2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Irritábilis bél szindróma (IBS)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.03.01., péntek

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) a belek funkcionális rendellenessége, ami olyan tünetekkel járhat, mint hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, ám hátterében nem szervi eltérés áll. Népbetegségről, civilizációs kórképről van szó, hasi pániknak is szokták nevezni. Bármely életkorban előfordulhat, de általában fiatalabb felnőtt korban kezdődik. Minden 5. felnőtt küzd vele, nőknél kétszer gyakrabban alakul ki.

  irretábilis bél szindróma

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) okai

  Az irritábilis bél szindróma az emésztőrendszer funkcionális betegségei közé tartozik, feltételezhető egy adott bélszakasz működési zavara, funkcionális problémája, de pontos oka nem ismert. Azt gyanítják, hogy a tünetek kialakulásában többek között a bél fokozott érzékenysége (irritábilitás), a bélfalban található idegek rendellenessége, a bélmozgás zavara, a csökkent fájdalomküszöb, öröklött hajlam, vagy hormonális hatások állhatnak, utóbbira utal, hogy a nők a tüneteket súlyosabbnak élik meg menstruáció során. Egyes kutatások a szindrómát megelőző bélfertőzés szerepéről számolnak be. Ezen kívül kialakulásában pszichoszociális és életmódtényezők is szerepet játszhatnak, mint pl.: állandó stressz, lelki problémák, múltban elszenvedett pszichotraumák, rossz étkezési szokások, dohányzás, alkohol, drog, mozgáshiány, helytelen székelési szokások. Ez egy többnyire hullámzó intenzitású, krónikus (idült) betegség, amely élethosszig tartó problémát jelent.

  A megelőző bélfertőzés, a tartós stressz és a táplálkozási tényezők egyaránt károsítják a bélflórát. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább összefüggést látnak a bélflóra károsodása és az IBS között. Ezt támasztja alá, hogy egyes probiotikumok jó hatásúak a tünetek csökkentésében.

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei

  Tünetei változatosak lehetnek, pl.:

  • fájdalom, görcs a has- és gyomortájékon, melyet a székelés mérsékelhet
  • puffadás, alhasi nyomásérzés, teltségérzet
  • székrekedés vagy heves, robbanásszerű hasmenés, akár felváltva, vagy egymás után jelentkező minimális székürítés
  • változó állagú széklet, akár fehéres nyák megjelenése a székletben
  • végbéltájéki nyomás-, feszülésérzés, a elégtelen kiürülés érzése
  • fokozott bélgáz-képződés, hangos bélmozgás
  • társulhat gyomorégés, böfögés
  • testsúly problémák, látható haskörfogat-növekedés
  • hátfájás
  • fejfájás.

  A betegség jelentős pszichés megterhelést jelent, ezért olyan másodlagos tünetek is kialakulhatnak, mint pl. levertség, nyugtalanság, szégyenérzés, dekoncentráltság, szorongás, depresszió, alvászavarok.

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) diagnózisa

  Az IBS tünetei néha más betegségre utalhatnak, ezért is fontos a panaszokkal mielőbb gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, aki különböző vizsgálatokkal (fizikális, laboratóriumi-, széklet-, laktóztolerancia-, gluténérzékenység-vizsgálat, hasi ultrahang, béltükrözés) kizárhatja többek között a szervi/hormonális/fertőzés ok miatti eltérést; kiemelt fontosságú pl. a vastagbélrák (colorectalis carcinoma) kizárása. A gasztroenterológus az ún. Római kritériumok alapján állítja fel a diagnózist, mely szerint legalább fél éve tartó, székletürítéssel kapcsolatos hasi fájdalom – amely az elmúlt 3 hónapban havonta legalább 3 napon át megjelent – esetén beszélhetünk IBS-ről. Mielőtt a páciens felkeresi az orvost, feltétlenül szükséges a széklet bakteriológiai vizsgálata (széklettenyésztés), továbbá célszerű naplót vezetni a tünetekről.

  Az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése

  Oki terápia nem áll rendelkezésre, a kezelés a szimptómák enyhítésére koncentrál és komplex folyamat. Személyre szabottan gyógyszereket alkalmazhatnak a fájdalom, a székelési zavarok és egyéb tünetek csökkentésére, valamint terápiás előnyt jelenthet a bélflóra helyreállítása probiotikumokkal. Ezen kívül életmódbeli változtatásokra is szükség van, melynek részét képezi a rostdús diéta (minden olyan ételt és italt érdemes kerülni, melyek súlyosbíthatják a tüneteket), a rendszeres sport, a káros szokások elhagyása, az idegeskedés kerülése, valamint a középsúlyos és súlyos pácienseknél pszichológiai tanácsadás, relaxációs és stresszoldó technikák elsajátítása, illetve pszichoterápia is szükségessé válhat. A testi és lelki tünetek kitartó együttes kezelésével a betegség jó eséllyel tünetmentessé tehető.

  A leírás a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.