiagnosztika módszerei az esetek többségégben nagy pontossággal tisztázzák a preoperatív kórismét, esetenként előfordulhat azonban az, hogy a diagnózist MRI-vel (MRM) ajánlott kiegészíteni.”

  A Budai Egészségközpontban klinikai mammográfiát, úgynevezett komplex emlődiagnosztikát végzünk. Mindkét emlőről 2 irányú tomoszintézissel készített felvétel készül, majd ultrahangvizsgálatot történik. A felvételeket értékelő orvos fizikális vizsgálatot és ultrahang vizsgálatot is végez.  Az első vizsgáló orvos véleményt ír, majd ettől függetlenül még egy emlődiagnosztikában jártas radiológus orvos értékeli a felvételeket. Abban az esetben, ha véleménykülönbség van, akkor a páciens visszahívásra kerül kiegészítő vizsgálat(ok)ra. Szükséges esetben sejt, vagy szövetmintavételt is végzünk, illetve az MRI vizsgálat végzésére is lehetőségünk van.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább