2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Rubeola, rózsahimlő

  A rubeola vagy rózsahimlő cseppfertőzéssel terjedő, csak emberről emberre átvihető, igen ragályos, kiütésekkel járó vírusfertőzés. Leggyakrabban a tavaszi, kora nyári hónapokban, járvány-szerűen terjed.

  A vírus az emberbe jutva 12-23 nap lappangási idő után okozza a tüneteket, panaszokat. A kiütések megjelenése előtti és utáni héten a vírus többnyire tüsszentéssel, köhögéssel, orrváladékkal és nyállal továbbadható.

  A rubeola vírus jelentősége, hogy várandós anyukák esetében a méhlepényen átjutva, a magzat fejlődési rendellenességeit okozhatja. A fertőzést átvészelők és beoltott személyek élethosszig tartó védettséget szereznek.

  rozsahimlo-rubeola-budai-egeszsegkozpont

  A rubeola (rózsahimlő) tünetei

  A betegsége enyhe légúti vírusfertőzésre jellemző általános tüneteket okoz: láz, torokfájás, a nyaki nyirokcsomók megduzzadása. A kiütések jellegzetessége, hogy először az arcon jelennek meg, majd fél nap alatt a nyakon keresztül az egész testet ellepik. A kiütések apró, legfeljebb lencsényi méretű, rózsaszínű foltok (innen kapta a betegség a nevét is). Más betegségekben is előfordulhatnak hasonló tünetek, így kétség esetén orvos felkeresése tanácsos.

  A rubeola (rózsahimlő) szövődményei

  Igazán veszélyes a rózsahimlő várandósoknál. Az első trimeszterben a magzatok 90%, a második trimeszterben a magzatok 25-30%-a károsodik. Fertőzés gyanúja esetén további kivizsgálás, nőgyógyászati konzílium is szükséges. Egyéb szövődmény, így agyvelőgyulladás, szívizom és szívburokgyulladás is felléphetnek.

  A rubeola (rózsahimlő) kezelése

  Mivel fertőzés esetén csak tüneti kezelés lehetséges, így a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni. Magyarországon ezért is kötelező a rubeola elleni védőoltás, mely egy oltásból és egy emlékeztető oltásból áll. A fertőzött betegeket célszerű elkülöníteni, várandósok kerüljék a potenciálisan fertőzötteket.

  A leírás a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.