2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Mellrák

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A mellrák az emlő rosszindulatú daganata, mely leggyakrabban középkorú, idős asszonyoknál (40-60 évesek) jelentkezik, de ma már előfordulhat fiatalabb korban is. Nem csak a nők betegsége. A mellrák hazánkban a nők 7-10 százalékánál fordul elő, a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Hazánkban évente körülbelül 4-7500 új beteget fedeznek fel. Az összes mellrákos megbetegedés körülbelül egy százaléka férfiakban alakul ki, azonban az ő esetükben a betegség agresszívebb. A szövettani diagnózis elengedhetetlen feltétele a hatékony kezelésnek. Az emlőből kiinduló rákokat carcinómának nevezzük, az emlő lebenykékből indulnak ki, vagy a csatornácskákból.

  b_mellrak

  A mellrák okai

  Ha az egyik emlőben volt már daganatos elváltozás, akkor háromszor nagyobb esély van arra, hogy a másik emlőben is kialakuljon. Azok a nők, akik nem, vagy csak 35 évek koruk után szülnek, nagyobb arányban betegszenek meg, mint azok, akik fiatalabban adnak életet egy gyermeknek. Ha a családban több emlőrákos megbetegedés is előfordult már, akkor a betegség kialakulásának esélye nagyon megnő. A dohányzás különösen akkor növeli meg jelentősen a betegség valószínűségét, ha családi halmozódással is párosul. A napi két adag alkohol elfogyasztása 20%-kal növeli meg a rák kockázatot.

  A mellrák tünetei

  Nagyobbodás, fájdalmatlan csomó általában az egyik emlőben. Figyelni kell azonban a menstruációkor ill. menses előtt tapasztalható mirigy duzzanatra. Bármilyen változás a mellbimbókban, vagy szokatlan kidudorodások, illetve bemélyedések a melleken, illetve a bimbókon. Az emlőkben futó vénák-erek - állapota: beesettek, vagy éppen ellenkezőleg, kidudorodnak.

  Későbbi, előrehaladott stádiumban a hónalji nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, távoli áttétek keletkezhetnek. Általánosan ajánlható, hogy a pubertás kortól kezdve az önvizsgálatot minden hónapban el kell végezni. Célszerű a menstruáció vége utáni második, harmadik napon. Ha már nincs menses, akkor csak arra kell figyelni, hogy a hónap ugyanazon napjain történjen a vizsgálat

  A mellrák diagnosztikája

  A kivizsgálás része a mammográfia, emlőultrahang hónalj áttekintésével, majd célzott röntgen felvételek és szövettani mintavétel. Mindig kettős leolvasásra kell sor kerüljön, azaz két egymástól független radiológus szakorvos kell megítélje a leletet. Az orvosi vizsgálat során meg kell állapítani, hogy a daganat átterjedt-e a hónalji vagy kulcscsont környéki nyirokcsomókra, vagy a test egyéb részére. Ezeket a további vizsgálatokat onkológus belgyógyász irányítja tumormarker (laboratóriumi vizsgálat), mellkas röntgen, hasi ultrahang vizsgálatok végzésével.

  A mellrák kezelése

  A megfelelő kezelés kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell venni. A biopsziával nyert minták segítségével meghatározható, hogy a rákos sejtek rendelkeznek-e ösztrogén- és/vagy progeszteron-receptorokkal. Az orvosi vizsgálat során meg kell állapítani, hogy a daganat átterjedt-e a hónalji vagy kulcscsont környéki nyirokcsomókra, vagy a test egyéb részére.

  Intézményünkben több szülész-nőgyógyász is a rendelkezésére áll. A szakorvosi vizsgálaton kívül általános és speciális laborvizsgálatokra is lehetőség nyílik, ahogyan a teljes körű képalkotó vizsgálatokra is, mint a röntgen, ultrahang, CT és MRI vizsgálatra. 


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.