A hisztamin egy olyan szöveti hormon, mely számos funkcióval rendelkezik. Befolyásolja az idegrendszer, az immunrendszer, a bélrendszer, a petefészkek, a méh, a bőr és az erek állapotát, működését. A hisztamin az egész élővilágban elterjedt, növények és állatok esetében is nagyon sokoldalúan szabályozza a biológiai folyamatokat. Hisztamin intoleranciának azt a tünetegyüttest nevezzük, amely magas hisztamintartalmú ételek fogyasztása után jelentkezik. A deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős a hisztamin lebontásáért. A kórkép oka az enzim csökkent szintje, illetve alulműködése. A hisztamint bontó DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik, például magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása után.
Hisztamin intolerancia leggyakoribb tünetei
A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, de általában nem jelentkezik mindegyik egy páciensnél.
- Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
- Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
- Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
- Hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
- Szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás
- Fejfájás, migrén, szédülés
- Hányinger, émelygés
- Menstruációs zavarok
- Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
- Amennyiben a panaszok alapján végzett allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár és a beteg IgE szintje normális, gondolni kell hisztamin intoleranciára.
Hisztamin intoleranciát kiváltó okok
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek magas hisztamin tartalom miatt
- belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
- halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
- hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
- savanyú káposzta
- tartósított zöldségek
- sör
- ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
- vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
- pezsgő
- csokoládé, kakaó
- paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
Hisztamin lebontását gátló, illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek
- ananász
- papaya
- avokádó
- dió
- gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
- jódtartalmú kontrasztanyagok
Nem friss ételek, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak
Hisztamin intolerancia kimutatása
Laboratóriumi tesztek során a deamino-oxidáz enzim (DAO) koncentrációját mérjük. Csökkent szintje esetén valószínűsíthető a hisztaminintolerancia, de mindenképpen a panaszok figyelembevételével és a többi klinikai vizsgálattal együtt kell felállítani a diagnózist. Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a hisztamin intolerancia teszt eredményét, ezért konzultáljon kezelőorvosával arról, hogy mely gyógyszereket hagyhatja el a vizsgálat előtt.
Forduljon szakembereinkhez!
A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.