2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Középfül betegségek gyermekkorban

  Gyermekkorban leggyakrabban a szezonálisan halmozódó felső légúti fertőzésekhez társuló középfül megbetegedések okoznak fülfájást. A tünetek sokszor éjszaka, fekvő helyzetben, hirtelen jelentkeznek, heves, erős szúró érzéssel, többnyire egy oldalon, de előfordulhat mindkét fülön egy időben.

  Gyermek fül-orr-gégészet - Budai Egészségközpont

  A nátha, az orrgarat gyulladása következtében a fülkürt szellőzési zavarát okozva vezet a középfül megbetegedéséhez.

  Kezdetben fülkürt-hurut jelentkezik. Ennek tünetei a füldugulás, nyeléskor, ásításkor hallható pattanó hang, nyomásváltozáskor fellépő éles, hasító fájdalom társulhat. Láz nem jellemzi.
  Ha a fülkürt működése nem javul, a középfülben váladék halmozódik fel, ilyenkor a hallás romlását is észlelhetik.

  Bakteriális felülfertőződés esetén beszélünk heveny gennyes középfülgyulladásról. Halláspanasz, dugulás-érzés, láz társulhat. Fekvő helyzetben fokozódó heves fájdalom jellemzi, csecsemő-korban sokszor függőleges helyzetben tartva nyugtatható meg könnyebben a síró kicsi.

  Fontos és elsődleges a megfelelő fájdalom- és lázcsillapítás. Ezek a gyulladáscsökkentő készítmények 6-8 óra elteltével ismételten adhatók. Adható még nyálkahártya lohasztó orrcsepp, ami segíti a fülkürt működésének helyreállítását, szükséges a gondos orrtisztítás. Otthoni ápolás során érdemes kerülni, hogy a gyermek fülébe víz kerüljön, a fülcseppek alkalmazása is szükségtelen. Az ágy fej-felőli vége kissé megemelhető. Lázas gyermek fülét ne melegítsék!
  Tüneti terápia mellett az esetek döntő többségében egy-két napon belül megszűnik a fájdalom, de a fülkürt működése nem áll azonnal helyre. Emiatt az orrcsepp vagy spray használata 3-4 napig még tanácsos. Gennyes fülfolyás esetén, fájdalomcsillapítás ellenére visszatérő fülfájás, romló általános állapot esetén illetve  2 évnél fiatalabb gyermek magas láza, mielőbbi orvosi vizsgálat indokolt!


  A leírás Dr. Tinku Dóra közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.