2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Mumpsz

  A mumpsz, járványos fültőmirigy-gyulladás (parotitis epidemica, vagy salivitis epidemica) fertőző vírusos megbetegedés. A vírus kizárólag emberi megbetegedést okoz. Világszerte ismert és gyakori, leggyakrabban gyerekeknél fordul elő, de felnőtteknél sem ritka. Leggyakrabban télen és tavasszal jelenik meg. A kötelező védőoltás (MMR vakcina) bevezetése előtt az 5-12 éves korosztály leggyakoribb gyermekbetegségeinek egyike volt, azonban a védőoltással megelőzhető.

  Veszélyes szövődményei (például idegi halláscsökkenés, agyvelő és agyhártyagyulladás, heregyulladás és következményes nemzőképtelenség) is kialakulhatnak. A lezajlott fertőzés ritka kivétellel élethosszig tartó védettséget nyújt.

  b_mumpsz

  A mumpsz okai

  A mumpsz kórokozója a Paramyxoviridae víruscsaládba tartozik, elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg, a védőoltásban nem részesült gyerekeket, illetve a gyengébb immunvédelmű felnőtteket fertőzi meg. A kórokozó nagy fertőzőképességű, cseppfertőzéssel, érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed.  A lappangási idő két-három hét.  A betegek már körülbelül egy héttel a tünetek megjelenése előtt átadhatják a fertőzést, és a betegség egész folyamán fertőzőképesek. Minél idősebbeket érint a mumpsz, annál súlyosabb tünetekkel jelentkezik a betegség.

  A mumpsz tünetei

  A mumpsz jellegzetes megjelenését többnyire rövid bevezető időszak előzi meg, megfázásra emlékeztető tünetekkel kezdődik, lázzal, fejfájással, a nyaki izomfájdalommal jár. A fokozott nyáltermelés és a gyulladás miatt a fültőmirigy és a többi nyálmirigy is megduzzad egyik vagy mindkét oldalon, amelyet fülbe kisugárzó fájdalom és légzőszervi tünetek is kísérhetnek. A rágás nehézkes, fájdalmas. Előfordul a hasnyálmirigy érintettsége is, ami hasi fájdalmakat, hányást, hasmenést is okoz. Ugyanakkor a mumpsz lezajlódhat specifikus tünetek nélkül, sőt szinte tünetmentesen is. 

  Szövődményként gyerekeknél előfordulhat agyhártyagyulladás, amelyet fej-, vagy nyakfájás, fényérzékenység, tarkómerevség jelezhet. Ritkábban agyvelőgyulladás is kialakulhat, amelynek tünetei szédülés, hányás, illetve neurológiai tünetek, például bénulás. Mumpsz következményeként féloldali süketség maradhat vissza, tízezerből egy esetben. Fiatal és felnőtt férfiak esetében az esetek közel egyharmadában a mumpsz heregyulladást is okoz, fokozott lázat, herefájdalmat és duzzanatot kiváltva. A heregyulladásos szövődmények hetede a termékenységet is károsítja.

  A mumpsz kezelése, megelőzése

  A betegség kezelése tüneti, a legfontosabb teendő a fájdalom és a láz csillapítása, a duzzanat lohasztása. Ha a rágás fájdalmat okoz, megkönnyíthető lágyabb, pépes ételekkel.

  A mumpsz hatékony védőoltással, a kanyaró és a rózsahimlő ellen is védelmet biztosító, legyengített vírusokat tartalmazó MMR-vakcinával megelőzhető, ami Magyarországon a kötelező védőoltások közé tartozik.


  Kapcsolódó cikkek:

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.