2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Pánikbetegség

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.03.27., szerda

  A pánikbetegség a szorongásos zavarok közé sorolható. A pánikroham során az érintettek látszólag objektív ok nélkül hirtelen kínzó félelmet élnek meg. A szervezetben ilyenkor olyan biokémiai változások mennek végbe, melyek, mint egy valós veszélyhelyzetben.

  A pánikbetegség általában a húszas-harmincas éveikben járó embereket érinti. A társadalom 1-4 %-a él át élete során kisebb-nagyobb pánikbetegséget. Pánikbetegségről valójában csak akkor beszélünk, amikor havonta több alkalommal fordul elő pánikroham és a rohamoktól való félelem oly mértékű, hogy befolyásolja a mindennapokat.

  b_panikbetegsegek

  A pánikbetegség tünetei

  • Pszichés tünetek: szorongás, haláltól való félelem, szédülés, realitásérzés/kontroll elvesztése

  • Testi tünetek: nehézlégzés, mellkasi fájdalom, szívdobogás-érzés, izzadás, remegés, szájszárazság, émelygés, bizsergés-érzés

  A pánikbetegség okai

  A pánikbetegség okát pontosan nem tudni. Örökletes tényező mellett inkább a megélt, súlyos stresszhelyzetek járulnak hozzá a pánikrohamok kialakulásához. Egy elmélet szerint a pánikrohamokat egy olyan önerősítő kör hozza létre, mely során bizonyos észlelt testi és pszichés eltéréseket (pl. gyorsabb szívverés, koncentrációs zavar) a szervezet valós veszélyként azonosít, majd ettől félni, szorongani kezd. A szorongás tovább erősíti a tüneteket és így létrejön egy ördögi kör.

  A pánikbetegség diagnosztikája

  Mivel a szorongásos helyzetek az életünk természetes reakciói és azok túlélésünket, sikerességünket is elősegítik, nem kell rögtön pánikbetegségre gondolni - lehet, hogy a helyzet nem is annyira súlyos. A diagnózist bízzuk szakemberre, aki részletes beszélgetés keretében a gyanút meg tudja erősíteni, vagy ki tudja zárni. A pánikbetegséget más szorongással járó betegségektől is el kell különíteni.

  A pánikbetegség kezelése

  A pánikbetegség kezelését minél előbb el kell kezdeni, mert így jobbak az esélyek a gyógyulásra és nem válik idülté a betegség, nem alakulnak ki másodlagos betegségek (pl. depresszió). Számos lehetőség áll rendelkezésre, mellyel a betegség kontrollálhatóvá válik, meggyógyítható. Akut helyzetben pl. a légzés-kontroll segíthet. Életmód változtatás és a pszichoterápia módszerei használhatók fel a betegség lényegének kezeléshez, ilyenek pl. a kognitív terápia, pszichoanalízis, csoportterápia. Középsúlyos, súlyos esetekben gyógyszeres kezelés is szóba jön. Cél, hogy az illető visszanyerje realitásérzését, a kiváltó okok helyes felmérését, a pánikhelyzetek kézben tartását.


  Kapcsolódó cikkek:

  A leírás a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.