2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Alvásdiagnosztika

  Alvásdiagnosztikai konzultáció javasolt az alvás-ébrenlét rendszer zavarai, mint például fokozott nappali aluszékonyság, álmatlanság, elalvási ill. átalvási zavarok, alvás alatti légzészavarok (beleértve a horkolást is) és mozgászavarok esetén.

  alvasdiag

  Az alvásdiagnosztikai szakrendeléseknek a szomnológusok előzetes előjegyzés alapján fogadják a szakrendelésre beutalt, illetve alvásdiagnosztikai vizsgálaton már átesett betegeket.

  A szakmai irányelveknek megfelelően értékelik a betegek panaszait és tájékoztatják a pácienseket a javasolt vizsgálatokról/vizsgálati eredményekről, illetve a szóba jövő terápiás lehetőségekről, beleértve a javasolt kezelések elmaradásából eredő egészségügyi kockázatokat, meggyőződve arról, hogy a páciens megértette a neki elmondottakat. A javasolt beavatkozások/terápiás eszközök betegre háruló költségiről részletes tájékoztatást adnak.

  A beteg kérdéseinek megválaszolását követően a beteg számára az elmondottakról részletes ambuláns lapot állítanak ki, további vizsgálatok igénye esetén arra előjegyzési időpontot biztosítanak.

  A bentalvással járó alvásdiagnosztikai vizsgálatokat pácienseink számára az intézmények közötti együttműködés alapján a Somnocenter alvásdiagnosztikai laborjában végzik. A vizsgálatok eredményeit a Budai Egészségközpont szomnológus szakorvosai értékelik ki és egyeztetik a páciensekkel.

  Otthoni poligráfiás szűrővizsgálat

  Otthoni szűrővizsgálatra a szakrendelésen megjelent beteg esetén szakorvosi javaslatra, illetve gépjárművezetői/munkakörhöz szükséges alkalmasság megállapítása céljából kerül sor.

  Az otthoni poligráfiás vizsgálat – megfelelő használat esetén - alkalmas az alvás alatti légzészavarok számos típusának szűrésére, illetve fennállásuk kizárására.
  A szűrővizsgálat eredményét minden esetben részletes szomnológiai konzultáció mellett szabad csak értékelni. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az otthoni szűrővizsgálat felveti légzészavar gyanúját, úgy a diagnózist legtöbbször bentalvással járó alvásvizsgálattal kell megerősíteni.

  A szűrőeszköz használatát a beteg számára személyesen mutatjuk meg, majd az otthoni – éjszakai – használatot követően a páciens személyesen hozza vissza a laboratóriumba. A szűrővizsgálat eredményét szakrendelés keretében szomnológus szakorvos értékeli és arról a beteg számára részletes leletet állít ki.

  Bentalvással járó alvásvizsgálatok

  A bentalvással járó alvásdiagnosztikai vizsgálatokat pácienseink számára az intézmények közötti együttműködés alapján a Somnocenter alvásdiagnosztikai laborjában végzik. A vizsgálatok eredményeit a Budai Egészségközpont szomnológus szakorvosai értékelik ki és egyeztetik a páciensekkel.

  Az előjegyzett vizsgálat során a vizsgálóeszközök felhelyezését, a beteg folyamatos felügyeletét, majd reggel a diagnosztikus ill. terápiás eszközök leszerelését az alvástechnikusok végzik.

  Poliszomnográfia

  Az alvás alatti légzészavarok diagnosztikájának alapvető vizsgálata az alváscentrumban, szakszemélyzet folyamatos felügyelete mellett végzett teljes éjszakás poliszomnográfia. A vizsgálat során 4 csatornás elektroencephalographia (EEG-), elektrooculographia (EOG-), elektromyographia (EMG-) és EKG-monitorozás történik, emellett oronasalis légáramlás-mérő, mellkas-, has- és végtagmozgás detektor, pozícióérzékelő, horkolás-mikrofon, pulzoximéter (esetenként kapnográf) és folyamatos infrakamerás monitorozás alkalmazására kerül sor. Az asszisztens a vizsgálat előtt tájékoztatja a beteget a vizsgálat folyamatáról, majd folyamatosan segíti a pontos kivitelezésben. Fontos, hogy a beteg pontosan kövesse az asszisztens utasításait.

  A vizsgálat során a beteg az asszisztens által felhelyezett vizsgálóeszközzel tölti az éjszakát az alvásdiagnosztikai labor egyik alvószobájában. Az éjszaka során az asszisztens a központi megfigyelő helyiségből a távfelügyeleti rendszer segítségével nyomon követi a beteg rögzítésre kerülő paramétereit (online vizsgálat) vagy memóriakártyán rögzíti azokat (offline vizsgálat).

  Cardiopulmonalis poligráfia

  A cardiopulmonalis poligráfia az alvásfázisok elkülönítéséhez szükséges EEG-, EOG-, EMG- elvezetéseket nem tartalmazza, így a vizsgálat differenciáldiagnosztikai szempontból korlátozott értékű, az alvás alatti légzészavarok diagnosztikájára, kontrollálására azonban a rögzített adatok manuális, szakértő elemzése mellett alkalmas.

  Poligráfiás vizsgálat a páciens otthonában és alváscentrumban is végezhető. A vizsgálat során minimálisan rögzítendő értékek: két légzési jellemző (pl. orrnyílásoknál mért légáramlás és mellkasi/hasi légzőmozgások), pulzus/EKG- és oxigénszaturáció.
  A vizsgálat lefolyása a poliszomnográfiával megegyező.

  3. CPAP/BPAP nyomástitrálás

  Alvás alatti légzészavar fennállása esetén a terápiás eszköz beállítása különálló éjszakai vizsgálat keretében történik. A terápiás készülék beállítására poliszomnográfiás vizsgálat keretében kerül sor, a diagnosztikus vizsgálatot végző szakorvos által leírt terápiás eszközök és beállítások használatával.

  Aktigráfia/ alvásnapló

  Az alvásszokások, alvás-ébrenlét ciklusok és alvás alatti mozgászavarok követésére használható eszköz az aktigráf. Az óra-méretű eszközt jellemzően bokára, vagy csuklóra helyezve szükséges hordani a szomnológus javaslatának megfelelő időtartam (jellemzően 1-2 hét) során. Az eszköz gyorsulásmérő segítségével képes a használó aktivitásának követésére. Megfelelő elemzőprogram segítségével a szomnológus – és a páciens is – számos információhoz juthat a rögzített adatokból. Az aktigráf használatát a páciens által párhuzamosan vezetett alvásnapló használatával egészíthetjük ki, melyben rögzíthetők az alvással kapcsolatos szubjektív érzések (alvásidő, alvással összefüggő panaszok).

  Alvási apnoe kezelés hatékonyság-ellenőrzése

  Alvási apnoe, ill. egyéb alvásfüggő légzészavar kezelése esetén fontos a terápia hatékonyságának és alkalmazási időtartamának rendszeres ellenőrzése. Az ellenőrzés terápiás eszköz használata esetén a készülékek által eltárolt használati és hatékonysági adatok kiolvasásával történik, személyes konzultáció keretében. Kontroll eszközös alvásvizsgálatra a kezeléssel összefüggő panasz esetén, illetve terápiás gégészeti beavatkozást követően lehet szükség.

  Kapcsolódó cikkek

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább