2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Ficam

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.24., szerda

  Azt a jelenséget nevezzük ficamnak, amikor az ízület a normál mozgástartományát elhagyja. A ficam során az ízületi felszínek elvesztik a normális kapcsolatot egymással. Leggyakrabban az ujjak, a boka, a térd, a váll és a könyök ízületeiben fordul elő, de bármely más ízület is érintett lehet.

  A ficam oka általában trauma vagy olyan erőhatás, amely kifordítja, elmozdítja vagy megrongálja az ízületet. Például sportbalesetek, esések vagy erőteljes rándulások vezethetnek ficamhoz. Gyakran kíséri heves fájdalom, duzzanat, mozgásképtelenség, rugalmas rögzítettség az érintett ízületben.

  Bokaficam - Budai Egészségközpont

  A ficam felismerése

  A diagnózis általában orvosi vizsgálat és kötelező módon a képalkotó eljárások közül röntgen segítségével történik. Az orvosnak meg kell határoznia az elmozdulás mértékét és irányát, hogy megfelelő kezelést javasolhasson ill. további csontszerkezeti eltéréseket pl. töréseket, repedéseket szükséges kizárni.

  A ficam kezelése

  A ficam kezelése általában a helyreállításra és a fájdalom enyhítésére összpontosít. Az orvos visszahelyezi, reponálja az ízületet a helyes pozícióba, ami néha manuális beavatkozást vagy más technikákat igényelhet. A fájdalom csillapítására gyakran alkalmaznak fájdalomcsillapítókat vagy akár nehezen reponálható ízületek esetében rövid narkózist aneszteziológus segítségével.

  Fontos, hogy a ficam után pihentessük és megfelelő rehabilitációban részesítsük az érintett ízületet. Fizioterápia, gyógytorna és erősítő gyakorlatok segíthetnek az ízület stabilitásának helyreállításában és a teljes mozgástartomány visszaszerzésében.

  A legtöbb ficam esetén a helyreállás és a teljes felépülés várható. Azonban súlyosabb esetekben vagy ha az elmozdulás rendszeresen előfordul, szükség lehet sebészeti beavatkozásra.

  A ficam komoly fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat az érintett személynek, korlátozhatja a mindennapi tevékenységeit, ezért fontos, hogy azonnali orvosi ellátást kérjen.

  Csuklóficam - Budai Egészségközpont

  A ficam gyógyulási ideje

  A helyreállás ideje általában a ficam súlyosságától és az érintett ízület típusától függ. Kisebb ficamok esetén a gyógyulási idő általában néhány héttől néhány hónapig terjedhet. Súlyosabb ficamok vagy szövődmények esetén azonban a felépülés hosszabb időt vehet igénybe.

  A ficam megelőzése

  A ficam megelőzése érdekében fontos a megfelelő mozgástechnika és testtartás fenntartása, különösen a sporttevékenységek során. Hasznos lehet az ízületeket erősítő és stabilizáló gyakorlatok végzése, amelyek segítenek megelőzni az ízületi instabilitást. Emellett a megfelelő védőfelszerelés, például ízületvédők vagy sípcsontvédők viselése is csökkentheti a ficam kockázatát.

  A leírás Dr. Reha Gábor ortopéd szakorvos közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.