2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Reflux, gyomorégés

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.24., hétfő

  A reflux betegség napjainkban igen gyakori. A jellemző típusos tünetei a gyomorégés, a savas (vagy epés, vagy semleges) gyomortartalom felböfögése (vagy simán visszajutása) a nyelőcsőbe. Előfordul még émelygés, nyáladzás. A magyar lakosság közel 30%-ának vannak rendszeres refluxos panaszai. Reflux betegségről akkor beszélünk, ha legalább két típusos panasz, legalább 3-szor fordul elő hetente.

  A savas gyomortartalom a nyelőcsőbe jutva felmarja a nyelőcső nyálkahártyája és ott gyulladást, súlyos esetben fekélyt okoz. Ha ez tartós és a beteg nem kap kezelést a nyelőcső hegesedése, szűkülete alakulhat ki. Szintén hosszútávú következmény lehet a nyelőcső-nyálkahártya átalakulása (a gyomor nyálkahártya felkúszása a nyelőcsőbe - ezt Barret-nyelőcsőnek nevezzük), melynek talaján nyelőcsőrák alakulhat ki.

  A reflux betegségnek nemcsak típusos tünetei lehetnek, hanem kísérhetik alattomos (nem típusos), úgynevezett "nyelőcsövön kívüli" tünetek is. Ezek sokszor félrevezetik az orvost és a beteget egyaránt. A beteg a különböző nyelőcsövön kívüli panaszok miatt nem is emésztőszervi specialistához (gasztroenterológushoz) fordul, hanem az adott tünetnek-panasznak megfelelő szakorvoshoz. A beteg további sorsa részben azon is múlik, hogy a különböző szakorvosok felismerik-e, hogy a szakterületükhöz tartozó panasz hátterében reflux betegség áll.

  reflux-betegseg-budai-egeszsegkozpont

  Mik ezek a nyelőcsövön kívüli panaszok?

  Ilyen pl.: a "nem szív-eredetű mellkasi fájdalom", mely miatt a betegek kardiológushoz fordulnak. Sokszor valóban megtévesztő a szegycsont mögötti égő érzés, melyet a sav marása okoz és szinte megkülönbözhetetlen a szív koszorúsér-szűkülete okozta panaszoktól. A teljes kivizsgálás során nem találnak szívbetegséget és ilyenkor a kardiológus mindig gondol reflux betegségre is.

  Sokszor a különböző légúti megbetegedések hátterében is reflux betegség rejlik. Kimutatták, hogy a krónikus köhögés 3. leggyakoribb oka a reflux. Az asztmások között a reflux gyakorisága igen magas (34-89%). Meglepő eredményeket hozott az a vizsgálat, mely olyan asztmás betegek nyelőcső pH-mérését végezte el, akiknek nem voltat jellegzetes reflux-panaszai: közöttük a vizsgálat mégis 50-65%-ban igazolt savas refluxot. Más tüdőgyógyászati kórképekben - krónikus hörghurut, visszatérő tüdőgyulladások- is igazolták a reflux szerepét. Egy magyar munkacsoport (Berta dr. és munkatársai) vizsgálta a tüdőgyógyászatra beutalt betegek között a refluxos panaszok előfordulását és 40%-nak találták ezt az arányt.

  Szintén gyakoriak a reflux okozta fül-orr-gégészeti problémák: krónikus gégegyulladás, hangszálcsomó, krónikus torokgyulladás, "száraz torok", ritkábban: arcüreg-és középfül gyulladás, "gégegörcs". Egy nagy nemzetközi vizsgálat (ProGERD study) 6000 refluxos betegnél elemezte a gégészeti panaszokat: a gyakoriságot 10,4%-nak találták és megállapították, hogy fokozottan hajlamosít az idősebb kor és a reflux fennállásának hosszú időtartama.

  Az éjszakai reflux alattomos és sokszor a beteg sem észleli közvetlenül. A következmény alvászavarok, alvás alatti légzészavarok, nappali álmosság képében jelentkeznek. Számos klinikai vizsgálat elemezte a kérdést és azt találták, hogy az éjszakai reflux elalvási nehezítettséget, felületes alvást, éjszakai felriadásokat, rémálmokat okozhat. Másnap a beteg álmos, teljesítő képessége csökken. Érdekes kutatási eredmény, hogy a reflux-esemény az alvást felszínessé teszi - úgynevezett "mikroébredést" okoz - tehát a beteg nem ébred fel fizikailag, de az alvása "széttöredezik" és másnap álmos, "pedig fel sem ébredt éjszaka".

  Egy nagy vizsgálatban 518 reflux betegnél elemezték az alvással kapcsolatos problémákat: a betegek 82%-ában volt valamilyen alvászavar, 61%-ban elalvási zavar vagy felébredés volt a fő panasz, 10%-ban emiatt altatót használtak, a másnapi munkaképesség-teljesítmény a betegek 42%-ánál csökkent volt. Kimutatták, hogy sokszor a betegek fulladás-érzésre, köhögési rohamra ébrednek fel, ezért egyes szerzők "éjszakai fojtogatónak" nevezték el a reflux betegséget.

  Az esetek egy részében a betegek pszichiáterhez fordulnak/kerülnek a torkukban levő gombócérzés, szexuális zavarok, az éjszakai szorongás, rémálmok miatt.
  A magasra - szájüregbe - feljutó savas reflux a fogak zománcának károsodását okozza, ezért még a fogorvosoknak is gondolni kell erre a problémára.

  Összefoglalva a reflux betegség felismerése nem mindig könnyű, de szerteágazó tünetei és következményei miatt igen fontos a korai diagnózis és kezelés.

  A reflux és a nyelőcsőrák

  Szakmai körökben az is régóta ismert, hogy a sav tartós irritáló hatása olyan nyálkahártya elváltozásokat okozhat a nyelőcsőben, mely hosszútávon akár rákos folyamatot eredményezhetnek.

  A hosszan fennálló gyomorégéses panaszok mellett a nyelőcső gyulladása, a nyálkahártya speciális elváltozása (Barret-nyelőcső) és nyelőcsőrák alakulhat ki. A nyelőcső gyulladására hajlamosít a 60 év feletti életkor, a férfi nem, a rekeszsérv, a rendszeres alkoholfogyasztás. A rákelőző nyálkahártya elváltozások tekintetében fokozott kockázatot jelent az 50 év feletti életkor, a férfi nem és a panaszok hosszú (fiatal kortól) idejű jelenléte.

  A nyelőcsőrák előfordulásának kockázata, illetve a gyomorégés gyakorisága és súlyossága között összefüggést állapítottak meg. Egy nagy svéd vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy a gyomorégéssel bíró betegek között hányszor gyakoribb a nyelőcsőrák, mint azok között, akiknek nincs ilyen panaszuk. Azt találták, hogy akiknek hetente legalább 1-szer van gyomorégése, annak 5-szörös, akiknek hetente több mint 3-szor, azoknak 17-szeres kockázata. A gyomorégés időtartama is fontos tényező. A panasz hosszú fennállása 5-7-szeresre, a 20 évnél régebbi gyomorégés 16-szorosra növeli a rák kockázatát. A panasz súlyossága is meghatározó. A közepesen súlyos gyomorégés esetén 8-szoros, míg súlyos esetekben 20-szoros a kockázat.

  Mit tehetünk azért, hogy a kockázatot csökkentsük?

  Természetesen a panaszokkal forduljunk háziorvosunkhoz. Ha ő szükségesnek látja specialistához (gasztroenterológus) utalja a pácienst. A nyelőcső, a gyomor és a patkóbél endoscopos megtekintése (gyomortükrözés) fontos információkat adhat a reflux-betegség okát és természetét illetően. A megfelelő kezelés megszünteti a panaszokat, ezáltal az említett kockázatot is csökkenti. A betegség szakszerű ellenőrzése további biztosítékot nyújt a beteg számára.


  Kapcsolódó cikkek:

  A leírás a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.