2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Idegsebészet

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.21., péntek

  Az idegsebészet az orvostudomány azon ága, amely az idegrendszer sebészetileg kezelhető, gyógyítható betegségeivel foglalkozik. Az idegrendszer betegségei lehetnek veleszületettek, mint a vízfejűség, egyes izomsorvadások, bénulások, az idegrendszeri daganatok egyes fajtái stb. A szerzett betegségek között megtalálható a baleseti- és az érelváltozás eredetű koponyaűri, vagy gerincvelői sérülések, a porckorongsérv, vérzések, egyes daganatok, fertőzések, epilepszia stb.

  Az idegsebészet idegrendszer sebészetileg kezelhető, gyógyítható betegségeivel foglalkozik.

  Milyen vizsgálatok szükségesek a diagnózishoz?

  A vizsgálat a kórelőzmény felvételével kezdődik. A kezelőorvos a kikérdezés során méri fel a lehetséges kórképeket és a kiváltó okokat. A beteg részéről pontosan elmondott panaszok, események, egyéb kórképek, valamint szedett gyógyszerek rávilágíthatnak a keresett betegségre.

  A kikérdezés után a beteg fizikális vizsgálata következik: az idegsebész megnézi az agyból közvetlenül kilépő idegek funkcióját a fejen, nyakon, végignézi a gerinc melletti izmok tónusát, a végtagok mozgásait, reflexeit, melyek a gerincvelőből kiinduló idegek állapotáról, károsodásáról adnak képet.

  Képalkotó vizsgálatok

  A diagnózis felállításához szükséges képalkotó vizsgálatok közzé tartozik a hagyományos röntgen vizsgálat. Az ultrahang főleg újszülött korban lehet nagy segítség. A röntgen továbbfejlesztett változata, a CT, a leggyakrabban használt vizsgálómódszer az idegsebészetben.

  Ez a vizsgálat már nem csak a csontokról ad felvilágosítást, hanem a porckorongok, szalagok és egyéb lágyrészek állapotáról is, illetve a koponyaűri vérzés diagnosztikájában is az első helyen áll, akárcsak az ágyéki gerincszakaszon előforduló porckorongsérvek felismerésénél.

  A nyaki gerincszakasz sérveinek diagnózisában, az agy és a gerincvelő oxigénhiányos károsodásának felismerésében a mágneses rezonancia-vizsgálat - ismertebb nevén MR - játszik jelentős szerepet. Ez a vizsgálat részletesebb képet ad a lágyrészekről, mint a CT, és nem jár sugárterheléssel.

  Elektrofiziológiai vizsgálatok

  Az elektrofiziológiai vizsgálatok közzé tartozik az EEG, ENG, EMG. Az EEG az agy hullámait vizsgálja; egyes alvászavarokban, epilepsziabetegségekben, illetve a fejfájások diagnosztikájában játszik szerepet. Az ENG a központi idegrendszerből kiinduló és az izmokhoz, inakhoz, bőrterületekhez futó idegek vezetési képességét vizsgálja.

  A vizsgálat eredményéből jól lehet következtetni az adott ideg sérülésének, károsodásának helyére és mértékére. Az EMG pedig az izmok működésének vizsgáló módszere, amely segítségre lehet ideg, és izomsérülések, illetve egyes izombénulások felderítésében is.

  Idegsebészeti kezelési eljárások

  Nem műtétes kezelési eljárásokat az idegsebészet is használ. Szájon át szedhető gyógyszerek, vagy infúziók segítségével az eredményesebb műtéti kezelés készíthető elő, de előfordul, hogy a panaszok megszűnnek, és nincs szükség műtétre.

  A sérült, szakadt idegeket meg lehet varrni, a kialakult vérömlenyt le lehet szívatni, vagy az ideget nyomó szövetrészeket el lehet távolítani, és a nyomás alól felszabaduló ideg rövid idő alatt újra jól működhet. A daganatok nagy része is jól és teljes egészében eltávolítható sebészi módszerekkel, gyógyulást hozva a betegek számára.

  A Budai Egészségközpontban vezető idegsebész szakorvosok garantálják a kiemelkedő színvonalat és szakértelmet. Számunkra nemcsak a betegek megfelelő orvosi kezelése a fontos, hanem az orvos és a beteg közti bizalom kiépítése is, amely szintén nagyban hozzájárul a páciens teljes körű ellátásához és gyógyulásához.
   

  A leírás a Budai Egészségközpont idegsebész szakorvosa közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább