2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Csontdaganatok

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.22., hétfő

  A csont sok szövetféleségből felépülő szerv: a csontszövet mellett, ízesülő végeit porcszövet borítja, üregében többfajta kötőszövet, zsírszövet, erek, idegek és a vérképző szervek elemei is megtalálhatóak. Egyfajta zárványként a csontokban jelen lehetnek embrionális szövetek maradványai is. Csontdaganatoknak ugyanakkor csak magában a csontszövetben létrejövő tumorokat tekinthetjük.

  csontdaganatok

  A csontdaganatok leggyakrabban előforduló típusai

  • Oszteoszarkóma: Agresszív, gyors fejlődésű daganat, mely kezelés nélkül egy éven belül halálhoz vezethet. A leggyakrabban előforduló típus, mely a csontrákok 30 százalék-át teszi ki. A gyermekkorban bekövetkező daganatos megbetegedések között a fejlett világ országaiban a 6-8. helyen szerepelnek. Ezen tumortípus diagnosztizálásakor az átlagéletkor 15 év.

  • Chondroszarkóma: Az oszteoszarkómák után a 2. leggyakoribb csontdaganat, sejtjei tisztán porcos átalakulást jeleznek. Ez a rák típus alkotja az összes csont tumor negyedét. A chondroszarkóma az oszteoszarkómával ellentétben nem gyermek- és fiatalkori daganat: 35 éves kor előtt többségében nem jelentkezik, jellemzően az 50 év fölötti korosztály betegsége. A páciensek között a férfiak és nők aránya 2:1.

  • Ewing-szarkóma: A 3. leggyakoribb csontrák, amely az összes csont tumor- típus 6-8 százalék-át alkotja. A Ewing-szarkóma a kezdetleges idegrendszeri sejtekből kiinduló primitív neuroektodermális daganatok csoportjának elsődlegesen csontban kifejlődő képviselője. Az összes primer csontdaganat 10 százaléka, az összes, gyermekkorban kialakuló csontrák 1-2 százaléka Ewing-szarkóma. Szemben a fenti két tumoros elváltozással, nem mutat jellegzetes képet. A daganat sejtek aprók, kerekdedek, nem tipikusak, felületes szemlélőnek nyiroksejtekre hasonlítanak.

  A csontdaganat gyakorisága

  Az összes daganatos betegség arányában a csontrák gyakorisága elenyésző. Hazánkban évente 15-20 oszteoszarkóma, 10-12 chondroszarkóma, 5-10 Ewing-szarkóma diagnosztizálódik. Az életkori érintettség miatt fontosságuk nem elhanyagolható, mivel kevés kivétellel, a gyermekek fiatalkor daganatai. Az összes daganatféleségek 1 százalék-át teszik ki ugyan, de a gyerekkori rosszindulatú tumorok 10 százalék-a esik ebbe a daganat csoportba.

  A statisztika minimális emelkedést mutat a hatvanadik életévét betöltött, illetve a 70-es éveiben járók megbetegedését illetően is.

  A csontdaganat tünetei

  A csontrákok fő kísérő tünete a fájdalom. Alkalmanként jelentkezhet duzzanat, illetve bőrpír az érintett területen. A fájdalom korlátozhatja az ízület mozgékonyságát, tipikus jelenség, hogy éjszaka, nyugalmi helyzetben fokozódik. A fájdalom azonban nem egyértelmű jele a csontráknak, sőt gyakori, hogy a daganatot nem kíséri, arra csak a szövődmények hívják fel a figyelmet.

  A csontdaganat diagnózisa

  A csontrákok felismerése két fő pilléren nyugszik: a képalkotó diagnosztikai eljárásokon és a szövettani mintavételen. Amennyiben a tünetek daganatra utalnak, először kétirányú röntgenfelvétel készül az érintett területről, ezzel párhuzamosan a páciens vérvizsgálatát is elvégzik. A pontos diagnózist szövettani mintavétel (biopszia) mondja ki. Ezt követően a pontos stádiumba sorolhatóság céljából, további, elsősorban képalkotó vizsgálatok következnek.

  A kezelés elmaradásának következménye, szövődmények

  A kezeletlen, vagy nem időben felismert esetek szövődményei a következőek lehetnek:

  • jelentős fájdalom – láb esetén sántítás
  • csonttörések a meggyengült csontszerkezet miatt
  • áttétek képződése (leggyakrabban a tüdőben)

  A csontdaganatok kezelésének lehetőségei

  Az oszteoszarkóma és a Ewing-szarkóma kezelése ma kemoterápiát és a daganatos rész műtéti eltávolítását jelenti. A sebészi beavatkozást megelőzi egy úgynevezett preoperatív vagy neoadjuváns kemoterápia, sikeressége a túlélési esélyek egyenes arányú mutatója: 90 százalékot meghaladó daganatpusztulás esetén, az 5 éves túlélés esélye 90 százalékos.A chondroszarkóma esetében elsősorban sebészi eltávolítás jöhet szóba, hiszen ez a daganattípus sajnos nem jól reagál sem a kemoterápiára, sem a sugárterápiára.

  A leírás a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.