• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar
  Betegségek

  Impotencia, merevedési zavar

  Mikor beszélünk impotenciáról?

  A köznyelvben az impotencia közösülésre, erekcióra való képtelenséget (impotencia coeundi) jelent. Ezen kívül az orvostudomány elkülöníti a nemzőképtelenséget (impotencia generandi) és az ejakulációra való képtelenséget (impotencia ejaculandi). Az úgynevezett erektilis diszfunkció azt jelenti, hogy a férfi a próbálkozások nagy részében képtelen az erekcióra, vagy az erekció fenntartására, mely a közösülés feltétele. Az erektilis problémáknak gyakorlatilag két oka lehet: szervi okok és pszichés okok. Kutatások azt mutatják, hogy impotencia a 40 évnél idősebb férfiak felének problémákat okoz.

  impotencia

  Az impotencia okai

  A szervi okok között szerepelnek a hímvesszőt ellátó erek meszesedése, idegek sérülése (pl. kismedencei műtét után), a barlangos testek elváltozásai, a különböző gyógyszerek mellékhatásai (pl. béta-blokkolók, antidepresszánsok), egész ritkán férfihormonok hiánya. A szervi okok kialakulásában rizikófaktorként szerepelnek a dohányzás, alkoholfogyasztás, cukorbetegség, magas vérnyomás betegség.

  Az impotencia diagnosztikája

  Az urológus beszélgetés során képet kaphat a problémáról, az esetleg pszichés okokról. A szervi okok kizárását, vagy netán igazolását fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat segíti elő. Kérdéses esetekben speciális vizsgálóeljárások járulnak hozzá pl. az éjszakai spontán erekció észleléséhez, az erek, idegek károsodásának megállapításához. Mivel az impotencia gyakran érkárosodásokra vezethető vissza, belgyógyászati, vagy akár kardiológiai vizsgálat is szükséges lehet az egy időben fennálló magas vérnyomás betegség, érszűkület, koszorúérbetegség, netán cukorbetegség igazolásához, kezeléséhez.

  Az impotencia kezelése

  A pszichés zavarokat pszichoterápiával, párterápiával és szexuálterápiával igyekeznek gyógyítani. A gyógyszeres kezelési lehetőség szervi okoknál jön szóba. Itt fontos megjegyezni, hogy a potencianövelő gyógyszerek bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel együtt életveszélyes állapotokat okozhatnak, így szakorvos tanácsa, az ellenjavallatok kizárása végett feltétlenül szükséges! Ritka esetekben műtét, hímvessző protézis beültetése, pénisz pumpa jelenthet megoldást.