2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hisztamin intolerancia teszt

    Decemberi ajánlataink: 20% kedvezmény és karácsonyi utalványok

    Foglaljon időpontot most!

    Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

    A hisztamin egy olyan szöveti hormon, mely számos funkcióval rendelkezik. Befolyásolja az idegrendszer, az immunrendszer, a bélrendszer, a petefészkek, a méh, a bőr és az erek állapotát, működését. A hisztamin az egész élővilágban elterjedt, növények és állatok esetében is nagyon sokoldalúan szabályozza a biológiai folyamatokat. Hisztamin intoleranciának azt a tünetegyüttest nevezzük, amely magas hisztamintartalmú ételek fogyasztása után jelentkezik. A deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős a hisztamin lebontásáért. A kórkép oka az enzim csökkent szintje, illetve alulműködése. A hisztamint bontó DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik, például magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása után.

    Hisztamin intolerancia leggyakoribb tünetei

    A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, de általában nem jelentkezik mindegyik egy páciensnél.

    • Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
    • Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
    • Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
    • Hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
    • Szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás
    • Fejfájás, migrén, szédülés
    • Hányinger, émelygés
    • Menstruációs zavarok
    • Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
    • Amennyiben a panaszok alapján végzett allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár és a beteg IgE szintje normális, gondolni kell hisztamin intoleranciára.

    Hisztamin intoleranciát kiváltó okok

    Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek magas hisztamin tartalom miatt

    • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
    • halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
    • hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
    • savanyú káposzta
    • tartósított zöldségek
    • sör
    • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
    • vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
    • pezsgő
    • csokoládé, kakaó
    • paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)

    Hisztamin lebontását gátló, illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek

    • ananász
    • papaya
    • avokádó
    • dió
    • gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
    • jódtartalmú kontrasztanyagok

    Nem friss ételek, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak

    Hisztamin intolerancia kimutatása

    Laboratóriumi tesztek során a deamino-oxidáz enzim (DAO) koncentrációját mérjük. Csökkent szintje esetén valószínűsíthető a hisztaminintolerancia, de mindenképpen a panaszok figyelembevételével és a többi klinikai vizsgálattal együtt kell felállítani a diagnózist. Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a hisztamin intolerancia teszt eredményét, ezért konzultáljon kezelőorvosával arról, hogy mely gyógyszereket hagyhatja el a vizsgálat előtt.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

    Gondoskodó szeretettel az egészségért

    Ajándékozzon masszázsterápiát, Optimum, vagy Góckutató szűrővizsgálatot! Érdekel >>