2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Kopaszodás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.07., péntek

  Az életévek emelkedésével egyre jellemzőbb ugyan a haj ritkulása, elvékonyodása, de mivel a kopaszodás, hiányállapot vagy szervi rendellenesség jele is lehet, fontos a nagyobb mennyiségű hajvesztésre felfigyelni! Bár sokan a férfiasság jelének tartják, a férfiaknak sem öröm, ha magasodni kezd a homlokuk. A nők nagy része pedig egyenesen drámainak éli meg, ha egyre több hajszál marad a fésűjében, gyérülni, hullani kezd a haja, egyenletesen vagy foltokban kopaszodni kezd.

  Fejünkön átlagosan 100-150 ezer hajszál található. A hajszálak a hajgyökér alsó, kiszélesedő részéből, a hajhagymából indulnak ki. Az ebben lévő hajszemölcs sejtjei folyamatosan szaporodnak, majd fokozatosan átalakulva termelik a hajszálak anyagát. A haj átlagban egy centit nő havonta. Naponta 60-80 szál haj kihullása teljesen természetes, az ennél nagyobb mértékű hajvesztésre már fel kell figyelni! A hajhullással bőrgyógyászati szakrendelésen foglalkoznak, de a kopaszodás mögött húzódó okok feltárásához alapos belgyógyászati, laboratóriumi kivizsgálásra is szükség lehet.

  kopaszodás

  A kopaszodás okai

  A hajvesztés hátterében a legtöbb esetben öröklött tulajdonságok állnak. Ezek határozzák meg a hajhagymák érzékenységét a szervezetben zajló hormonális változásokra. A kopaszodást többféle betegség, hiányállapot (vitamin vagy ásványi anyag, pl. a vas nem megfelelő bevitele) is okozhatja.

  Kialakulhat foltokban való kopaszodás, de egyenletesen is gyérülhet a haj. A fokozott hajhullás lehet átmeneti, amíg például a szervezetben valamilyen kiváltó ok, például hormonprobléma vagy gyulladásos góc stb. fennáll, és lehet maradandó is, ha a hajhagymák, hajszemölcsök visszafordíthatatlanul károsodtak.

  A kopaszodás hormonális oka lehet nőgyógyászati betegség (például a policisztás ovárium szindróma), de a pajzsmirigy működési zavara is kiválthatja.

  A kopaszodás tünetei

  Az érintett többnyire arra figyel fel először, hogy a fésülködéskor a fésűje, illetve hajmosás után a lefolyó tele van hajszálakkal. Mivel a hajvesztés ijesztőbb lehet, mint amilyen jelentős valójában, ezért érdemes egyszer-egyszer megszámolni, hogy egy alapos fésülködés után hány szál maradt a fésűben. A foltos kopaszodás esetében azonban a kieső mennyiségtől függetlenül tanácsos utánajárni az okoknak, mert ez a fajta kopaszodás leggyakrabban tünetként fordul elő.

  A kopaszodás diagnózisa

  A hajhullással kapcsolatos orvosi vizsgálat a részletes kórtörténet felvételével kezdődik, majd a klinikai vizsgálat során a szakember vizsgálja a hajhullás eloszlását, a haj minőségét, a fejbőr épségét. Ezt követően az ún. húzásos teszttel megállapítja, hogy a haj milyen arányban tartalmaz könnyen kihúzható, meggyengült szálakat, vagy egy adott területről eltávolítva a hajat - a hajhagymák állapotát méri fel és a hajciklusban talált eltérésekből következtethet a kiváltó okokra. A fejbőr vizsgálatán túl komplex belgyógyászati, laboratóriumi és endokrinológiai kivizsgálásra is sort kell keríteni.

  A kopaszodás kezelése

  A kezeléshez a legfontosabb, hogy mielőbb kiderüljön a hajhullás oka, és kezdődjön el annak kezelése, például a gyulladásos góc vagy a vashiányos vérszegénység stb. megszüntetése. A helyi kezelés, a különböző vérbőséget fokozó, gyulladást gátló, bőrregeneráló szerekkel való bedörzsölés célja a fejbőr, a hajhagymák oxigén- és energiaellátásának javítása. Ezek a kezelések csak ott lehetnek eredményesek, ahol a hajhagymák pusztulása még nem teljes, ahol működésüket serkenteni lehet. A helyes táplálkozás is fontos, gondoskodni kell például a cink, a B-vitaminok, a D-vitamin megfelelő beviteléről.

  Ahol a hajhagymák teljesen elpusztultak, ott már csak a hajátültetés jöhet szóba. Ilyenkor többnyire a tarkón lévő hajas fejbőrről emelnek át hajhagymákat a kívánt területre.

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.