2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Leukémia

  A leukémia (fehérvérűség) a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik. A túlburjánzó daganatos sejtek nem tudják ellátni a fehérvérsejtek normális működését és gátolják az egyéb vérsejtek képződését. A felszaporodott sejtek amellett, hogy kitöltik a csontvelőt, többnyire a vérpályába is belépnek és a keringő vérben is tömegesen megjelennek.

  leukemia

  A leukémia típusai

  A fehérvérűség kialakulása, lefolyása, kezelési módja és prognózisa alapján négy csoportra osztható:

  • akut limfoid leukémia

  • akut mieloid leukémia

  • krónikus limfoid leukémia

  • krónikus mieloid leukémia.

  A leukémiának ún. mieloid és limfoid típusát különítik el, aszerint, hogy a csontvelőben normálisan előforduló két sejtvonal melyikét érinti a betegség.

  A betegség lefolyása szerint akut és krónikus leukémiát különböztetnek meg. Akut leukémiában a sejtszaporodás mértéke gyorsabb, míg a krónikus formában lassúbb, ennek következében az akut leukémia gyorsabb, míg a krónikus leukémia lassúbb lefolyású betegség.

  A leukémia okai

  A leukémiák kialakulásának oka, az esetek legnagyobb részében ismeretlen. Vannak azonban bizonyos tényezők, amelyek megnövelik a betegség kialakulásának veszélyét. Ezek közé tartozik az ionizáló sugárzás, a nagyfeszültségű áramvezetékek és transzformátorok, bizonyos kémiai anyagok (benzol, egyes rákellenes gyógyszerek), öröklött vagy szerzett immunhiányos állapotok, bizonyos genetikai tényezők és olyan behatások, amelyek a csontvelő kimerülését eredményezik.

  A leukémia tünetei

  A megbetegedés sokáig teljesen tünetmentes lehet, máskor pedig igen változatos tünetekkel kezdődik. A daganatos sejtek nem tudják ellátni a fehérvérsejtek normál feladatait, nem tudják legyőzni a szervezetet megtámadó kórokozókat, így gyakran lázzal járó fertőzéses megbetegedések lépnek fel. A gátolt vörösvértest- és vérlemezke képzés miatt vérszegénység és vérzékenység alakul ki.

  A leggyakoribb tünetek a következők: gyengeség, krónikus álmosság, ismeretlen eredetű láz, ismeretlen eredetű fogyás, gyakori baktérium- vagy vírusfertőzések, fejfájás, testszerte bőrpír, csontfájdalom, fokozott vérzéshajlam (orr-, vagy fogíny vérzése, vér a vizeletben vagy a székletben), nyirokcsomó vagy lép megnagyobbodás, hasi teltségérzés.

  Akut leukémiában a tünetek korán megjelennek és gyorsan fokozódnak, így a beteg hamar orvoshoz fordul. Ezzel szemben a krónikus leukémia hosszú ideig tünetmentes lehet, és a tünetek megjelenésekor, azok rendszerint enyhék, és csak lassan, fokozatosan súlyosbodnak. Ez az oka annak, hogy a krónikus leukémiás megbetegedések egy része rutin orvosi vizsgálat, vérképellenőrzés során, véletlenül kerül felismerésre.

  A leukémia diagnosztikája

  Első lépés az alapos fizikális vizsgálat és a kórtörténet felvétele. Nyaki-, hónaljárki-, lágyéki nyirokcsomók, ill. a máj és lép megnagyobbodása utalhat a betegség jelenlétére. A vér vizsgálatával meghatározható a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék száma. A vérből készített kenet mikroszkóp alatti vizsgálatával felismerhetőek a kórosan elfajult leukémiás sejtek, így megállapítható a leukémiás megbetegedés típusa. A pontos diagnózis felállításához azonban elengedhetetlen a csontvelő vizsgálata.

  A leukémia kezelése

  A leukémia típusa, a leukémiás sejtek sajátosságai, a betegség kiterjedése, a beteg általános egészségi állapota, kora és természetesen a betegséggel kapcsolatban jelentkező tünetek határozzák meg a választandó kezelési módot.

  A leukémia kezelésében ötféle terápiás módszer létezik: a kemo- és kétféle sugárterápia (a szervezet leukémiás sejtektől beszűrt részének, szervének besugárzása, ill. a csontvelő-transzplantációt megelőző egésztest-besugárzás), a csontvelő-átültetés és a biológiai terápia.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.