2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Egy lyukas fog miatt kórházba juthatok?

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

  A nem megfelelő fogápolás gyulladásos gócok kialakulásához vezethet a szájüregben, amelyek távoli szervek megbetegedését is okozhatják.

  A fogápolás, fogkezelés elhanyagolása és a fogszuvasodás, az ínybetegségek kialakulása, a fogvesztés közötti összefüggéssel legtöbben tisztában vannak. Az kevésbé közismert, hogy a rossz, sérült fogak nemcsak a szájüregben okozhatnak fájdalmas gyulladásokat, hanem sokféle egyéb betegséget is kiválthatnak. Ha ugyanis a foghigiéné nem megfelelő, akkor a fogakon felszaporodó lepedékből fogkő, illetve plakkok alakulnak ki, amelyek a bakteriális fertőzések, a gyulladás melegágyaivá válnak. A baktériumok savat termelnek, ezek pedig károsítják a fogak anyagát és fogszuvasodást, ínygyulladást okoznak. Ez a kialakult helyi gyulladás nem mindig jár fájdalommal, sokáig észrevétlen maradhat, ám a kórokozók és az általuk termelt méreganyagok a véráramba kerülve a szervezet távoli részébe is eljuthatnak és ott gyulladást, betegségeket okozhatnak.

  Fogászati gócok

  Fogászati gócok

  Fogászati gócot okozhat fogszuvasodás, az elhalt fogbél, a csökevényesen a fogágyban maradt bölcsességfog, beletört foggyökérdarabka, rosszul tömött fog, bármilyen rendellenesség, ínyprobléma, amely gyulladás kiindulópontja lehet. Elhanyagolva a gyulladás krónikussá válhat, góccá alakul. A baktériumok által folyamatosan termelt toxinok a véráramba vagy a nyirokrendszerbe kerülve eljutnak a test bármelyik pontjába, és ott többféle másodlagos betegséget, panaszt válthatnak ki.

  Gócok okozta betegségek

  A fogászati gócok külsődleges panaszokat is okozhatnak: foltos hajhullást, helyi gyulladásos bőrtüneteket (például aknét és ekcémát), allergiát. Nemegyszer pedig belső szervi megbetegedést váltanak ki: ízületi gyulladásokat, szívproblémákat, az érrendszer megbetegedéseit, autoimmun betegségeket, emésztési zavarokat. Ha meghatározható ok nélkül jelennek meg panaszok, akkor az alapos góckutatás is szükségessé válik, mielőtt még súlyosabb betegség is kialakulna. A gócokban szaporodó baktériumok és az általuk termelt toxinok ugyanis a véráramba kerülve a vérlemezkék összetapadását, vérrögök képződését, hosszabb távon infarktust is kiválthatnak. A fogászati gócok okozta gyulladások növelik a koraszülések kockázatát, és összefüggést találtak a gócok és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye között is. Fontos tudni, hogy a legyengült immunrendszerűek, a dohányosok, a súlyos stresszhatás alatt élők, a vérképzőszervi betegségekben szenvedők és a cukorbetegek esetében nagyobb a kockázata a gócok kialakulásának és azok ártalmainak.

  Fogápolás, fogegészség

  Mit tehetünk a gócbetegségek kialakulása ellen?

  A fogászati gyulladásokhoz, gócokhoz vezető foglepedék, a plakkok kialakulása rendszeres fogápolással megelőzhető. Fogszakorvosok megelőzésként ajánlják az ózonnal történő fertőtlenítő kezelést is.

  Panaszok nélkül is érdemes évente legalább egyszer a fogorvost felkeresni, hogy az esetleges elváltozásokat a korai szakaszban felfedezhesse és kezelhesse. A fogproblémák, az azonosított gócok fogászati kezelésével a másodlagos betegség is kezelhető.

  A cikk Dr. Győrffy Zsuzsanna belgyógyász szakorvos közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont