2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Kontakt-hő kiváltott válasz (CHEP)

  A kontakt-hő kiváltott válasz (CHEP) olyan neurofiziológiai vizsgálati módszer, amellyel a hő- és fájdalomérzet továbbításában résztvevő idegpályák épségét vizsgáljuk.

  Kontakt-hő kiváltott válasz (CHEP) - Budai Egészségközpont

  Mit vizsgálunk az adott módszerrel?

  A hő és a fájdalom érzékelését befolyásoló betegségek hatását vizsgáljuk a technikával, a végtagi idegvégződésektől a gerincvelőn át az agy megfelelő területéig, így hasznos lehet polyneuropathiákban (perifériás idegbetegségkben), a gerincvelő betegségeiben, de akár koponyán belüli kórképek esetén is.

  Hogyan végezzük a vizsgálatot? Mennyi ideig tart?

  A vizsgálathoz a beteg meghatározott bőrfelületi régióit ingereljük, egy gyorsan változó hőmérsékletű kis eszközzel, termódával. Ennek hűtését és fűtését egy hőingerlő készülék biztosítja egy hőcserélő folyadék által. A bőr felületén kontaktkrémekkel rögzített elektródok segítségével a koponyán regisztráljuk a választ. A vizsgálat kb. egy óráig tart.

  Kontakt-hő kiváltott válasz (CHEP) - Budai Egészségközpont
  Kontakt-hő kiváltott válasz (CHEP) - Budai Egészségközpont

  Jár-e fájdalommal a vizsgálat?

  A vizsgálat elvégzéséhez 50 Celsius fok körüli inger szükséges, enyhe égető érzést tud okozni, de nagyon rövid ideig. Időnként bőrpír jelentkezhet az ingerlés helyén, de az elváltozások átmenetiek.

  Kíván-e speciális felkészülést a pácienstől a vizsgálat?

  Lényeges, hogy minél tisztább legyen a bőr felszíne, frissen mosott hajjal szükséges végezni a vizsgálatot. A koponyán regisztrált potenciálokat a beteg EEG-jéből átlagoljuk ki, ezért az arcot is érintő mozgásbetegségek esetén a mozgási műtermékek miatt nem, vagy nem megbízhatóan regisztrálható a válasz.

  Kontakt-hő kiváltott válasz (CHEP) - Budai Egészségközpont

  Mit mutat meg a vizsgálat eredménye?

  A fájdalom és hőérzet továbbításában résztvevő idegpályák vezetési nehezítettségét vizsgálja. Ha a gerincvelőt különböző sértő behatások érik – például sérvek, traumák, degeneratív elváltozások, tumorok, syrinx, gyulladásos kórképek (myelitisz, demielinizációs betegségek), vérellátási problémák - akkor a regisztrált potenciálok paraméterei változni fognak, elsősorban az időtartamuk és az amplitúdójuk. Polineuropátiák (perifériás idegbetegségek) egyidejű jelenléte esetén körültekintően kell értelmezni a leleteket

  Milyen orvosi területek számára hasznos a vizsgálat eredménye?

  Gerincgyógyászatban és gerincsebészeten, neurológián és idegsebészeten hasznos információkat szolgáltathat a módszer.

  A tájékoztató Dr. Major Zoltán Zsigmond neurofiziológus közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

  Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!