2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Vírusos szemölcs

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.24., péntek

  A vírusos szemölcsnek számos típusa létezik. Okozója a HPV (humán papilloma vírus), melynek több mint százharminc fajtája van, amelyek különböző jellegű szemölcsöket, bőrelváltozásokat okoznak. Minden esetben a bőr elszarusodó sejtjei, ill. a nyálkahártya-hámsejtek fertőződnek meg. Mivel a HPV fertőzés rendkívül gyakori, és a betegség lappangási ideje pedig több hónap is lehet, utólag nehéz kideríteni, hogyan és mikor történt a fertőződés az adott esetben. A HPV-vírusok bizonyos fajtái rosszindulatú elváltozásokat, idővel laphámrákot is okozhatnak. A szemölcs kezelése a bőrgyógyász szakorvosra, egyes esetekben nőgyógyászra tartozik.

  b_szemolcs

  A vírusos szemölcs okai

  A humán papilloma vírussal történő fertőzöttség okozza a szemölcsök megjelenését. A fertőzés testi kapcsolat révén, vagy tárgyak közvetítésével emberről emberre terjed. Ideális lehetőséget biztosít a fertőzés terjedéséhez például a fürdők vagy edzőtermek közös zuhanyzója, a pezsgőfürdő, vagy családon belül a közösen használt papucs, törölköző. Ha az immunrendszer legyengült, előfordulhat, hogy tömegesen jelennek meg a szemölcsök. Ilyen gyengülést okozhatnak például az immunrendszer működését gátló gyógyszerek, melyek használata szervátültetés esetében szükséges.

  A vírusos szemölcs tünetei

  A szemölcs többnyire jól látható bőrelváltozás. Ugyanakkor sok szemölcs teljesen észrevétlen maradhat, ha rejtettebb helyen jelenik meg, mert a közönséges szemölcs megjelenése után sem okoz fájdalmat, vagy kellemetlen érzést, így fel sem tűnik. A talp befelé növekvő szemölcsei azonban kifejezetten fájdalmasak lehetnek.

  A vírusos szemölcs diagnózisa

  A szemölcs jól felismerhető, megjelenésének helye vagy formája árulkodik típusáról. A közönséges szemölcs például néhány milliméteres, kisebb tömött csomók formájában, többnyire a kézen, ujjaknál jelenik meg, az úgynevezett condyloma acuminatum pedig a nemi szerveken, a végbél- és húgycsőnyílás környékén, apró csomócskákból viszonylag gyorsan összefüggő, karfiol jellegű kinövésekké alakulva fordul elő.

  A vírusos szemölcs kezelése

  Ritkán fordul elő, hogy a vírusos szemölcsök maguktól eltűnnek, legtöbb esetben azonban kezelés szükséges, ahhoz hogy valaki tünetmentessé váljon. A szemölcsök kezelése nagyon lényeges, mivel fertőzőek. Házilagosan patikában kapható ecsetelőkkel lehet megpróbálkozni, de fontos hogy az ecsetelő hatására elhalt bőrfelszínt áztatás után eltávolítsuk. Jobb azonban, ha ezeket a szereket az arcon és a nemi szerveken megjelent szemölcsök esetében nem használjuk, és ajánlatos minden esetben orvossal konzultálni a kezelés előtt. A kezelés egyik hatásos módja a folyékony nitrogénnel végzett fagyasztás, de az eltávolítás történhet éles kanállal, lézerrel vagy elektrokuaterrel is. Minden esetben egyénre szabottan azt alkalmazzák, amelyik a környező ép bőrfelületet a legkevésbé károsítja.

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.