2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Bölcsőhalál

  A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma a mai modern világunkban is létező kórkép. A bölcsőhalálnak az a haláleset számít, amely során az egy évnél fiatalabb csecsemőt minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találják kiságyában. Fontos a diagnózis kimondásában az, hogy sem a szülők által felvett adatokból, sem a részletes helyszíni vizsgálat, sem pedig a kórbonctani, igazságügyi orvostani boncolás után nem derül fény a halál okára.

  baby6

  A bölcsőhalál okai

  Ma már számos kutatás áll a birtokunkban annak érdekében, hogy e rejtélyes esetek okát megpróbáljuk megfejteni. Pontos kiváltóját azonban mind a mai napig nem tudjuk, hátterében genetikai, magatartási, környezeti tényezőket emelnek ki. Kimutatták, hogy a bölcsőhalál a fiú csecsemők esetében gyakrabban fordul elő, mint lányokéban. A tragédiák általában az őszi-téli időszakban, többnyire az éjszakai órákban fordulnak elő, főleg a 2-4 hónap közötti csecsemőknél.

  A kórkép szempontjából rizikót jelent a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a rossz szociális körülmény, továbbá ha a gyermek a szüleivel egy ágyban alszik, a gyermeknek hasra fektetése. Többszörösen fokozott rizikót jelent, ha a családban már fordult elő bölcsőhalál. Kimutatták a fokozott kockázatát annak is, ha a gyermek ágya puha, süppedős, vagyis ha a gyermeket nagy paplanba bugyolálják, illetve túlöltöztetik.

  Miért jelentenek veszélyt ezek a tényezők?

  Ezeknél a babáknál feltételezhető, hogy az agyban lévő légzőközpont fejletlenebb, nem működik jól az alvás-ébrenlét szabályozása, és sok esetben a hő-, illetve a szívritmus-szabályozás is éretlen, és ezt a fentebb leírt tényezők súlyosbíthatják.

  A csecsemőhalál megelőzése

  Beszerezhetünk úgynevezett légzéskimaradást jelző készüléket, mely sípoló hang segítségével hívja fel a figyelmünket, ha a gyermek hosszabb ideig nem vesz levegőt. A megelőzést azonban már várandós korban elkezdhetjük: járjon el gondosan a kismama terhes tanácsadásra és ne dohányozzunk a magzat környezetében! A már megszületett kicsit ne altassuk nagyon meleg ruhákban, nagy paplan alatt, mely alá beficánkolhatja magát. Ne altassuk a hasán, csak nappal, amikor a közvetlen felügyeletünk előtt van a baba, egyéb esetekben altassuk a hátán. Ne aludjunk egy ágyban a kicsivel, és a baba kemény matracon aludjon. Javasolt továbbá, hogy minél tovább anyatejes táplálásban részesüljön a csecsemő.

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.