2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Ekcéma

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.15., hétfő

  Az ekcéma a bőr (hám és a hám alatti kötőszövet) nem fertőző gyulladása, melyet különböző külső és belső/endogen faktorok váltanak ki. A legjellemzőbb tünete a gyulladt bőr és a viszketés.

  Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ népességének körülbelül tizede szenved valamilyen fajtájában. Egyes munkakörökben (pl. fodrász, építőipari és gépipari dolgozók, takarítók között) akár a 15 százalékot is elérheti az előfordulása. Leggyakoribb az ekcéma a kézen és a lábon.

  ekcema3

  Az ekcéma kórformái

  Az ún. atópiás dermatitisre - melyet veleszületett vagy endogen ekcémának is nevezünk - a több génes öröklődés és a halmozott családi előfordulás jellemző. A betegnél vagy a család más tagjainál a szénanátha, asthma előfordulása gyakoribb. Gyakori a gyermekkori kezdet. Csecsemőkorban az arcon, hajlatokban néha az egész testen bőrpír, nedvedző bőrkiütés jellemzi, amit kínzó viszketés kísér. Felnőttkorban elsősorban a hajlatokban száraz, korpádzóan hámló, beszűrt, sokszor kivakart a bőr, a tüneteket gyakran pszichés stressz provokálja.

  kontakt dermatitis esetében a bőrre került anyag egyrészt közvetlenül károsíthatja, irritálhatja a bőrt; másrészt allergiás úton. Az irritatív dermatitist gyenge vagy közepesen irritatív hatású anyagokkal (kémiai anyagok) történő többszöri vagy hosszan tartó érintkezés válthatja ki, melynek következtében a bőr élénkvörös, meleg tapintatú lesz, a duzzanat következtében a bőr feszül, felszíne fényes. Allergiás kontakt dermatitis esetében a kiváltó anyagok - ismételt találkozást követően - allergiás, túlérzékenységi reakciót hoznak létre a bőrben.

  Az első találkozás alkalmával immunfolyamat indul be az adott anyag ellen, és ez érzékenyíti ("szenzibilizálja") vele szemben a szervezetet. Ha a szervezet újra találkozik az anyaggal, azonnal elindul a folyamat és 10-14 nap múlva megjelennek az első allergiás tünetek. Ezért tapasztaljuk azt, hogy pl. egy új kozmetikum használata nem rögtön, csak néhány nap után vált ki tüneteket. A bőrtünetek "színesebbek/változatosabbak", mint az irritatív dermatitis esetén.

  A szervezet a már kialakult allergiát évekig (vagy akár soha) "nem felejti el". Ha a károsító inger hosszú időn át éri a bőrt, idült folyamat jön létre. A betegség gyakran foglalkozási ártalom. Leggyakrabban általánosan használt, közönséges anyagok a betegség kiváltói. A kéz krónikus ekcémáját a rendszeres fizikai igénybevétel és vegyi anyagok, a láb krónikus ekcémáját a harisnya- és cipőviselet miatti meleg, nyirkos környezet okozhatja.

  Visszeres lábon gyakori tünet az ekcéma (az un. statis dermatitis). A farmergombokban, ékszerekben, bizsukban, fém óraszíjakban illetve bőr óraszíjak és övek csatjában lévő nikkel és króm okozhatnak allergiás ekcémát, kiválthatják a műszálas anyagok, mint például a nylon. Ilyen hatással lehetnek az arra érzékenyekre olyan gyógyszerek,, mint az antibiotikumok vagy a helyi érzéstelenítők,, de okozhatják ragasztók, vegyi anyagok, cement, ezeken kívül kozmetikai szerek, például arc-, kéz- és testápoló-krémek, hajfestékek, körömlakk, púder, rúzs, fogkrém, stb.

  A gombás fertőzés gyakran okoz bőrkiütést, elsősorban vörös kiütést és apró hólyagokat a lábon. A láb krónikus gombás fertőzésében szenvedő betegen néha a gomba kiváltotta allergiás reakció miatt a kézen fejlődik ki ekcéma (dyshidrotikus ekzema).

  Fotoallergiás kontakt ekcémát okozhatnak bizonyos anyagok (fényvédők, borotválkozás utáni szerek, egyes parfümök, kátrány, olaj, antibiotikumok), ha a beteg bőrét az ezekkel való érintkezés után éri napsütés.

  Az ekcéma tünetei

  Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. Krónikus formában a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik a bőr, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik. Leggyakoribb, hogy végtagokon, ill. azok hajlataiban alakul ki. Atopias dermatitisre jellemző a hullámzó lefolyás, rendszerint a nyári hónapokban a tünetek spontán javulnak, míg télen a bőrtünetek kiújulnak.

  Az ekcéma diagnosztikája 

  Mivel az ekcémának rengeteg kiváltó oka lehet, ezek tisztázása nem mindig egyszerű. Többségünk nem tart számon minden egyes anyagot, amely bőrével érintkezik, pedig az első bőrtünetek jelentkezésének helye gyakran fontos támpont a kiváltó ok szempontjából.

  Ha az orvos kontakt ekcémára gondol, de a gondos vizsgálat sem utal egyértelműen az okra, rátevési próbát lehet végezni (epicutan teszt). E vizsgálat során a leggyakrabban kontakt ekcémát okozó anyagokat tartalmazó kis tapaszokat ragasztanak 2 napra a bőrre, és figyelik, hogy melyik alatt alakul ki bőrgyulladás.

  Ekcémával a bőrgyógyászt kell felkeresni, aki kivizsgálást rendel el, gyakran kiváltó okot keresve további góckutatásra irányít. Góc, akár immunológiai betegség, lisztérzékenység is állhat a bőrtünetek hátterében, ezért belgyógyász, gasztroenterológus, laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok, fogászat és fül-orr-gégészet, valamint urológia, nőgyógyászat is felmerül a kivizsgálási sorban.

  Az ekcéma kezelése

  A dermatitisek, ekcémák általában krónikus és recidiváló megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és az elhúzódó kezelés hosszadalmas. Nem gyógyítható egyszeri kezeléssel, hanem a terápiája összetett, a tartós gondozás, az orvos és a beteg jó együttműködése nélkülözhetetlen az eredményes kezeléshez. Bonyolítja a helyzetet, hogy sok kórformában a pszichés stressz fontos provokáló és a betegséget fenntartó faktor.

  Elősegítheti a sikeres kezelést, ha az orvosok elmagyarázzák a betegnek a kezelések és a lassú javulás okát, rendszeres életmódi, diétás tanáccsal látják el. Jártasak a folyamatosan változó, bővülő gyógyszeres és alternatív kezelési lehetőségek között. Az arra hajlamosaknak tünetmentes állapotban is oda kell figyelniük arra, milyen kozmetikumot használnak, milyen lehetséges allergénnel érintkeznek, hogyan táplálkoznak, stb.

  Az atópiás (vagyis az allergiás bőrgyulladásra alkatilag hajlamos) bőr esetén a helyes bőrápolás még a "nyugalmi időszakokban" is elsődleges. Fontos a bőr kiszáradásának megelőzése, ezért áztató, hosszas fürdő helyett gyors, kíméletes, langyos vízzel való zuhanyozást ajánlanak a szakemberek. A szárító hatású szappanok, az illatosító- és egyéb adalékanyagokat is tartalmazó tusfürdők helyett gyógyszappant, kisgyermekeknek gyógyszertárakban kapható fürdető krémet ajánlanak a szakemberek. Allergiás bőrgyulladásra hajlamos felnőtteknek a napi munkájuk során is oda kell figyelniük erre a problémára.

  Atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek esetében ez pályaválasztási szempont is: érdemes kerülniük azokat a szakmákat, ahol allergénekkel gyakran kerülnek kapcsolatba, például nem ajánlatos vegyésznek, fodrásznak, festő-mázolónak menniük. Bár úgy tűnhet, nem tartozik az ekcémás bőr védelmének szorosan vett témájához, de bizony, az érintettek jó, ha figyelnek arra is, hogy a bőrük állapotát súlyosan rontja a dohányfüst, és az alkoholfogyasztás is "fellángoláshoz" vezethet.

  Még nehezebb betartani azt a jó tanácsot (de legalább törekedni kell rá), hogy az ekcémás lehetőleg kerülje a stresszt, és tanácsos lenne elsajátítania a különböző feszültségoldó technikák alkalmazását is.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.