2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Köldöksérv

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.17., hétfő

  A hasfali sérvek egyik típusa a köldöksérv. A hasfal fejlődéstani okok miatt a köldök területén gyengébb: abban az esetben, ha nyílás (sérvkapu) keletkezik, akkor azon a hashártyazsák, azaz sérvtömlő bújhat elő. Méretétől függően a hasi szervek – leggyakrabban hasi zsírszövet, vékonybél vagy vastagbél – csúszhatnak ki. Ezt a páciens a köldök területén, különösen hasprés működésekor elődomborodó duzzanatnak érzi.

  köldöksérv

  A köldöksérv kialakulásának okai

  A méhen belüli, magzati korban a köldökzsinórnak nagyon fontos szerepe van. Születés után a köldökzsinór átvágását követően minden újszülöttben elsorvad a köldökzsinór, a benne levő kötőszövetekkel, erekkel, együtt, és egy kis tömött dugószerű csonk marad vissza, amelynek feleszíne behámosodik, de izomzat nem fedi, így a hasfal egyik gyenge pontja marad. Ez a köldök. Normál esetben a csonk összezsugorodik, de ha a gyűrű valamilyen ok miatt meggyengül, kiszélesedik, megsérül, a területén apró nyílás keletkezik akkor létrejöhet köldöksérv. Ez kezdetben mindig kicsi, aztán fokozatosan hetek, hónapok alatt növekszik. A borsónyi mérettől, az almányiig vagy még tovább is növekedhet A gyerekkori köldöksérv kialakulásának oka sokszor egyéni hajlam a hasfali gyengeségre és a nagyobb köldöknyílásra – mindez adottság kérdése. Az újszülöttek kb. 4-8%-ának van köldöksérve.

  Felnőtt korban általában szerzett okai vannak a köldöksérv kialakulásának. Leggyakoribb ok a hasfal túlzott igénybevétele, pl. gyakori nagy fizikai terhelés, megerőltetés, ami miatt a köldökgyűrű sérülhet, hiszen ez a terület anatómiailag a has egyik gyenge pontja. Hajlamosító tényező lehet még a az elhízás, a terhesség és az általános kötőszöveti gyengeség is.

  A köldöksérv tünetei

  Gyerekkorban a köldöksérv úgy néz ki, mintha egy gomb lenne a baba hasán. Ilyenkor a köldöksérv még könnyen visszahelyezhető óvatos tapintással. Nevetésnél, sírásnál, köhögésnél vagy székletürítésnél általában jobban kitüremkedik, de spontán visszahúzódik.

  A felnőttkori köldöksérv okozta kidomborodás lehet kisebb-nagyobb, egyénenként eltérő. Tünetei: kellemetlenségérzés, diszkomfortérzet, nyomásérzékenység, tompa/szúró fájdalom, sokszor csak bizonyos mozdulatokra, nagyobb részben fizikai erőkifejtéskor. De esztétikai kellemetlenséggel is jár: a ruházatot elődomboríthatja. Általában a sérv nyugalomban, pl. háton fekve visszahúzódik, tartalma visszacsúszik a hasüregbe, aztán felálláskor újra megjelenik. A köldöksérv mérete – a sérvkapu és a sérvtömlő kiterjedése is – az életkor előrehaladtával és a hasfal gyengülésével többnyire fokozatosan növekszik. Ha a sérvbe már hasüregi szervek is bejutnak, előfordulhat kizáródás is, ami sürgős, életveszélyes állapotot eredményez, ez esetben azonnali sebészeti ellátásra, műtétre van szükség.

  A köldöksérv diagnózisa

  A diagnózis fizikális vizsgálattal egyszerűen állítható fel, a köldöksérvek többsége jól látható, jól felismerhető. A vizsgáló orvos általában megkéri a pácienst, hogy köhögjön, mert a hasprés miatt az előboltosulás egyértelműbb lesz. A fizikális vizsgálatot ultrahang vizsgálat egészítheti ki, amely a sérvkapú pontos méretét és a sérv tartalmat azonosíthatja.

  A köldöksérv kezelése

  A köldöksérv egyetlen kezelési módja a műtét.

  A gyerekek nagy részénél kb. 4-5 éves korukra spontán záródik a köldöksérv, így kezelésre nincs szükség. E kor alatt csak nagyon indokolt esetben folyamodnak a műtéti beavatkozáshoz. Régebben bevett szokás volt a köldök leragasztását is javasolni, de napjainkban ezt már egyértelműen nem ajánlják.

  Felnőttkori köldöksérv esetén az operáció típusa a sérv méretétől függ: kisebb sérv esetén a bőrköldök megtartható, elegendő lehet a has réteges összezárása, melynek révén tulajdonképpen megkettőzzük a kötőszöveti rétegeket, ezt még háló beültetésével tudjuk erősíteni. Nagyobb sérv esetén a köldökgyűrű eltávolítása után végezzük el a rekonstrukciót, a sérvkaput varratokkal zárjuk, a felszínre hálót rögzítünk. A műtét után 4 hétig haskötő viselése szükséges a kímélő életmód mellett. A gyógyulási esély jó, ritka a kiújulás (3-5 %).

  A köldöksérv megelőzése

  Lehetőség szerint kerülni kell a súlyos tárgyak helytelen emelését és a hirtelen tett, nagy fizikai erőfeszítéseket, illetve fontos az egészséges testsúly megőrzése, valamint a rendszeres kíméletes sport.

  A leírás a Budai Egészségközpont sebész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.