2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Memóriazavar

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.18., csütörtök

  A memória zavarai az emlékezés három alapvető területén jelentkezhetnek: a megjegyzés, a megtartás és a felidézés területén. Kialakulásukat tekintve lehetnek organikus (szervi), vagy lélektani (pszichogén) eredetűek, melyeket pszichiátriai kórképekben vagy jelentős stresszhatás, trauma esetén látunk előfordulni.

  memóriazavar

  Az organikus eredetű memóriazavarok:

  • lehetnek átmeneti vagy krónikus lefolyásúak
  • mutathatnak állandóságot vagy romló tendenciát
  • jelentkezhetnek bizonyos élményanyagra korlátozottan (színek, szavak, tárgyfelismerés stb.), illetve globálisan, minden funkcióra kiterjedő formában is

  Az, hogy a memóriazavarban szenvedő milyen mértékben éli meg a károsodást, eltérő mértékű. Szervi eredetű memóriazavarral járó betegség a vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór, melyek az idegrendszer idegsejt-pusztulással járó betegségei.

  Súlyosság szerint elkülöníthetünk enyhe és súlyos (major) zavarokat annak tekintetében, hogy azok a mindennapi életvitelre, funkcionalitásra milyen mértékben hatnak ki, mennyire tud a személy önálló és önellátó lenni. Van, hogy megélhető a feledékenység, viszont sok esetben a zavarral küszködő maga nem, csak a környezetében élők veszik észre, hogy hozzátartozójuknak problémát okoz az ismert információk felidézése. A memóriazavarok előfordulásának valószínűsége az idősödés során nő, azonban számos módon lehet tréningezni agyunkat, mellyel az ilyen irányú idegrendszeri (és érrendszeri) változások lassíthatók.

  COVID-19 betegség következtében is kialakulhatnak emlékezeti zavarok, melyek elsősorban a rövid távú memóriát érintik – ezek jelentkezhetnek közvetlenül a betegség okán, másrészt a súlyos lefolyású betegség esetén szükséges gyógyszerelés következtében, illetve a krónikus fáradtság miatt..

  Amennyiben a megszokottnál jelentősebb feledékenységet, nagyobb mértékű szétszórtságot vesz észre saját magán, vagy a környezetében valakin, mindenképp javasolt szakorvoshoz fordulni a zavar rendezése és kezelési terv kialakítása érdekében.

  Az intézményünkben rendelkezésre álló vizsgálómódszerekkel segítségére tudunk lenni abban, hogy a szellemi hanyatlás hátterében álló okok kiderüljenek. A kiszáradás, a vitamin- és tápanyaghiányos állapotok laborvizsgálatokkal kizárhatóak, a hangulatzavar feltérképezésére pszichológiai tesztek állnak rendelkezésünkre. Az esetleges agyi elváltozásokat CT-/MR-vizsgálattal tudjuk láthatóvá tenni.

  A leírás a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.