2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Körömeltérések

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A köröm eltérései számos betegségre hívhatják fel a figyelmünket. A köröm kültakarónk része, növekedése kézen 0,5-1mm, lábon 0,2-0,5mm hetente, azaz körömlemez a kézen kb. fél év, lábon 1-1,5 év alatt újul meg. A kézkörmök vékonyabbak, mint a lábkörmök. A körömlemez színbeli, alaki eltérései számos okra vezethetők vissza.

  b_koromelteresek

  Minek a tünete a körömeltérés?

  Egyes felmérések szerint a körömeltérések több mint a feléért a köröm gombás fertőzése tehető felelőssé. A körömlemez megvastagodik, elszíneződik, a körömlemez alatt kellemetlen szagú morzsalékony törmelék jelenik meg. A páciensek sokszor csak kozmetikai problémaként kezelik, pedig bakteriális fertőzés (pl. orbánc) rizikóját is fokozhatja.

  Kialakulását számos tényező elősegítheti, mint pl. a körömlemezt érő traumák (sport, szoros, kényelmetlen cipő viselése), ill. egyéb külső tényezők , mint a meleg, nedvesség (úszás, házimunka) , idősebb életkor, valamint vér és nyirokkeringési zavarok, perifériás neuropathia, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek szedése.

  Gyakori panasz az un. benőtt köröm , esetében a körömlemez oldalsó széle behatol a körmöt körülvevő szövetekbe. Mivel fájdalommal járó igen kellemetlen állapot, hamar orvoshoz fordulnak ezzel a tünettel a páciensek. A betegség gyakran elhúzódó lefolyású. Hátterében sokszor nem megfelelő pedikűr, szoros lábbeli viselése, körömgomba állhat.

  Egyes bőrbetegségeket is kísérhetnek körömtünetek. Pikkelysömör esetében a körmön gombás fertőzéssel összetéveszthető sárgás elszíneződést, a körömlemez megvastagodását, vagy apró pontszerű behúzódásokat láthatunk. Krónikus ekzema, lichen ruber planus ill más bőrbetegségek is társulhatnak körömtünetekkel, melyeknek diagnosztizálása bőrgyógyász szakorvos feladata.

  A körömlemez alaki elváltozásai pl. a kanál alakú köröm , mely hüvelykujjon gyakoribb, jelezhet vashiányos állapotot, anyagcserezavart, vagy az un óraüvegköröm, mikor a körömlemezek felszíne domborúvá válik, tüdőbetegségre, szív és érrendszeri betegségre vagy májbetegségre hívhatja fel a figyelmet.

  A körömlemez szabadon álló részeinek felrostozódása, a körömágytól való elemelkedése fizikai és kémiai igénybevétel esetén léphet fel. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak körömtüneteket, ilyen pl. a körömlemez kettéválása, mely veleszületett szindrómák vagy krónikus bőrbetegségek részeként is előfordulhat.

  A körömlemez színbeli, alaki eltéréseit ritkábban jó és rosszindulatú daganatok is okozhatják, melyek néha az egész körömlemezt destruálják. A körömágynál lévő vírusos szemölcsök, nehezen kezelhetők, a szemölcs kiújulása gyakori. A körömelemez alatti pigmentált anyajegyek rendszeres dermatoszkópos kontrollja ugyanúgy fontos és ajánlott, mint a bőrfelszínen lévő nevusok esetében.

  A körömeltérések kivizsgálása

  A körömtünetek értékelése elsősorban bőrgyógyász szakorvos feladata. A köröm gombás fertőzésének a gyanúja esetén kezeletlen beteg körömből , a körömlemez alól vett körömkaparékból a gomba tenyésztéses vizsgálatát végezzük el. Pozitív eredmény esetében, tájékoztatást kapunk a gomba érzékenységéről is, ennek megfelelően állíthatjuk be a gyógyszeres terápiát. Benőtt köröm esetében sebészeti beavatkozás szükséges. Bizonyos körömtünetek esetében belgyógyászati (kardiológiai, pulmonológiai, gastroenterológiai) szakorvoshoz irányítjuk a pácienst.

  A körömlemezt érintő daganatok esetében szükség lehet szövettani vizsgálatra, ami sokszor a körömlemez sebészeti eltávolítását jelenti, valamint radiológiai vizsgálatra is.

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.