2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Mandulagyulladás

  Júniusi kedvezmények

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.19., szerda

  A mandulagyulladás a torok hátsó részében elhelyezkedő páros mirigyszerv, a mandula fertőzés okozta gyulladásos megbetegedése. A manduláknak kiemelkedő szerepe van a kórokozók elleni védekezésben, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásában, ezért a mandulagyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés a gyermekkorban. Az betegség az esetek többségében cseppfertőzés következménye.

  mandulagyulladas

  A mandulagyulladás okai

  Leggyakrabban baktérium (streptococcus), ritkábban vírusfertőzés következtében alakul ki.

  A mandulagyulladás tünetei

  Heveny mandulagyulladás esetén elesettség, hirtelen kezdődő magas láz, nyelésre erősödő torokfájás jelentkezik, a fájdalom gyakran a fülbe sugárzik. Hurutos gyulladás esetén torokképletek, mandulák pirosak, duzzadtak. Tüszős gyulladás esetén, a mandulákon pontszerű, vagy összefüggő gennyes elváltozás látható, nyomásra a mandulából genny préselhető ki. Bevont nyelv, bűzös lehelet is jellemző lehet. Típusos a megváltozott hang, beszédkor olyan, mintha gombóc lenne a beteg torkában. Megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók tapinthatóak.

  Idült, gyakran a szervezet számára gócként jelentkező mandulagyulladás esetében a sok gyulladástól a mandula az árkában heges, kemény, a környező képletek, a garatívek gyulladtak, amely szinte állandó enyhe fájdalmat, kaparásérzést okoz. Az állkapocs alatti nyirokcsomók megnagyobbodottak, és nyomásra a mandulából genny préselhető ki.

  A mandulagyulladás diagnosztikája

  A páciens először általában a háziorvosánál, belgyógyásznál, vagy fül-orr-gégész szakorvosnál jelentkezik. A fizikális vizsgálaton túl a mandulából préselhető váladék tenyésztésére, azaz a kórokozó meghatározására is sor kerülhet, megállapítandó milyen antibiotikum kezelés a biztosan hatásos. A betegség azonban gyakori előfordulású és sokszor járványos, tehát a szakmai ajánlások első kezelésre tenyésztés nélkül is javasolt antibiotikum adását írják elő.

  Gyakran nehezen különíthető el a klinikai kép alapján az Epstein-Bar vírus (EBV) okozta torokelváltozás a tokos Streptococcus Pyogenes baktérium okozta mandulagyulladás képétől. Előfordul, hogy a baktériumra javasolt első lépésben adandó antibiotikumra jelentkező reakció, bőrkiütés hívja fel a figyelmet arra, hogy EBV fertőzésről lehet szó, amelynek kezelésére antibiotikum nem alkalmas. A mandulagyulladás kórokozója rokon a skarlát kórokozójával, így gyakran óvodai közösségben szerzett bőrtünetek mögött a mandulagyulladás típusos képe is látható.

  A mandulagyulladás kezelése

  A tüneti kezelés a torokfájás enyhítésére és a láz csillapítására irányul. Bakteriális eredetű mandulagyulladásnál antibiotikum adása szükséges 7-10 napig. Tüszős mandulagyulladás lezajlása után mindenképpen vissza kell menni kontroll vizsgálatra. A késői szövődmények felismerése céljából különböző vizsgálatok elvégzése válhat szükségessé: vérvétel, EKG, vizeletvizsgálat.

  Krónikus mandulagyulladás esetén mandulaműtétet kell végezni.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.