2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Pajzsmirigyrák

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.05., péntek

  A pajzsmirigy rosszindulatú daganata, a pajzsmirigyrák szerencsére a ritkább rákos elváltozások közé sorolható. Diagnosztikája az endokrinológiai illetve az onkológiai szakrendelés szakterületéhez tartozik.

  A mindössze húsz gramm tömegű pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, a légcső két oldalát fogja közre. Szabálytalan alakú, két lebenyből áll. A pajzsmirigy működési zavarai, az alulműködése és a túlműködése meglehetősen gyakoriak.

  endocr

  A pajzsmirigyrák okai

  Pajzsmirigyrák hátterében állhat a fejet illetve a nyakat - akár terápia, akár munkavégzés közben vagy baleset során - érő radioaktív besugárzás. Kimutathatóan megnőtt a pajzsmirigyrákos esetek száma például a csernobili atomreaktor-baleset, illetve a hirosimai, nagaszaki atomtámadás következtében. Összefüggés lehet a pajzsmirigyrák kialakulása és a TSH pajzsmirigyserkentő hormon túlzott termelődése között is, valamint hozzájárulhat a jód nem megfelelő szintje (túlsúlya illetve hiánya) is. Ismert családi halmozódás is, így genetikai okai is lehetnek.

  A pajzsmirigyrák tünetei

  Sokáig tünetmentes maradhat. Legtöbbször egy tapintható göb megjelenése kelt először gyanút, de kezdődhet a folyamat teljesen tünetmentesen is. Bár a göbösödés nemcsak daganat jele lehet, de mindenképpen mielőbbi kivizsgálást tesz szükségessé. Előfordul az is, hogy nyaki nyirokcsomó-duzzanat, vagy mással nem indokolható rekedtség és nyelészavar az első tünete.

  A pajzsmirigyrák diagnosztikája

  A diagnosztikáját nehezíti, hogy lassan alakul ki és tünetszegény elváltozás. Gyanú felmerülésekor a családi anamnézis felállítása fontos, mivel a pajzsmirigyrák egyik típusánál családi halmozódást figyeltek meg. A korábban meglévő pajzsmirigygöb méretének, tapintásának, rögzítettségének változása okot adhat a gyanúra. Jelezheti a nyaki nyirokcsomók tartós duzzanata és féloldali hangszalagbénulás is.

  Laboratóriumi vérvizsgálatok után ultrahangvizsgálat, a pajzsmirigy izotópos vizsgálata, majd biopszia, szövettani mintavétel igazolhatja a diagnózist.

  Kiemeljük és javasoljuk az éves állapotfelmérést, ahol a belgyógyász-háziorvos megtapintja a nyakat és ha göböt észlel, azonnal ultrahang vizsgálatot ír elő. Miután a pajzsmirigy göb igen gyakori, 40 fölött érdemes egyszer szűrőjelleggel is elvégeztetni a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálatot. Amennyiben göb igazolódik, annak növekedési tendenciájának követésére legalább évente kontroll ultrahang vizsgálat elvégzése javasolt.

  A pajzsmirigyrák kezelése

  Kezelése elsősorban műtéti úton történik, valamint radiojód-terápia, hormon- és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ha a pajzsmirigydaganat mérete nem haladja meg az egy centimétert és nem érinti a nyirokcsomókat, a műtéti kezelés egyedül is megoldhatja a problémát. Szükségessé válhat a radioaktív jódizotóppal történő sugárkezelés és kemoterápia is.

  A pajzsmirigyrák követése

  Minden onkológiai betegség követése szükséges, kezdetben 3 havonta, majd félévente és évente. Ilyenkor a daganat kiújulása irányában is végeznek vizsgálatot, de ún. vérből végzett tumormarker laborvizsgálat is szükséges és a leggyakoribb áttétek helyeinek a szűrése.


  Kapcsolódó cikkek:

  A leírás a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.