A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Szívinfarktus

A szívinfarktus

Szívinfarktusnak a szívizom vérellátási zavara következtében létrejövő szívizomelhalást nevezzük. Magyarországon évente kb. 20-25 ezer ember kap szívinfarktust, sokan közülük meghalnak, mert a szívizomelhalás következtében szívelégtelenség, életveszélyes szívritmuszavar, vagy szívizomsérülés alakul ki. Fontos kiemelni, hogy a szívinfarktus egy megtörtént esemény, ezért inkább akut koronária szindrómáról szoktak beszélni, mely egy még visszafordítható állapot. Az életmentő ellátás érdekében mindenkinek tisztában kell lennie ennek tüneteivel. A másik fontos információ a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésre vonatkozik.

 

Akut koronária szindróma (szívinfarktus)

Vezető tünet a hirtelen fellépő, 20 percnél tovább tartó erőteljes, nyomó jellegű mellkasi fájdalom, mely karba, hátba, hasba is kisugározhat - "olyan, mintha valaki ráült volna a mellkasomra"-érzés. Kísérő tünetek lehetnek a levertség, légszomj, halálfélelem, gyengeség, sápadtság, izzadás, hányinger. Főleg cukorbetegeknél fordul elő, hogy fájdalmat kevésbé éreznek.

A szívinfarktus diagnosztikája

Amennyiben akut koronária szindróma gyanúja merül fel, mielőbb mentőt, orvost kell hívni. Ők az első teendőket ellátják: a beteget megvizsgálják, EKG-t készítenek. Ha tünetek és leletek a gyanút erősítik, a további ellátás kórházban történik. Ismételt EKG vizsgálattal, laborvizsgálattal, szívultrahang vizsgálattal igazolni lehet a diagnózist. A szívinfarktus adott esetben számos olyan más, életveszélyes betegségtől kell elkülöníteni, mely ugyan csak kórházi körülmények között lehetséges.

A szívinfarktus kezelése

A mentők mielőbbi értesítése azért is fontos, mert ők rendelkeznek azokkal az eszközökkel, melyek egy hirtelen szívinfarktus szövődményének elhárításához szükségesek (pl. defibrillátor használata súlyos ritmuszavarban). A kórházban, megfelelő esetben sor kerülhet koszorúérfestésre és lehetőség szerint az elzáródott erek megnyitására katéteres eljárás segítségével (PCI). Más esetekben a vérrög feloldása vérhígítókkal is történhet. A sikeresen kezelt, vagy szívinfarktust átélt emberek minden esetben további gondozásra szorulnak a másodlagos betegségek és egy újabb koszorúér-esemény megelőzése érdekében.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

A szív- és érrendszeri betegségek, így a szívinfarktus megelőzése, az esetszámok csökkentése az ún.  kockázati tényezők kiküszöbölésével, legjobb beállításával és egészséges életmóddal lehetséges. A kockázati tényezők: magas vérnyomás betegség, dohányzás, cukorbetegség, magas vérzsír szint, túlsúly, mozgásszegény életmód.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Vegye igénybe célzott állapotfelmérésünket és előzze meg a rejtett szövődményeket!