2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Autizmus

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.03., szerda

  Az autizmus az agy olyan veleszületett, genetikai okokra visszavezethető, észlelési- és információfeldolgozási zavara, mely már a korai gyermekkorban megnyilvánul. Jellemzője lehet a gyengült kommunikációs képesség, a csökkent társadalmi kapcsolat, sztereotip viselkedésformák, de fokozott figyelem, emlékezőképesség és intelligencia is társulhat hozzá. Felosztása alapján két fő csoportról beszélhetünk, így a súlyosabb, korai gyermekkorban diagnosztizált Kanner-szindrómáról (néma személyek) és a kevésbé súlyos, általában a 3. életév után diagnosztizált Asperger-szindrómáról (beszélő személyek). Gyakran társul az autizmushoz értelmi fogyatékosság is.

  autizmus3

  Tényleg növekszik az autisták száma?

  Az autisták a társadalom kb. 1%-át teszik ki. Általában 4-8-szor több fiú érintett, mint lány. Számuk valójában nem nő, viszont egyre gyakrabban fedeznek fel autistákat. Ez a betegség pontos meghatározásának, elterjedtségének, a szülők, bölcsődei-, óvodai nevelők kiemelt figyelemének köszönhető.

  Az autizmus tünetei

  A korai gyermekkori autizmus (Kanner-szindróma) jelei közé tartozhat, ha a csecsemő nem képes kapcsolatot teremteni környezetével, leginkább az édesanyjával. Nem tekint az anyjára, nem mosolyog vissza, nem nyújtja a karjait. Bizonyos tárgyak iránti különös érdeklődés, vonzódás is jellemző lehet.

  Az eltérések másik csoportja a kommunikációs- és beszédzavarokban nyilvánul meg: némaság, helytelen szóhasználat, szavak ismétlése. Az érintett gyerekek fele nem tanul meg beszélni. A késői autizmus (Asperger-szindróma) nehezebben észrevehető. Ők általában jól beszélnek, de pl. a szemkontaktust nehezen viselik, a testbeszédet, hanghordozást nehezen tudják értelmezni, nehezen tudnak a "sorok között olvasni".

  Az autizmus diagnózisa

  Mivel az autizmus egy igen összetett betegség, csak szakember állíthatja fel a diagnózist. Igen sok más betegségtől lehet és kell elkülöníteni. Legcélszerűbb a jelek észlelésekor gyermekorvost, gyermekpszichológust felkeresni. A találkozás során a szülővel történő beszélgetésen kívül a gyermek részletes fizikális és pszichés vizsgálatára is sor kerül.

  Az autizmus kezelése

  Az autizmus súlyosságától függően állnak rendelkezésre azon eszközök, módszerek, melyekkel javíthatók a kommunikációs képességek. A speciálisan erre szakosodott központokban külön foglalkoznak a súlyos autista gyermekekkel.

  A leírás a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.