2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Orrsövényferdülés

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  Orrsövényferdülésnek az orrsövény alaki eltéréseit, deformitásait nevezzük. Az orrsövény (septum nasi) az orrüreget két részre osztó, elülső részén porcos, hátsó részén csontos alapú képződmény. A jelenség előfordulása rendkívül gyakori, a populáció mintegy 70 %-ának orrsövényén van kisebb-nagyobb deformitás, csontléc vagy taraj. Férfiak esetében gyakoribb, nőknél valamivel ritkábban észlelhető.

  b_orrsovenyferdules

  Az orrsövényferdülés okai

  Az orrüreget két részre osztó sövény már a magzati életben kifejlődik, de a 6. terhességi hónapig csak puha kötőszövet alkotja. Ezt követően indul meg a porcos és a csontos részek kialakulása. Gyakran előfordul azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, és a szeptum porcos és csontos része gyorsabban és erőteljesebben nő, mint az orr alapja és oldalsó része. Ennek következtében a gyorsabban fejlődő orrsövény nem fér el az orrüregben, a helyhiánynak megfelelően oldalirányban elhajlik, esetleg lefelé kitér. Nem ritka azonban az sem, hogy az orr traumás sérülése vezet a kialakulásához.

  Az orrsövényferdülés tünetei

  Az orrsövény ferdesége az orr szellőzését gátolja, a szűkebb oldalon a levegő áramlása lecsökken, az orrlégzés romlik. A tágabb oldalon sem megfelelőek az áramlási viszonyok, az orrnyálkahártya nem tudja kellőképpen felmelegíteni és párásítani a beszívott levegőt. A megváltozott orrlégzés kóros váladéktermeléssel járhat, orrfolyást, a garat felé csorgó váladékozást, orrdugulást, okozhat, az orrmelléküregek gyulladásához vezethet. A tünetek erősségét fokozza, ha az orrsövényferdüléshez allergia is társul. Az orrsövényferdülés tünete lehet orrhangú beszéd is. Egyes esetekben a fülkürt működését gátolja, így fülpanaszokat, gyakran visszatérő középfülgyulladást, esetleg halláscsökkenést okozhat. Makacs fejfájáshoz is vezethet.

  Az orrsövényferdülés diagnosztikája

  Az orrsövény alaki eltéréseit fül-orr-gégészeti vizsgálat részeként, orrtükrözéssel lehet diagnosztizálni. Az orvos a tünetek alapján elrendelhet orrmelléküreg-röntgen, esetleg CT-vizsgálatot. Pontosabb megítéléshez rendelői körülmények között endoszkópos orrtükrözést is végezhet, melynek segítségével az orrüreg hátsó részei is áttekinthetők. A fülkürt hurut, vagy következményes középfülgyulladás vizsgálatára ún. tympanometriás vizsgálat is végezhető.

  Az orrsövényferdülés kezelése

  Tüneti kezelés próbálható, de az orrsövényferdülés csak műtéttel korrigálható. Orrsövényműtét végzése akkor indokolt, ha a hosszan tartóan fennálló orrlégzési panasz hátterében az orrsövény ferdesége áll, vagy a ferdeség része a gátolt orrpasszázst kiváltó, illetve fenntartó oknak.

  A leírás a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.