2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Orvos és énekes – interjú Dr. Bihari Adél foniáterrel

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-09

    Márciusi kedvezmények - Budai Egészségközpont

    Új speciális szakterülettel bővült a Budai Egészségközpontban elérhető magánrendelések sora: intézetünkben elérhetővé vált a foniátriai szakorvosi vizsgálat. Ennek apropóján a szakembergárda új tagját, Dr. Bihari Adél foniátért a szakterület sajátosságairól és szakmai múltjáról kérdeztük.

    foniatria-15
    Dr. Bihari Adél, fül-orr-gégész, foniáter szakorvos

    A foniátria a fül-orr-gégészet egyik szakterületeként a hangképző szervek rendellenességeivel, betegségeivel foglalkozik. Milyen panaszokkal fordulhatnak önhöz a páciensek?

    A foniátria két fő területe a hangképzési, és a nyelési zavarok. Az elsővel kapcsolatos panaszok a rekedtség, hangkifáradás, erőtlen hang, a nem kellően terhelhető hang, a nem megfelelő minőségű hang, de idetartoznak a beszédzavarok is. A panaszok hátterében strukturális, működési, és pszichés zavarok is állhatnak, illetve ezek egymásra hatva kombinált kórképeket is kialakíthatnak. A nyelési zavaroknál a félrenyelés, nehezített nyelés, nyelési fájdalom és extrém esetben a nyelési képtelenség azok a tünetek, amellyel a pácienst a foniáterhez irányítják. Sajnos sokan, még kollégák sem tudják, hogy mi ezzel is foglalkozunk, pedig sokszor szó szerint életbevágóan fontos ez a terület.

    foniatria-1
    Merev endoszkópos foniátriai vizsgálat

    Milyen speciális orvosi eszközöket használ a foniáter egy vizsgálat során?

    Az eszközök részben megegyeznek a hagyományos fül-orr-gégészeti vizsgálat során használt orvosi eszközökkel, de a műszerpark kiegészül még merev vagy flexibilis endoszkóppal, amely részletesebb képet ad a gégéről és a hangszalagokról. Használunk egy speciális fényforrást, az ún. stroboszkópot, amivel a hangszalagok mozgását vizualizáljuk – ezáltal a mozgási, záródási rendellenességeket jobban észrevehetjük, mértékét megítélhetjük, mindez az utánkövetésben is fontos. A nyelési rendellenességek vizsgálata során ételfestékkel színezett, különböző sűrűségű próbaételek nyelését követjük nyomon fiberoszkóp segítségével.
    Továbbá van egy olyan, ún. NBI (Narrow Band Imaging) fényforrásunk, amely segítségével az esetleges rosszindulatú elváltozásokat igen korai stádiumban észrevehetjük, valamint segítségünkre van az ép és kóros szövetek elkülönítésében is. Intézetünkben a legmodernebb technologiára épülő műszeregyüttest használjuk, melyet az endoszkópos képalkotás egyik piacvezetőcége gyárt.
    Adott esetben vizsgáljuk még a hang minőségi összetevőit (spektrumát, erejét, a hangterjedelmet, terhelhetőséget) és a légzést. Szükség esetén a vizsgálatot kiegészítjük hallásvizsgálattal, vagy tüdőgyógyászati vizsgálattal, esetleg neurologiai vizsgálattal.

    foniatria-13
    Fiberoszkóp
    foniatria-14
    Merev endoszkóp

    Milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a sokrétű panaszok kezelésére?

    A szokásos életmódbeli tanácsadás, gyógyszeres terápia, illetve műtéti beavatkozás lehetőségei mellett gyakran vesszük igénybe logopédus/hangterapeuta segítségét, aki a foniáter szakorvos számára olyan, mint például az ortopéd orvosnak a gyógytornász. Ezen kívül néha szükséges „igazi” gyógytornász vagy pszichológus közreműködése is. Intézetünkben ezek a magasan képzett szakemberek szintén rendelkezésre állnak.

    Kiknek, milyen szakmában tevékenykedőknek javallott különösen a foniátriai vizsgálat?

    A foniátriai szűrő vagy alkalmassági vizsgálat felvételi előtt fontos lenne mindenkinek, aki olyan pályára készül, ahol a hangját sokat kell használnia. Ők az ún. professzionális hanghasználók, például: pedagógus, logopédus, lelkész, színész, énekes, vállalatvezetők, menedzserek. Nekik a későbbiekben is folyamatosan javasolt lenne a rendszeres, évenkénti kontroll – ugyanúgy, mint a sportolóknál a sportorvosi vizsgálat. Ezáltal a kezdődő, sokszor minimális panaszokat okozó problémákat esetleg még a súlyossá vagy visszafordíthatatlanná válásuk előtt észlelni és kezelni lehet. Itt is, mint mindenhol, fontos a megelőzés. Ezeken a vizsgálatokon egyben tanácsot is adunk a hang minőségének megőrzéséhez is. Valamint a kockázati tényezők, mint a reflux vagy allergia is felszínre kerülhetnek, amelyek kezelésével szintén megelőzhetjük a hangbetegségének kialakulását. Ugyanezen páciensek számára kiemelten javasolt a vizsgálat, ha bármilyen hangprobléma lépne fel.
    Ezen kívül minden 3 hétnél tovább fennálló rekedtség, hangváltozás esetén javasolt a foniáter felkeresése, mert sajnos daganatok is állhatnak a rekedtség hátterében.
    Fontos betegcsoportunk még a főleg fej-nyaki vagy mellkas-műtétek szövődményeiként kialakuló hang- vagy nyelészavarokkal jelentkező páciensek, illetve a különböző ideggyógyászati betegségek talaján kialakuló hangképzési zavarokkal jelentkező betegek. Ki kell még térnem az időskori hangképzési és nyelési zavarokra, melyek a kor előrehaladtával olyan törvényszerűen jelentkezhetnek, mint a nagyothallás vagy a látászavar. Ezekre különösen oda kell figyelnünk, mert a tartós kommunikációs zavar szorongáshoz, szociális izolációhoz, depresszióhoz vezethet, ahonnan egyenes út vezet a gyors leépüléshez.

    PhD-kutatása során fMRI segítségével vizsgálja az operai hangképzés agyi kontrollmechanizmusait. Hogyan látja hasznosíthatónak kutatása eredményeit szakmáján belül?

    Jelenleg a BME doktori iskolájába járok, témavezetőm Prof. Dr. Vidnyánszky Zoltán. A kutatásokat a TTK Agyi Képalkotó Központjában végezzük. A hangképzés az emberi szervezet legjobban, legfinomabban koordinált mozgása, ezen belül is az éneklés igen jól összehangolt vezérlést, visszacsatolást és kivitelezést igényel. A kutatás során az éneklés specializációját, pontosabban a hangképzés tanulásának egy speciális aspektusát próbáljuk tetten érni az agyban. Ennek a későbbiekben a vokális tanulás, valamint a hang és nyelésrehabilitációs, re-edukációs folyamatok megértésében, testreszabásában lehet szerepe.

    Minden foniáter „félprofi” énekes is egyben, vagy ez csupán az ön sajátsága?

    A foniátria műveléséhez szükséges a jó hallás és minimális zenei ismeretek. Azonban komoly énekesi háttérrel kevesek rendelkeznek. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában érettségiztem. Innen mentem az orvosi egyetemre. Közben elkezdtem a magánének tanulmányaimat. Ugyan az éneklés sokáig komoly alternatívaként szerepelt a pályaválasztási terveimben, de végül mégis a gyógyítás mellett döntöttem, és rögtön adódott, hogy a fül-orr-gégészet és azon belül is a foniátria lesz az én szűkebb specialitásom. Jelenleg is rendszeresen énekelek, énektanárhoz járok és időnként fel is lépek, van komoly színpadi tapasztalatom opera és oratórium-szólistaként is. Úgy gondolom, nagy előny, hogy nem csak elméleti ismeretekkel, hanem gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkezem, így a színészeknek, énekeseknek még több empátiát mozgósítva és céltudatosabban adhatok tanácsot a Budai Egészségközpont kötelékében!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont