2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Nephrológia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  A nephrológia a belgyógyászat egyik ága, szakértője a nephrológus, aki a vese működését és funkcionális eltéréseit vizsgálja (pl. kiválasztó működés), míg az urológia a vese morfológiai elváltozásait és betegségeit (pl. vesekő, daganat) kezeli.

  A vesének számos feladata van: salakanyagok eltávolítása a vizelettel, a szervezet folyadék-, sav-bázis- és ionegyensúlyának fenntartása, valamint hormonok (pl. a vérképző eritropoetin, a vérnyomást szabályozó renin) termelése. Ha a vese valamilyen betegség - pl. fertőzés, csökkent vérellátás, autoimmun gyulladás, gyógyszerek vagy vegyszerek okozta károsodás - miatt nem tudja a fenti funkcióit ellátni, veseelégtelenségről beszélünk.

  A vesebetegség lehet egészen enyhe, esetleg csak laboreltérések utalnak rá; középsúlyos vagy súlyos, amikor már általános testi tünetek is megjelennek; illetve végállapotú, ekkor vesepótló kezelés (dialízis) vagy veseátültetés válik szükségessé. A veseműködés romlása kialakulhat akut módon, amikor néhány nap vagy pár hét alatt jelentkeznek a tünetek, és a kiváltó ok megszüntetésével általában meg is szűnnek, vagy krónikusan, amikor évek alatt fokozatosan és visszafordíthatatlanul súlyosbodik a betegség.

  A nephrológia a belgyógyászat egyik ága, a vese működését és funkcionális eltéréseit vizsgálja.

  Milyen tünetei lehetnek a vesebetegségeknek?

  A leggyakoribb, krónikus vesebetegségek kezdetben nem okoznak panaszokat, csupán a vizelet- és vérvizsgálatok kóros eredményei utalhatnak rá. Akut esetben, vagy a krónikus forma előrehaladott szakaszában magas vérnyomás, vérszegénység, hányinger, gyengeség, túlságosan sok, vagy túlságosan kevés vizelet, testszerte kialakuló ödémák, illetve nehézlégzés jelentkezhet.

  Milyen vizsgálatok szükségesek?

  Az általános vizeletvizsgálat a vizelet összetételéről ad információt. A vizsgálat során kimutathatók olyan anyagok, melyeknek jelenléte kóros (pl. cukor). A vizelet centrifugálása által kapott üledék mikroszkópos vizsgálata szintén fontos; ezáltal pl. vér, gennysejtek, különböző kristályok is láthatóvá válnak. A vérből végzett laborvizsgálatok közül a veseműködést legjobban jellemzi az urea-, kreatinin- és GFR-érték.

  A képalkotó vizsgálatok közül rutinszerűen a hasi ultrahang használatos a vese megítélésére. Ez kibővíthető ún. doppler móddal, amikor a vese ereiben folyó véráramlás is vizsgálható és mérhető.

  Bizonyos esetekben szükség van a veséből vett minta (biopszia) szövettani vizsgálatára is a diagnózis pontos felállítása és a kezelés megkezdése érdekében.

  Mikor javasolt nephrológushoz fordulni? Hogyan dönthető el, hogy urológushoz vagy nephrológushoz kell-e bejelentkezni?

  Nephrológushoz általában más szakterület pl. belgyógyász, háziorvos irányítja a betegét. Az alábbi panaszok irányítanak nephrológiára, de számos egyéb szakterülethez tartozó kórkép is kizárandó.

  • Vesetáji fájdalom (derékfájdalom) esetén a nephrológiai betegségek a vesetáji fájdalom eredetének kb 20%-át teszik csak ki ( ! ) külön figyelmet érdemel, ha a vesetáji fájdalom és lázas állapot együttesen jelentkezik
  • Vizelet ürítéssel összefüggő panaszok: nem nephrológia, hanem belgyógyászat , nőgyógyászat vagy urológia szakorvoshoz irányítandók
  • Boka vizenyő (perifériás oedema):
  • Csak 20-25%-ban van nephrológiai eredetük, ami azonban könnyen elnézhető, ha a boka vizenyő és kóros veseműködéssel összefüggő laborlelet is van, akkor érdemes nephrológust keresni.
  • Okai lehetnek még: szívbetegség, gyógyszeres kezelés (pl. vérnyomáscsökkentő) vagy idült visszeresség ún. krónikus vénás elégtelenség
  • Beszűkült vesefunkció mindenképpen nephrológushoz irányítandó, gyakran a kóros laboreredményből derül ki, ezek:
  • Proteinuria - fehérjeürítés
  • Microscopos haematuria -vérvizelés
  • Vizelet üledék leletben szemcsés cylinder
  • Vesefunkciós értékek: szérum karbamid, kreatinin emelkedettek
  • Magas vérnyomás -eredetének tisztázásakor, különösen, ha nehezen beállítható

  A vesebetegségek kezelése

  A vesebetegek kezelése a betegséget kiváltó októl függ. Leggyakrabban gyógyszeres kezelés elegendő, de súlyos esetekben dialízis és veseátültetés is szükséges lehet.

  Mindenkinek, de különösen a vesebetegségekre hajlamos egyéneknek, évente javasolt a veseműködés rutinszerű ellenőrzése. Forduljon bizalommal a Budai Egészségközpont szakembereihez!

  A leírás dr. Kulcsár Dalma közreműködésével készült. 


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább