Telefon: +36 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

Hisztamin intolerancia teszt

Applikációval könnyebb!

Így könnyíti meg alkalmazásunk a foglalás és ügyintézés folyamatát. Érdekel >>

Foglaljon időpontot budapesti Hisztamin intolerancia teszti vizsgálatunkra!

Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását!

A hisztamin egy olyan szöveti hormon, mely számos funkcióval rendelkezik. Befolyásolja az idegrendszer, az immunrendszer, a bélrendszer, a petefészkek, a méh, a bőr és az erek állapotát, működését. A hisztamin az egész élővilágban elterjedt, növények és állatok esetében is nagyon sokoldalúan szabályozza a biológiai folyamatokat. Hisztamin intoleranciának azt a tünetegyüttest nevezzük, amely magas hisztamintartalmú ételek fogyasztása után jelentkezik. A deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős a hisztamin lebontásáért. A kórkép oka az enzim csökkent szintje, illetve alulműködése. A hisztamint bontó DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik, például magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztása után.

Hisztamin intolerancia leggyakoribb tünetei

A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, de általában nem jelentkezik mindegyik egy páciensnél.

  • Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
  • Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
  • Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
  • Hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
  • Szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás
  • Fejfájás, migrén, szédülés
  • Hányinger, émelygés
  • Menstruációs zavarok
  • Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
  • Amennyiben a panaszok alapján végzett allergia kivizsgálás negatív eredménnyel jár és a beteg IgE szintje normális, gondolni kell hisztamin intoleranciára.

Hisztamin intoleranciát kiváltó okok

Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek magas hisztamin tartalom miatt

  • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
  • halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
  • hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
  • savanyú káposzta
  • tartósított zöldségek
  • sör
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
  • pezsgő
  • csokoládé, kakaó
  • paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)

Hisztamin lebontását gátló, illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek

  • ananász
  • papaya
  • avokádó
  • dió
  • gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
  • jódtartalmú kontrasztanyagok

Nem friss ételek, melyekben hisztamin termelő baktériumok elszaporodhatnak

Hisztamin intolerancia kimutatása

Laboratóriumi tesztek során a deamino-oxidáz enzim (DAO) koncentrációját mérjük. Csökkent szintje esetén valószínűsíthető a hisztaminintolerancia, de mindenképpen a panaszok figyelembevételével és a többi klinikai vizsgálattal együtt kell felállítani a diagnózist. Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a hisztamin intolerancia teszt eredményét, ezért konzultáljon kezelőorvosával arról, hogy mely gyógyszereket hagyhatja el a vizsgálat előtt.


Forduljon szakembereinkhez!

A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 24 év tapasztalatait és több mint 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.