2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Végbélrák

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.31., péntek

  A végbélrák (rectumcarcinoma) a kolorektális tumorok közé tartozik, a vastagbél utolsó szakaszának, a végbélnek a nyálkahártyáján kialakuló rosszindulatú daganat. Jellemzően az ötven évnél idősebbek daganatos megbetegedése, de előfordulhat fiatalabb korban is, különösen, ha a családban már volt végbél vagy vastagbél daganatos beteg. A kolorektális daganat eseteinek száma nő, ma Magyarországon mindkét nembelieknél ez a második leggyakoribb daganattípus. A végbéldaganatok, mint a kolorektális tumorok többsége a bélnyálkahártyán kialakuló jóindulatú szövetszaporulatokból, az ún. polipokból indulnak ki. Korai stádiumban jól gyógyíthatók, ezért nagy jelentősége van a minél korábbi felismerésének.

  b_vegbelrak

  A végbélrák okai

  A magasabb életkor növeli a kockázatát. A végbélrákos esetek egy része mögött genetikai probléma, génmutáció húzódik meg, így a rizikója nagyobb, ha a családban már előfordult végbélrák vagy vastagbélrák vagy más, hasi daganat, különösen akkor, ha ötven évesnél fiatalabbaknál alakult ki. Életmódi tényezők is elősegíthetik: táplálkozási hibák (a rostszegény, túl zsíros ételek, a telítetlen zsírok és a vörös húsok, illetve a füstöltáruk túlzott fogyasztása), az alkoholizmus, a dohányzás, a kóros elhízás, a mozgáshiány, valamint a kezeletlen, elhúzódó bélfertőzés, a krónikus bélgyulladások is hozzájárulhatnak.

  A végbélrák tünetei

  A kolorektális daganatok jellemzője, hogy sokáig teljesen tünetmentesen növekedhetnek. A végbéldaganatot jelezhetik a székelési gondok, a székrekedés, a székletben megjelenő élénk színű vér, illetve a végbél vérzése. Előrehaladottabb szakaszban indokolatlan fogyás, tisztázatlan okú láz, vérszegénység, visszatérő hasi fájdalmak, étvágytalanság, hányás is jelentkezhet.

  A végbélrák diagnózisa

  A korai stádiumra jellemző tünetmentesség miatt van nagy szerepe a szűrővizsgálatoknak. A végbélrákok nagy része a végbélnyílás közelében helyezkedik el, így a proktológiai vizsgálat során ujjal is kitapinthatóak. A székletvérvizsgálat nem teljesen megbízható, hiszen előfordulhat tumor mellett is negatív eredmény, ha a daganat éppen nem vérzik a vizsgálat időpontjában. A leghatékonyabb szűrővizsgálat a vastagbéltükrözés, amelyet endoszkópos, száloptikával is ellátott készülékkel végeznek, így nemcsak megállapítható az elváltozás, hanem egyúttal szövettani mintavétel, sőt, teljes polipok eltávolítása is végezhető.

  A szűrővizsgálatokat 40-50 éves kortól ajánlott elvégeztetni rendszeres időközönként, családi halmozódás esetén pedig még fiatalabb kortól, akár a húszas életévekben járva is.

  A végbélrák kezelése 

  A rákot megelőző állapotban felfedezett betegség szinte teljesen gyógyítható, a bélpolipok, szövetszaporulatok műtéti eltávolításával. Későbbi stádiumban a daganattal átszőtt bélszakasz eltávolítására is szükség lehet. Ha nem lehetséges ez után a bélfolytonosság helyreállítása, új, mesterséges nyílás, sztóma nyitásával biztosítják a bélsár ürülését. A műtét mellett a daganat nagyságának és a környéki nyirokcsomók érintettségének függvényében gyakran sugár- és kemoterápia is a kezelés része. A sugárkezelés vagy sugár + kemoterápiás kezelés optimális esetben megelőzi a műtétet, ez számos előnnyel jár, többek között azzal, hogy a daganat megkisebbedése miatt nagyobb eséllyel lehet a műtét során elkerülni a sztoma képzést. A későn felfedezett előrehaladott, áttétes esetekben a gyógyulás esélye sokkal kisebb. Ilyenkor a kombinált kemoterápiás kezelésé az elsődleges szerep, amit, a szelektíven a daganatok növekedési receptoraira ható, illetve a tumorok vérellátását gátló célzott gyógyszerekkel egészítenek ki

  A végbélrák megelőzése

  • Panaszmentesen is vegyen részt rákszűrésen negyven éves kor felett, vagy ha a családban már előfordult bélrák!
  • Ha a székletében vagy a vécépapíron vérnyomot tapasztal vagy tisztázatlan emésztési gondjai vannak, mielőbb forduljon orvoshoz!
  • Figyeljen az étrendjére, egyen kevesebb állati eredetű zsírt és vörös húst, több rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt!
  • Mozogjon rendszeresen: a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti a vastagbéldaganatok kockázatát.
  • Ne dohányozzon, csak mértékkel fogyasszon alkoholt!


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.