2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Hepatológia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  Mi a hepatológia?

  A hepatológia a máj betegségeivel foglalkozó orvosi tudományág. Napjainkban hazánkban hepatológiai szakrendelést gasztroenterológus vagy infektológus szakorvos vezethet. Különböző májbetegségek, májkárosodásra utaló laboratóriumi leletek, májmegnagyobbodás, a májban hasi ultrahanggal észlelt diffúz vagy gócos elváltozás, sárgaság (icterus), hepatitis vírusszerológiai (hepatitis A, B, C, D, E vírus) eltérések, a májat károsító anyagcserezavarok kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik.

  Melyek a leggyakoribb májbetegségek?

  • az anyagcsere betegségek közül a zsírmáj (NASH, NAFLD),

  • az alkohol okozta májkárosodások közül az alkoholos zsírmáj, krónikus alkoholos májgyulladás, alkoholos májzsugorodás (cirrhosis hepatis),

  • gyógyszerek okozta toxikus májkárosodás: májenzimemelkedés, májgyulladás, epepangás a májban (kolesztázis), az autoimmun májbetegségek közül az autoimmun hepatitis, a primer biliáris cirrózis (PBC) és a primer sklerotizáló kolangitisz (PSC),

  • az akut és krónikus vírushepatitisek: hepatitis A vírus (HAV), hepatitis B vírus, (HBV), hepatitis C vírus (HCV), hepatitis D vírus (HDV) és hepatitis E vírus (HEV), és a vírus okozta májzsugorodások (cirrhosis),

  • a máj jó- és rosszindulatú daganatai, áttétei (a máj jóindulatú daganata: haemangioma, adenoma, fokális noduláris hiperplázia - FNH, rosszindulatú daganat: hepatocelluláris carcinoma - májsejt eredetű, kolangiocarcinoma - epeút eredetű),

  • a Gilbert szindróma nem betegség, de enzimzavar révén sárgaságot okozhat és gyakori az előfordulása.

  A hepatológia a máj betegségeivel foglalkozó orvosi tudományág.

  Hogyan történik a hepatológiai kivizsgálás?

  Már a beteg gondos kikérdezése (pl. fontos a megelőző sárgaság, műtét, gyógyszerek, hasi görcsök, láz, hányás, viszketés, széklet és vizelet színe) és vizsgálata (pl. a máj és a lép nagysága, nyirokcsomók, ascites = hasvíz, kézremegés, stb.) sokat elárul. Az alapvizsgálat része a laborvizsgálat (májfunkció, vérkép, INR, vérzsírok, kolinészteráz), speciális laborvizsgálatokat kell végezni pl. autoimmun betegségben (autoimmun antitestek) és májdaganotkban (AFP, CA 19-9), vírusfertőzés gyanúja esetén mindig vírusszerológiát is nézünk.

  Nagy szerepe van a képalkotó (radiológiai) vizsgálatoknak, a hasi ultrahang felvilágosítást ad a máj nagyságáról, szerkezetéről, gócos elváltozásairól az epehólyag gyulladásáról, kövességéről, epeutak tágulatáról és az egész májepeúti szervrendszer daganatairól. Tovább pontosíthatja a képet a hasi CT vagy MR vizsgálat.

  Ha az epeúti elzáródás okát nem határozza meg a képalkotó vizsgálat, vagy epeúti kövességet igazol, akkor epeúti tükrözésre lehet szükség, amit endoszkópos szakorvos (tükrözéseket végző gasztroenterológus belgyógyász) végez. Előfordul, hogy nem vezetnek egyértelmű diagnózishoz a vizsgálatok, akkor diffúz májbetegség esetén "vak" májbiopsziát, vagy a máj gócos elváltozásai esetén ultrahang vagy CT vezérelte májbiopsziát kell végezni, hogy szövettani, illetve cytológiai eredményhez jussunk. A legújabb diagnosztikus eszköz májbetegség esetén a FibroScan, ami arról ad felvilágosítást, hogy a különböző kóroki tényezők milyen fokban károsították a májat, mennyire lett "merev" a májsejtek helyét elfoglaló rostok miatt.

  Az újabb modellek már a máj zsírtartalmának mértékét is meghatározzák.

  Hepatitis vírus szűrővizsgálatok

  A krónikus vírusos hepatitis C és B májgyulladások (krónikus HCV és HBV hepatitis) felderítésére szűrővizsgálatot javaslunk, mivel ezek súlyos megbetegedést okozhatnak tünetmentesen is. A HBV ellen védőoltást is javaslunk minden oltatlan személynek.A hepatitis C vírus fertőzés globális jelentőségű (kb.180M fertőzött világszerte, évente 350E halálozás), általános közegészségügyi problémát jelent, melynek megelőzése és kontrollja aktív beavatkozást indokol.

  Magyarországon az előfordulása 0,7-0,8% a normál populációban, ami kb. 70.000 fertőzöttet jelent (a vénás droghasználók között Budapest egyes kerületeiben
  60-80% is lehet).

  Az akut fertőzés 80%-ban tünetmentesen zajlik és ugyanilyen arányban megy át krónikus májgyulladásba. Általában 2-3 évtized alatt 20%-ban májzsugorodáshoz vezet, akiknek évente 5%-ában májrák, 5%-ában májelégtelenség alakul ki, de van gyors lefolyású betegség (30%) is, ahol már 5 év alatt is kialakulhat súlyos szövődmény, ennek a kockázatát fokozza az alkohol-, drogfogyasztás, az elhízás, zsírmáj és a kettős fertőzöttség hepatitis B vírussal vagy HIV-vel.

  Emellett a HCV okozhat sok más, nem májban zajló betegséget (extrahepatikus manifesztáció) is:

  • Vérképzőszervi (hematológiai): kevert cryogloulinaemia, aplasticus anaemia, thrombocytopenia, Non-Hodgkin lymphoma,
  • Bőrgyógyászati: porphyria cutanea tarda, lichen planus,
  • Vesebetegség: glomerulonephritis, nephrosis syndroma,
  • Hormonális (endokrinológiai): pajzsmirígygyulladás) thyreoiditis, inzulinrezisztencia, 2. típusú cukorbetegség, (diabetes mellitus)
  • Szemészeti: cornea ulceratio, uveitis,
  • Tüdőgyógyászati: pulmonális fibrosis,
  • Szív-, érrendszeri (kardiovaszkuláris): vasculitis, polyarteritis nodosa, cardiomyopathia
  • Mozgásszervi: myalgia, arthritis,
  • Neuropszichiátriai (Ideg-elmegyógyászati): neuropathia, cerebrális vasculitis, depresszio.

  Hasonlóan súlyos májbetegséget okozhat, így hasonlóan jelentős egészségügyi problémát jelent a hepatitis B vírus (HBV) is, hazánkban a gyakorisága is hasonló, 0,5-1%. Bár 1999-től kötelezően oltanak ellene, jelenleg 13 éves korban, de még most is nagyobb az oltatlanok száma Magyarországon.

  A májbetegségek kezelési lehetőségei

  A kezelés nagyon különböző az egyes betegségekben. Zsírmáj esetén az életmódváltás, elhízás esetén fogyás mellett a vérzsírok (koleszterin, triglicerid) szintjének és összetételi arányának normalizálása fontos. Az akut vírusos májgyulladás magától is meggyógyulhat, de ha krónikus májgyulladásba megy át a B vagy C vírus hepatitis, akkor antivirális gyógyszerekkel kezeljük, ma már nagy százalékban érhetünk el gyógyulást is. Autoimmun betegségekben szteroid gyulladáscsökkentőket és más, az immunrendszerre ható szereket adunk.

  Gyógyszer okozta májkárosodás esetén elég lehet a gyógyszer elhagyása, de van amikor itt is szteroid adására kényszerülünk. Alkoholos májgyulladásnál az alkoholabsztinencia a legfontosabb, de ez a betegség is lehet olyan fokú, hogy kórházi kezelés válik indokolttá. Súlyos, előrehaladott májzsugorodás vagy májelégtelenség esetén májtranszplantáció lehet a megoldás, előtte részletes hepatológiai kivizsgálásra van szükség. Az epeúti elzáródásokat, epekövességet endoszkópos beavatkozással (epeúti tükrözéssel) vagy sebészi műtéttel lehet kezelni.

  Rosszindulatú májdaganatokat kivizsgálás után sebészeten, onkológián gyógyítanak.

  A cikk dr. Szabó Olga közreműködésével készült. 


  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább