2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Alvászavarok, álmatlanság

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.30., csütörtök

  Az alvászavarok egyszerre jelentenek tünetet és betegséget. Mindkét esetben komolyan kell venni, mivel az alvászavarok nem csak a szervezet regenerálódását nehezítik meg, hanem a mindennapos fizikai és szellemi tevékenység végzését is ellehetetleníthetik.

  sleeping-szeles

  Az alvászavar okai

  Az alvászavarokkal küzdő betegek mintegy 15 százalékának esetében valamilyen pszichofiziológiai ok áll a probléma mögött. Ilyen esetekben a hátterében lévő pszichés feszültség kísérőjelenségeként mutatkozik az alvászavar. A betegek nagy része nem is érzékeli a nappali feszültséget, csak az alvászavar jelentkezésén keresztül észlel problémát.

  Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként alvászavart, ilyenek például a béta-blokkolók, teofillintartalmú szerek, de a túlzott koffeinfogyasztás is okozhat ilyen problémát.

  Az alvászavarok típusai

  Disszomnia

  A disszomniák körében a legismertebb az alvási apnoe szindróma (OSAS), amely az éjszakai horkolás közbeni levegővétel-kihagyásáról ismerhető fel, melyet egy horkantásszerű nagy belégzés követ. Az alvási apnoe szindróma poliszomnográfiás vizsgálattal diagnosztizálható. A poliszomnográfia egy olyan fájdalmatlan vizsgálat, amely során az összes alvás közbeni életfolyamat megfigyelhető az agy, a keringési rendszer és az izmok monitorozásával.

  A disszomniákhoz tartozik a hirtelen nappali elalvás (narkolepszia), vagy a nyugtalan láb szindróma, amely során a nyugalomban lévő lábban kellemetlen érzés van, mely csak annak mozgatására múlik el.

  Paraszomnia

  A paraszomniákhoz legismertebb változatai az alvajárás (szomnambulizmus), a félelmetes éjszakai fölriadások (night terror) és az éjszakai bevizelés (enurezis nokturna).

  Az alvászavar tünetei

  Alvászavaros panaszaival tanácsos szakembert felkeresnie, amennyiben a következőket tapasztalja:

  • ha nem tudja az alvászavar okát,

  • ha az alvászavar hosszabb távon befolyásolja a hétköznapi teljesítményét,

  • ha az alvászavarhoz egyéb furcsa viselkedés is társul,

  • ha napközben a következő tüneteket tapasztalja: napközbeni elalvás, tudat-kihagyások, hallucinációk, gyakori hangulatingadozások,

  • ha az alvászavarra utaló panaszok mellett egyéb betegségei is vannak (pl.: magas vérnyomás, pajzsmirigy túl- vagy alulműködés)

  Az alvászavar kezelése

  Azon alvászavarok, melyek más betegségeket kísérnek, általában az alapbetegség kezelése után elmúlnak. Kezelőorvosa átmeneti ideig altatókat, és alvást segítő gyógynövényeket javasolhat.

  A pszichofiziológiai alvászavarnál a szorongás megszüntetése a gyógymód, mely történhet szorongásoldó gyógyszerekkel, de relaxációs terápiás módokon is.
  Több pszichiátriai betegséghez kötődnek alvászavarok (pl: pánikbetegség, szorongásos kórképek, depresszió, szkizofrénia, bipoláris hangulatzavar), melyek a betegség gyógyszeres kezelésével (általában antidepresszánsok alkalmazásával) javulnak, eltűnnek.

  A leírás a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.