2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Sugárterápiás onkológiai konzultáció

  Mi az sugárterápia?

  A sugárterápia fókuszált, nagyenergiájú foton sugarakat használ a rákos sejtek elpusztítására. Olyannyira gyakran alkalmazott eljárásról van szó, hogy kezelése során a daganatos betegek több mint fele részesül valamilyen sugárterápiában. Önálló kezelésként vagy más terápiákkal kombinálva is alkalmazható. Más onkológiai kezelések előtt alkalmazva célunk a daganatok méretének csökkentése (pl.  a műtét vagy a kemoterápia előtt), vagy utókezelésként adva elpusztíthatja azokat a rákos sejteket, amelyek más terápiák után esetleg még fennmaradtak (műtéti terület posztoperatív sugárkezelése).

  A sugárzáshoz többféle berendezést alkalmazhatnak. A legelterjedtebb a lineáris gyorsító, vagy LINAC.  Az általa létrehozott foton sugárnyalábok egy forgó besugárzófejen keresztül jutnak el a beteg területre, amely 360 fokban mozog a kezelőasztal körül. A modern lineáris gyorsítók a pontos kezeléshez CT-vel is fel vannak szerelve, így lehetőséget adva a képvezérelt sugárkezeléseknek.

  A sugárterápia egy adagját frakciónak nevezzük. A legtöbb esetben a sugárkezelés több frakciót igényel. Az ún. hagyományos sugárkezelés esetén tipikusan öt frakció van hetente, összesen négy-hat hétig.

  A sugárkezelés egy speciális fajtája a sztereotaxiás sugárterápia, vagy sugársebészet, melyre használják még a pontbesugárzás, gócbesugárzás kifejezéseket is. Ez az eljárás azonban nem egy sebészi beavatkozás, hanem egy nagyon precíz eljárás. Ennek során nagyszámú, keskeny sugárnyalábot irányítanak fókuszáltan egy kisebb méretű daganatra, melynek során a hagyományos besugárzásnál jóval hatékonyabb, magasabb dózisokat lehet biztonságosan leadni. Egy ilyen célzott kezelés tipikusan egy-öt frakcióban történik. Sztereotaxiás sugárkezelés végezhető többféle berendezéssel, ilyenek a Cyberknife, Gammaknife és egyes lineáris gyorsítók.
  A sugárterápia gondos és precíz előkészítést és számítógépes tervezést igényel annak érdekében, hogy a tumor a lehető legkisebb káros hatással legyen a környező szövetekre. A tervezési CT-vizsgálat alapján minden beteg számára egyénileg szimulálják a kezeléseket, különböző sugárirányokat, és a testben történő dóziseloszlást.

  Mivel a sugárkezeléshez nagyon speciális géppark és engedélyek szükségesek, ezt az eljárást Magyaroszágon ma 14 nagy központban végzik, elsősorban országos, regionális és egyetemi centrumokban.

  A hazai centrumokban a sugárkezelés minden társadalombiztosítással rendelkező beteg számára térítésmentesen igénybe vehető.

  Miben segíthet önnek a Budai Egészségközpontban működő sugárterápiás onkológiai konzultáció?

  A sugárterápiás konzultáció célja, hogy a betegvizsgálat, valamint az írott és képalkotó vizsgálatok leletei alapján megállapítsuk, hogy a daganatos betegségben szenvedő betegnek javasolható-e sugárkezelés, és ha igen, akkor milyen típussal, dózissal, technikával. Előfordulhat, hogy a pontos vélemény megalkotásához hiányzik még valamilyen vizsgálat, ilyenkor ezek pótlásában is segítséget tudunk nyújtani. A konzultáció során lehetőség van másodvélemény kérésére, sugárterápiás tanácsadásra, javaslattételre. Ha valaki korábban már átesett sugárkezelésen, számára utókövetésre is van lehetőség.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább