2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Lúdtalp

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.15., hétfő

  A lúdtalp a leggyakoribb statikai eredetű lábbetegség. Az elváltozás lényege a láb boltozatos rendszerének lesüllyedése. Ennek oka lehet a láb túlzott terhelése, a láb csökkent teherviselő képessége, helytelen irányú terhelés, baleset, gyulladást követően, vagy esetleg daganatos betegség miatt kialakuló deformitás. A folyamat gyakran társul a sarokcsontnak a testünk tengelyéhez viszonyított dőlésével. Újszülött korban a láb boltozatos rendszere még nem alakul ki, ezt legfeljebb 2 éves korig nem tekintjük kórosnak. A boltozatos ívek kialakulása megfelelő ingerek hatására jön létre.

  lúdtalp

  A láb és boltozatai

  A láb feladata kettős, egyrészt biztosítja a járáshoz szükséges mobilitást, másrészt a testsúlyt továbbítja a talajra. Anatómiai felépítésében egy boltíves rendszerre hasonlít, több pillérből és az ezeket összekötő boltívrendszerből áll.

  A lábon kétfajta boltozatot különböztetünk meg:

  • minden egyes ujjnak megfelelően van egy-egy "hosszboltozatunk", amelyek a sarokcsonttól a lábujjak tövéig érő lábközépcsontok végéig tart.

  • harántboltozatunk alkotói a lábközépcsontok végei, ahol az ujjak csatlakoznak a lábhoz. A lábboltozatok stabilizálását a láb izmai, szalagrendszere, és az ízületeket összekötő tokrendszer biztosítja.

  Veleszületett rendellenességek, gyermekkori lábdeformitások

  Rendkívüli változatosságot mutatnak a láb deformitásai, veleszületett rendellenességei. Előfordulásuk lehet egy, vagy több ízületre terjedő, egy, vagy mindkét lábon megjelenő.

  Ilyenek lehetnek a lábujjak fejlődési zavarai, a lábujjösszenövés, a többletujj, a lábtartási rendellenességek, a dongaláb. Az újszülött kori elváltozások esetében gyakori a méhen belüli tartásból visszamaradt elváltozás.

  A veleszületett kórképek esetében rendkívül fontos a korai felismerés, a mielőbbi kezelés, mint pl. a dongaláb esetében a születés után azonnal. A tartáshibák esetében korai konzervatív kezeléssel teljes gyógyulást érhetünk el.

  A lúdtalp tünetei

  Általában a fizikális vizsgálat elegendő, de egyes esetekben ezt kiegészíthetjük eszközös eljárással. A podoszkóp, egy talpvizsgáló berendezés, tükör, mellyel elvégezhető a talp képi elemzése. A nyomásnak kitett területek vizsgálatával megállapítható a talp deformitása következtében kialakuló kóros nyomási zónák megjelenése. Eredményt kaphatunk számítógépes talpi elemezéssel, akár járásanalízis vizsgálattal kiegészítve többlet információhoz juthatunk.

  A lúdtalp kezelése

  A lúdtalpbetét viselése gyermekkorban, ha egyéb torzító betegség nincs, nem mindjárt ajánlott. Ekkor inkább a láb tornáztatásával, a boltozatos szerkezetet létrehozó izmok erősítésével érdemesebb törődni. Ha gyermekkorban betéttel megtámasztjuk a talpat, pont azokat az izmokat sorvasztjuk el, amelyek egyébként a boltozatos szerkezet kialakításáért felelősek. A sarokcsont kóros dőlésének beállítását megelőzéssel, a sarokcsont egyoldali emelésével végezhetjük. Ez a szupináló cipő, ami már méretsorozatosan is kapható a gyógyászati segédeszköz boltokban.

  A lúdtalpbetét feladata a hossz és harántboltozat helyreállítása, vagy a sarokcsont dőlésének helyreállítása. A lúdtalpbetét egyedi méretre is készülhet. A hosszboltozatot mindegyik dongának megfelelően, mind a belső, mind a külső talpélnél megemeli úgy, hogy a boka alatti ízület egyik irányba se térjen ki. A harántboltozat megemelését úgy éri el, hogy a középső lábközépcsontok végei mögött a talpon lencse alakú kiemelkedést találunk, amely nem engedi, hogy a talajhoz nyomódjanak a fájdalmas talpközépi részek. A sarokcsont dőlésének beállítását ún. sajka formázással érhetjük el.

  Felnőtt korban is leginkább akkor célszerű elkezdeni a betét viselését, ha van valamilyen panasz. Azokban az esetekben, amikor a láb túlterhelődik - például sportoláskor, álló munka esetén - érdemes a megelőzés érdekében speciális lábbelit, vagy talpbetétet viselni, amely a túlterhelés következményeit csökkenti.

  A leírás a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.