A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Vesekő

A vesekő (calculus renis), egy szilárd megkeményedés vagy kristályos felhalmozódás a vesében, ami a vizeletben lévő ásványi anyagokból keletkezik.
A vesekövesség (nephrolithiasis) a vizeletkiválasztó rendszer betegsége, melynek tünetei a vese kövei és a vesegörcs. A vesekövek lehetnek homokszemcse nagyságúak, de akár akkorák is, mint egy golflabda vagy egy tojás.

 

Melyek a vesekövesség jellemzői?

Gyakori elváltozás, a lakosság kb. 1-3 %-át érinti. Férfiakban gyakoribb, mint a nőkben. A vesekő kialakulását befolyásoló tényezők a vizeletpangással járó betegségek, illetve az idült uroinfectio, az anyagcserezavarok, helytelen táplálkozási szokások (magas állati fehérjebevitel), és a hajlam, melynek hátterében genetikai okok is fellelhetők.

Lehet egy, vagy kétoldali, valamint tipizáljuk az elhelyezkedésük alapján. Így van a vesében (nephrolithiasis) található, a vesevezetékben (ureter) található (ureterolithiasis), és van a húgyhólyagban (cystolithiasis) található formája, és osztályozhatjuk a kémia összetételük alapján is (calcium, oxalát, urát, ectr. ).

A vesekő a húgycsövön keresztül hagyja el a szervezetet. Többségük elakadás, és probléma nélkül távozik. Ha a kövek nagyra nőnek (legalább 3 mm), akkor fennakadást okozhatnak a húgyvezetékben vagy vesevezetékben. A húgyvezetékben fennálló akadály károsíthatja a vesét, görcsös fájdalomhoz vezet a húgyvezetékben. Ez a fájdalom főrészt a hasi tájékon, az alsó hasfalban, a lágyéki részeken jelentkezik, amit "vese kólikának" neveznek. A vese kólika gyakran jár hányingerrel, hányással, lázzal és fájdalmas véres vizelettel, hullámokban tör elő, ami akár 20-60 percig is tarthat.

A vesekő tünetei

 • Nagyon éles, "a tapasztalat szerint a legkínzóbb", görcsös fájdalom a lágyékban és az ágyékban, de előfordulhat a hát alsó részén is
 • hányinger, hányás, székelés
 • verítékezés a fájdalom miatt
 • (vesekólika)
 • véres vizelet a vese és/vagy a húgycső sérülése miatt
 • genny a vizeletben
 • a vizelést égető érzés kíséri
 • a vizelet mennyisége a húgyhólyag vagy a húgycső elzáródása miatt csökken vagy pang, a vesemedence és a kelyhek puffadása, tágulása

A vesekő típusai

 • Kalcium-foszfát:Kalcium-foszfát összetételű vesekő alakulhat ki, ha
  • leggyakrabban örökletes anyagcserezavar következtében
  • kalciumtartalmú élelmiszert fogyaszt a beteg nagy mennyiségben huzamosabb időn keresztül.
  • hypercalcaemia fennállásánál, amelyet hyperparathyreosis vagy daganatos csontszövet roncsolódása okoz
  • nagy adag D vitamin bevitele, tartós immobilisatio, és a renális tubularis acidosis is okozhatja.
 • Oxalátkő:
  Kalcium-oxalátkő a húgykövek 50%-ában található, képződésüket serkenti a vegetáriánus táplálkozás, a C-vitamin túladagolása és az ileumbetegség.
  A kalcium oxalát és foszfát kövek a leggyakoribbak
 • Urátkő:
  Állati eredetű fehérjében dús táplálkozásnál várható, köszvényes betegnél, myeloproliferatív betegségnél (leukémia, limfóma). Az urátkövek a vesekövek 5-13%-át teszik ki, és főleg férfiak szenvednek az általa okozott vesekövességben.
 • Cisztinkő:
  Örökletes cisztinuriánál fordul elő. A vesekő nagysága eltérő, a homokszem nagyságúak spontán ürülnek, egyes kövek korall alakúak, kitöltik a vesekelyheket és a vesemedencét, roncsolják a veseszövetét, vérzést, vizeletpangást és kiújuló gyulladást okoznak. A húgyvezetékben (ureter) beékelődött kő megakadályozza a vizelet ürülését, minek következtében a húgyvezeték kitágul (hydroureter), a tartós vizeletpangás a vesemedencét is kitágítja (hydronephrosis) majd szétroncsolja a vese szövetét. A búzaszem nagyságú kövek a vesemedencéből a húgyvezetékbe, majd a húgyhólyagba vándorolnak és innen a húgycsőn keresztül a külvilágba távoznak.
 • Cisztein kő:
  A cisztein anyagcserezavara a vizelet magas cisztein-szintjét okozza. Hajlamos a kristályképzésre, és ez kövek kialakulásához vezethet. Ezek a kövek nagyon ritkák, a veseköveknek mintegy 1-3%-a cisztein kő.
 • Struvitkő:
  Csak fertőzött vizeletben alakul ki, összetevője magnézium, ammónia és foszfát. Mint a húgyúti fertőzések, ezek is gyakoribbak nőknél. Ezeknél a betegeknél, nemcsak a kő eltávolítása fontos, hanem a fertőzések megelőzése is.

A vesekő daignosztikája

A diagnózis felállításában vizelet és vér mintavétel, fizikális vizsgálat, és radiológiai kivizsgálást alkalmazunk, így a hasi-kismedencei ultrahangos, és röntgen vizsgálat segít a korkép felállításában.

A vesekő kezelése

Ha a vesekő tünetmentes, türelmes várakozás az elfogadható megoldás. Első a fájdalom csillapítása, különböző szteroid mentes gyulladás csökkentő (NSAID) vagy opioid gyógyszerek használatával.

Súlyosabb esetek műtéti beavatkozást igényelnek, például a kövek extracorporeal shock wave pithotripsy-vel (ESWL) történő apró darabokra törése. Egyes esetek drasztikusabb beavatkozást igényelhetnek, mint a cisztoszkópos beavatkozások, vagy a perkután technikák (percutan nephrolithotomia). Néha egy cső behelyezésével kerülik el a kövek által okozott akadályokat a fájdalom enyhítése érdekében.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?